28 februari 2009

En stor stor skål med lördag.

"A ee ne ö aa i-na?" [vad är det för dag idag?]. Samma fråga varje morgon. Och efter att man svarat till exempel måndag kommer det obligatoriska "A ee ne ö aa i moyon?". Tisdag. "A ommey en?" Onsdag. Och så vidare, ända tills man gått igenom alla dagar och kommit fram till lördag, då Abbe säger: "Ya yilla öönaa". Klart han gillar lördag. Självklart. Orsaken uttalas "unnis" på Abbeska.

Varje dag. Samma visa.

Idag var inget undantag. När han frågat och konstaterat att det faktiskt var lördag sa han:
"Ya, å i a aa en ooor ooor åål me ööna i-na" [Ja, och vi ska ha en stor stor skål med lördag idag]

Andra bloggar om , ,

Melodifestivalfunderingar.

Tänkte först att jag skulle knåpa ihop något om alla bidragen i kvällens delfinal från Malmö, men så orkade jag inte riktigt. Det var som vanligt ups and downs. Och som vanligt kändes det som att man hört det mesta tidigare.

Men jag kunde inte låta bli att fundera över några grejer.

Ett: Det kändes som att Anna Sahlene och hennes norska kompis Maria hade satsat mer på sex appeal än på låten. Och som att de delat upp det lite. "Asså jag har ju jävligt snygga spiror va, så om jag exponerar dom dårå, kan ju du visa lökarna lite Maria. Det går hem i stugorna."

Två: Ingela "Pling" Forsman. Suck. Hon får ursäkta mig, det känns kanske lite som att jag driver en hetskampanj mot henne, men jag begriper inte varför det ständigt måste vara hennes patetiska nödrim i alla jävla bidrag. Finns det ingen annan som kan skriva texter till det här spektaklet.

I ett land som begåvats med pop-poeter som Lars Winnerbäck och Håkan Hellström eller varför inte Jakob Hellman och Ulf Lundell ska man väl inte behöva stå ut med "himlen, stjärnorna, oändlighet, skuggor och någon som följer någons spår". Nej, gör något radikalt. Låt Marcus Birro skriva texterna till exempel. Så att det känns i magen.

Tre: Tänk att Jan Johansens trötta gamla balad kunde få nytt liv bara för att man lät alla flickors Idol-Darin sjunga den istället. Respekt. (Jag vet att "Pling" skrev texten, men nu snackar jag främst om framförandet)

Fyra: Thorleifs. Hur tänkte dom där?

Over and out.

Andra bloggar om , , , , , ,

27 februari 2009

Diplomati.

Försök aldrig förhanda med Abbes storebror om något. I synnerhet inte om mat. Han har det mest vattentäta argumenten.

– Pappa, jag gillade nästan paprika igår när jag smakade.
– Vad bra. Det är ju jag bruka säga till dig vännen, att man måste smaka flera gånger. Helt plötsligt så gillar man det.
– Mm. Men vet du varför jag ändå bara åt en bit?
– Näe?
– För att det finns ett jättebra program som jag gillar som heter Fälio pärens [Fairly Odd Parents] och det kommer bara en gång om dagen.
– ??!
– Fattar du? En gång om dagen, och en bit. Liksom.

Andra bloggar om , , , , ,

26 februari 2009

Pokémon.

Det är mycket snack om Pokémon på storebror emellanåt. Han har ett gäng små plastfigurer som han leker med. Bortsett från "Pikachu" tror jag inte han vet vad någon av figurerna heter. Men det gör inget, för hans egna namn är bättre.

Eller vad sägs om snubbar som "Laserarmade Bengt", "Sötnos", "Latlaxen" och "Herr Mustasch"?

Andra bloggar om , , , ,

Saxat ur kommentsfältet.

"Du får snart köra en drive för att få röster i Lattepappans tävling igen (och kanske påminna oss att rösta med jämna mellanrum) - just nu leder du med ynka 25 röster, men så snart du gör ett inlägg om detta stormar du iväg från de andra ...
Tävlingen håller på tills den 10 mars så det är ju en stund till!"

Okej. En drive.

UPDATE:
Oj då. Här fanns visst en annan omröstning också.
Lite i sista sekunden kanske...

24 februari 2009

Att längta.

Det har varit mycket flängande på mig den sista tiden. Och det är inte slut än. Bara den här veckan ska jag till Stockholm ett par vändor för att jobba med en reklamfilmsproduktion. Likadant nästa vecka. Jag klagar absolut inte, det är ju massor av roliga saker som händer.

Men jag längtar. Allt farande hit och dit gör att killarna sover både när jag kommer hem och när jag åker. Om jag överhuvudtaget varit hemma och sovit. Och det gör ont i hjärtetrakten.

När jag ringer hem och pratar med dem ilar det i magen, och även om jag oftast inte förstår så många ord av vad Abbe säger på telefon så finns det inget som får mig att skratta och gråta inombords som de små samtalen.

I natt när jag kom hem från Schweiz gick jag in på deras rum och snusade på dem. Länge. Doften från den varma, mjuka huden strax under deras små öron är oslagbar. Det finns inget som gör mig lugnare.

Ingenting.

Andra bloggar om , , , ,

Familjen.

Nyheten har väl ingen missat. Att de har förlovat sig. Det är väl roligt och så. Men allvarligt talat, de har haft sju år på sig att förbereda tillkännagivandet, kunde de inte övat lite bättre innan de slog på videokamerorna till sin lilla familjesittning?

Nog kunde de ha lärt sig allt innantill, istället för att sitta och läsa på små lappar? Synd. Det kändes ju som att ingen av dem menade vad de sa. Utom möjligen Victoria.

Jag kunde liksom inte låta bli att tänka på "Hey Baberiba"

Andra bloggar om , , , , ,

Sista chansen att ropa hem ett presentkort.

Snart är februari slut och därmed också "Alla barnhjärtans månad". Det betyder inte att det är förbjudet att stötta barnhjärtforskning under resten av året, tvärtom.

Men däremot kör jag en sista auktion här på bloggen där alla pengarna går till Hjärt- och lungfondens kampanj. Som vanligt är det ett presentkort värt 400:- från Ekobaby som bjudes ut.

Hittills har vi tillsammans dragit in totalt 1600 spänn, där den högsta summan för ett presentkort varit sexhundra. Ska vi försöka slå det rekordet?

Vem börjar? Ge mig ett bud.

Andra bloggar om , , , , ,

Tredje presentkortet sålt.

Jag måste börja med att be lite om ursäkt. Lössnöeuforin gjorde att jag helt glömde bort att klubba den tredje auktionen i söndags och starta en ny.

Så därför kommer här en lite försenad rapport. Agnes pappa blev lycklig ägare till ett presentkort på Ekobaby, värt 400:-. Han ropade hem det för blotta femhundringen. Snyggt!

Andra bloggar om , , , , ,

22 februari 2009

Himmelskt.

Det har vräkt ner snö idag. Hela dagen. Jag är helt slut i hela kroppen, har ont precis överallt utom i själen. Sällan under mitt långa liv som skidåkare har jag åkt fler lössnöhöjdmeter än idag. Underbart. Som i himmelen skulle jag tro.

Inte konstigt att de döpt byn till änglaberget.

Andra bloggar om , , , ,

21 februari 2009

I can see clearly now.

Igår var allt vitt. Snö, dimma och platt sikt hela dagen. Inget vidare faktiskt, om man ska vara ärlig.

Idag var allt annorlunda.

Andra bloggar om , , , , ,

20 februari 2009

När jag har tonårssöner.

Jag träffade en gammal kompis från en annan byrå på galan i tisdags. Vi har inte setts på säkert tio år och stod och snackade om allt möjligt. Så berättade hon att jag för länge sedan sagt en sak som gjort stort intryck på henne.

Jag kom inte själv ihåg det och inte i vilket sammanhang det kom upp men jag lär ha sagt:
"Om jag någon gång får barn så ska jag dansa så dom skäms ihjäl sig för sin pappa".

– Va?! Har jag sagt det?
– Jaa. Det sa du. Och jag glömmer det aldrig.
– Hm. Det är ganska fint sagt. Är det okej om jag citerar mig?

Andra bloggar om , , ,

19 februari 2009

Högsta bud just nu 350:-.

Tredje auktionen rullar på. Just nu har Nina lagt det högsta budet på 350:-.

Vem bjuder över?

Andra bloggar om , , , , ,

Engelberg.

Skidor är packade, pjäxor, hjälm och allehanda gore-texkläder likaså. Lavinsond, tranciever, och spade på plats i väskan och bara några hysteriska timmar av avgörande beslut inför nästa veckas filmproduktion. Sedan drar jag.

Lössnödrömmar? Jag?! Bah.

Andra bloggar om , , ,

18 februari 2009

In the fast lane.

Måndag förmiddag – med Abbe till habiliteringen.
Måndag eftermiddag – tåg till Stockholm, jurymöte och så tåget hem igen. Fast i Flen en extra timme.
Tisdag förmiddag – med Abbe till Drottning Silvias för att göra en undersökning på njuren, urinvägar med mera. Abbe har ju bara en njure.
Tisdag eftermiddag – tåg till Stockholm, prisutdelning på Oscarsteatern. Segervrål, segerskål och natti natti alldeles för sent.
Onsdag förmiddag – tåg hem. Abbe till doktorn hemma på vårdcentralen.
Onsdag eftermiddag – viktiga möten om pågående reklamfilmsprojekt.
Torsdag förmiddag – jobba jobba jobba.
Torsdag eftermiddag – slutgiltigt möte om reklamfilm innan inspelning nästa vecka. Rätt ur mötet in i bilen och full fart till flygplatsen. Plan till Zürich och vidare till Engelberg. Åka skidor över helgen. Underbart.

Sådär var det tänkt. Så blev Abbe sjuk. Och storebror är fortfarande krasslig. Det vill säga att i tillägg till det något pressade schemat ovan, kom avbokningar av läkare och pusslande med barnvakter. Pheuw.

Tänk att oavsett hur många månader i förväg man bokar in något trevligt, som ska vara avkoppling och balsam för själen, så dönar man i hundraåttio rätt in i kaklet. Så när den där lilla belöningen äntligen kommer vill man knappt ha den längre. Då tänker man att det nästan varit skönare att slippa.

Fast det är klart. Fråga mig på fredag efter det första åket i meterdjup lössnö. Måhända känns det annorlunda då?

Andra bloggar om , , ,

Abbe och brorsan som kaviatarer.Jag har ett kul jobb. Ibland är det extra kul. Förutom att vi blev framröstade till Årets Byrå igår kväll så lanserade vi också en kampanjsajt för Kalles som vi jobbat med ett tag. Där kan man gå in och tävla på lite olika sätt men framför allt kan man göra en avatar att ha på Facebook, i sin blogg, som avsändare i sina mejl eller vad man nu känner för. Man gör sin alldeles egen version av Kalle. En kaviatar.

Testa själv får du se. Det är skitkul.

Andra bloggar om , , ,

Trött och glad.

Det blev inget inlägg igår. Och idag är jag trött och lite, lite bakis faktiskt. På en onsdag?! Ja faktiskt.

Om du läser här och här och så förstår du varför.
(Ulrika och jag jobbar ihop, om du nu inte visste det)

Andra bloggar om , , , , , ,

16 februari 2009

Here we go again.

Tåget rullar igen. Jag kommer hem, även om det blir en timme senare än jag tänkt. Ringer hem för att berätta om läget och får en rapport tillbaka.

Storebror har inte halsfluss, doktorn trodde det var influensa eftersom han varit dålig såpass länge. Men han börjar repa sig så sakta. Nässelutslagen är borta och febern på väg ner. Bra så.

Not.

Nu har Abbe 39,5°C istället, stackars liten. Denna eviga jävla virusstafett.

Note to self: Ring en dröse Abbespecialister i morgon och boka av besök.

Andra bloggar om , , , , , ,

En kväll i Flen.

Jag har varit i Stockholm på ett möte med radiojuryn i Resumés tävling månadens kampanj. Upp efter lunch, möte på Resumés redaktion och så hem igen. Sådär är det att jobba i reklambranschen med en byrå i Göteborg. Man får pendla. Men det gör inget.

Nu har tåget kommit till Flen. Längre räckte tydligen inte strömkabeln.

På ett spänningslöst tåg i Flen. Fin dubbelmening.

Som poesi.

Andra bloggar om , , , , , ,

Ny vecka, ny auktion.

Ni börjar kunna det här nu va?

Presentkort på Ekobaby, värt fyrahundra kronor. Den som bjuder högst får köpa det. Alla pengarna går till Hjärt- och lungfondens kampanj "Alla barnhjärtans månad".

Okej. Vem lägger första budet?

Andra bloggar om , , , , ,

15 februari 2009

Snackar vi halsfluss nu eller?

Febern har hållit i sig rätt bra hos storebror. Så sent som igår var han uppe och nickade strax under 39°C. Det går lite ner. Och så lite upp igen. Dessutom hostar han, har väldigt ont i halsen och snorar rejält.

Idag gick han in i en helt ny fas. Plötsligt blossade hela hans rygg upp i stora nässelutslag. Såg ganska otäckt ut faktiskt. Jag skulle precis skälla på honom för en sak han gjort, men halvvägs in i mitt lilla utbrott fick jag syn på hans rygg. Han hade tagit av sig i bar överkropp eftersom han kände sig så varm.

Jag anar att mitt uppträdande nog upplevdes lite schizofrent. "MEN HUR MÅNGA GÅNGER SKA JAG BEHÖVA SÄGA ATT DU INTE...men älskling, hur ser du ut på ryggen? Lilla vän."

När det var läggdags hade det börjat klinga av lite lätt, men bara för att eskalera igen efter någon timme, Den här gången på armar, ben, händer och bål. Och nu grät min stora lilla kille högt och förtvivlat över att det kliade till förbannelse.

Syrran (som är barnläkare, tack gode gud) fick som vanligt agera min eviga, privata sjukvårdsupplysning. "Har ni Tavegyl hemma? Det tar ner reaktionen och lindrar", sa hon. Nix. Men vänta. Våra vänner längre upp på gatan har lite allergier i familjen, kanske de har. Jag ringde upp dem och jo visst Tavegyl fanns. Ringde tillbaks till syrran för att få reda på hur många milligram man ska ge till en tjogokiloskropp, rusade upp till grannen och fick med mig några tabletter.

När jag kom hem sov storebror igen. Lika bra det.

I morgon blir det till att försöka få en tid på vårdcentralen (jo tjena). Nässelutslag kan komma från virus, men det kan också bero på halsflussbakterien, enligt Dr syrran. Bäst att kolla upp.

Jo just det. Sa jag att vi har tre läkarbesök för Abbe denna veckan?

Andra bloggar om , , , ,

Presentkort nummer två går under klubban för sexhundra kr!

Den andra veckans auktion är avslutad, och lycklig ägare till ett 400 kronors presentkort på Ekobaby är "Mellanbarnet". Stort grattis till dig.

Jag är sprittglad för att ni är är så underbara och deltar i den här auktionen. Förutom att de som ropar hem presentkorten får finfina babykläder så går ju pengarna till forskning för hjärtebarnens räkning.

Vårt bidrag till "alla barnhjärtans månad" hittills: 1100:-. Och då har vi två auktioner kvar. Den tredje startar i morgon.

Underbart. Puss på er alla!

Lattepappans tävling.

En läsare påminde mig om den där omröstningen som Lattepappan dragit igång om vem som har Sveriges bästa mamma-/pappablogg.

Den pågår fortfarande och man kunde visst rösta (i ett formulär till höger i hans blogg) en gång om dagen ifall man ville. Och vinsten var fin serru. En dag på Skansen med hotell och allt. Det hade varit kul. ;-)

14 februari 2009

Melodifestival – storebrors recension.

Lili & Susie:
– Vem var det som sjöng första låten? frågade jag storebror när jag kom ner till honom efter att ha nattat Abbe.
– Jag vet inte, det var två tjejer.
– Okej. Var låten bra då?
– Sådär. Lite rock lite kärlek, du vet.

Lasse Lindh:
– Vadå, ska han liksom slåss på riktigt då eller?

Jennifer Brown:
– Mm mjaa, den är bra att dansa till, sa han och gjorde lite snirkliga Carl-Janmoves med handlederna.

H.E.A.T:
– Yeah, hårdrock! *Tummen upp*

Markolio:
– Näe, inte så bra. Och kolla han, började han typ brinna på riktigt?

Amy Diamond:
(Det här var vad storebror väntat på hela kvällen)
– En femma. Hade det inte varit för kläderna hade det lätt varit en tia.

Cookies n beans:
– Bluuäää. Inte den här.

Måns Zelmerlöw:
*gäsp*
– När man vet vilka som gick till Globen vill jag nog gå och lägga mig.

Jag håller inte med storebror om allt, men vissa delar. Däremot har Ulrika nästan skrivit orden ur mun på mig i sin sammanfattning.

Andra bloggar om , , , ,

Äkta kärlek.


......Från Abbe


......Från storebror

En talva som med möda knåpats ihop på egen hand. Med krokiga, skeva små nybörjarbokstäver omsorgsfullt nedplitade för att uttrycka den varmaste och innerligaste tillgivenhet.

Jag kan inte föreställa mig någon finare kärleksförklaring.

Utom möjligen när Abbe säger: "Ya ähhsga ney så my-e, ahp-ahp."

Andra bloggar om , , , ,

Alla hjärtan. (en liten repris)

Abbe hjärta Pappa. Behjärtansvärd. Brustet hjärta. By heart. Cross my heart. Delam tange barat = Mitt hjärta har krympt för dig [persiska]. Den som fyller hjärtat, fyller också ögat. Det som inte ögat ser, har hjärtat inte ont av. Ett hjärta av guld. Ett hjärta av sten. Ett rent hjärta är den bästa huvudkudden. Det är hjärtan bland molnen. Finns det hjärterum så finns det stjärterum. From the bottom of my heart. Följa sitt hjärta. Gebroken hart = Brustet hjärta [nederländska]. Geléhjärta. Harhjärta. Hart = Hjärta [nederländska]. Have a heart to heart. Heartbreaking. Heartache. Heartfelt (He said a heartfelt thank you). Hjärta = Srce [serbiska]. Hjärta (gulligt) = Srculence [serbiska]. Hjärta och smärta. Hjärtans fröjd. Hjärtan på tråd. Hjärtans gärna. Hjärtans kär. Hjärtat får aldrig rynkor. Hjärtat mitt. Hjärtats lust. Hjärtats saga. Hjärtbarn. Hjärtblad. Hjärtefråga. Hjärtegryn. Hjärteglad. Hjärtegropen. Hjärtegull. Hjärtekrossare. Hjärtemening. Hjärtevärmare. Hjärtevän. Hjärtesorg. Hjärterot. Hjärtfrisk. Hjärtinnerlig. Hjärtliga gratulationer. Hjärtligt tack. Hjärtlös. Hjärtnupen. Hjärtsjuk. Hjärtslitande. Hjärtskärande. Hjärtsnörp. Hladne ruke, toplo srce = Kalla händer, varmt hjärta [serbiska]. Home is where the heart is. J'ai mal au coeur = Jag mår dåligt [franska]. I don't have the heart to. I folkets hjärta. Ik hou van jouw met mijn hele hart = Jag älskar dig med hela mitt hjärta [nederländska]. Jag har inte hjärta att göra det. Kalla händer, varmt hjärta. Kaupungin sydän= stadens hjärta/centrum [finska]. Kardia mou = mitt hjarta, min kära [grekiska]. Kiitän sinua sydämeni pohjalta= jag tackar dig från djupet av mitt hjärta [finska]. Kronärtskockshjärta. Kära hjärtanes. Lilla hjärtat. Lejonhjärta = Lavlje srce [serbiska]. Låt hjärtat và mé. Lätta sitt hjärta. Mi corazón = Mitt hjärta [spanska] Mitä sinulla on sydämmelläsi = vad har du på hjärtat [finska]. Palmhjärta. Pepparkakshjärta. Put your heart into it. Russinhjärta. She's a beating heart baby. Slusaj svoje srce = Lyssna till ditt hjärta [serbiska]. Sweetheart. Sydämetön = hjärtlös [finska]. Sydämellinen= hjärtlig [finska]. Sydän kurkussa = med hjärtat i halsgropen [finska]. Sydänkäpy= hjärtebarn [finska]. Sydäntäraastava = hjärtskärande [finska]. Srce koje kuca = Ett hjärta som slår [serbiska]. The centre of my heart is a suburb to my brain. Ti si moje srce = Du är mitt hjärta [serbiska]. Ur hjärtats djup. Vad har på hjärtat? Vad hjärtat är fullt av, talar munnen. Varje hjärta har sin hemlighet. Van de bodem van mijn hart = Från botten av mitt hjärta [nederländska]. Vildhjärta. Vinna någons hjärta. Vin och musik gläder människornas hjärtan. Wearing your heart on your sleeve. Wild at heart. Where your treasure is, there shall your heart be also. Young at heart. Zlatno srce = hjärta av guld [serbiska].

Andra bloggar om , ,

13 februari 2009

Inlägg nummer tusen!

Heja Abbe jubilerar. Lilla bloggen har blivit stor, precis som Abbe och hans bror. Det här är det tusende inlägget. Galet.

Ett fyrfaldigt leve för bloggen, hip hip HURRA, HURRA, HURRA, HURRA!

Hur ska vi fira det tycker ni?

Andra bloggar om , , ,

12 februari 2009

O-o-iiil – Remix.Kommer ni ihåg den här sången? Jag var bara tvungen att testa lite hur det var att jobba i Adobe Premiere, så det blev en remix. Det var kul.

Jag kunde inte låta bli, okej? Förlåt.

Andra bloggar om , , , , ,

Firar lite.

Ett glas vin, lite god Manchego att som jag doppar i Crema di Balsamico. Några riktigt roliga nyheter som har med jobbet att göra behöver firas, bara en gnutta. Känns bra efter en VAB-dag.

Dessutom åker jag till Engelberg över helgen om en vecka.
Bara en sån sak.

Fyrahundra Femhundrafemtio bjudet.

Den andra auktionen pågår. Just nu har Anna J.D Jacobsson lagt det högsta budet på 400:-.

Någon som vill bjuda högre? Än finns chansen att plocka hem det andra presentkortet från Ekobaby. Fyrahundrafemtio spänn är inte mycket för ett fyrahundrakronors presentkort. Eller hur? Eller varför inte femhundra, som förra veckan.

UPDATE:
Efter att jag skrev inlägget höjde först Emil till 500:-
Och sedan la Erik ett bud på 550:-

Klicka här och lägg ditt bud, om du vill höja.

(Annars börjar en ny auktion på söndag igen...)

11 februari 2009

En väldigt liten storebror.

Det är synd om Abbes storebror. Han ligger nerbäddad i min säng med 39,7° C i feber. Hostig och eländig. Aldrig är de så små och hjälplösa som när de har hög feber.

Jag vill liksom bara slå in honom i ett litet litet mjukt paket och ha honom i fickan. Så kunde jag hålla hela honom inne i min hand och klappa försiktigt på hans lilla huvud med tummen då och då.

Andra bloggar om , , , , ,

10 februari 2009

Tandfén är flexibel.

För ett tag sedan tappade storebror sin andra tand. Dessvärre skedde det inte sådär kontrollerat som den första tanden, utan mitt i en chicken nuggets tugga på Max på Arlanda. Han såg förbryllad ut och började pilla med tungan i underkäken där tanden suttit, precis bredvid luckan från tand nummer ett. Nä ingen tand. Vart tog den vägen då?

Jag sa att den antingen måste ha ramlat ut i kycklingbiten som var kvar, eller också hade han svalt den. Storebror ville inte ha mer mat. "Men hur gör vi med tandfén då, när vi inte har någon tand att lägga i glaset?" undrade han.

Senare på kvällen kom vi på en lösning. Vi skrev en lapp och la under kudden:
"Kära tandfé. Jag har tappat en tand. Den finns antingen i soporna på Max på Arlanda, eller i våran bajstank."

Nästa morgon.
Lappen borta och en guldtia under kudden.

Tro det eller ej.

Andra bloggar om , , , ,

09 februari 2009

Norska pirater.

Sedan jag skrev det där inlägget om Redemption Song har den blivit en väl förankrad standard på godnattsångsrepertoaren. Abbe ber mig varenda kväll. "An u i-e unga ål ayahs. An u ee?" [Kan du inte sjunga old pirates. Kan du det?]

Storebror har funderat lite över texten, och frågade mig härämdagen:

– Pappa vilket språk är det på den där piratsången?
– Det är engelska, vännen.
– Jag tänkte det, sa han och sken upp. Eller norska.

Andra bloggar om , , , , ,

Ticnet.se – som en trotsig treåring.

Två och en halv timme satt jag i kö. Inte fysiskt i en sovsäck utanför arenan som på den gamla goda tiden, utan elektroniskt. Två och en halv timme tog det från att jag knappade in ticnet.se i adressraden på min Firefox tills jag kom in och fick beställa.

Och då började jag ändå en halvtimme innan biljetterna till Madonnas konsert på Ullevi 9 augusti i år skulle släppas. Först satt jag och stirrade på en orange stapel som rörde sig i snigel-på-morfin-tempo över skärmen innan jag överhuvudtaget kom in på sajten så att jag kunde klicka på Madonnaknappen.

När jag äntligen gjort det dök en annan loading bar upp, även denna orange, men med det upplyftande meddelandet "väntetiden beräknas vara över 15 minuter". Då och då byttes texten ut mot "väntetiden beräknas vara över 15 minuter". I-n-g-e-n-t-i-n-g h-ä-n-d-e.

När så texten äntligen efter ett par timmar byttes ut mot "...under tio minuter" tändes en gnista hopp. Kanske ändå. Men biljetterna är väl förstås slut vid det här laget.

Jag klickade på "Golden Circle" – ståplatserna längst framme vid scenkanten – men fick självklart svaret att de var slut. Istället föreslog de några platser allra längst upp på läktaren under taket och nästan bakom scenen. Nej tack, de ville jag inte ha, utan valde att göra en ny sökning. Hela tiden nervös för att ramla ut efter timmar av köande.

Okej. Var som helst på sittplats då? Men eftersom Ticnet var på sitt allra trotsigaste humör satte sig sajten på tvären som en treåring med bestämma-själv-ångest. Jag skulle minsann inte komma här tro att jag kunde få det som jag ville inte. Nä nä. Ticnet ville bestämma.

"OBS! Det fanns inga biljetter där du önskade. Vi har därför föreslagit en alternativ placering: Ståplats, Golden Circle."

Jag kan leva med det.

Andra bloggar om , , , ,

Välgörenhetsauktion nummer två.

Okej, då var det måndag igen. Ett fyrahundrakronors presentkort hos Ekobaby skall gå under klubban. Och alla pengarna går till "Alla barnhjärtans månad". Läs mer om hur det är tänkt här om du missat det.

Då kör vi igång. Vem lägger första budet? Hörde jag åttio spänn?

Andra bloggar om , , , , ,

08 februari 2009

Dagens tecken – Dator.Nu är den fixad. Äntligen är datorn som Abbe ska ha tillsammans med sina fröknar på förskolan, som hjälp för att träna teckenspråk, redo att levereras. En begagnad, men absolut inte uttjänt Sony Vaio laptop har laddats med diverse teckenfilmer och teckenapplikationer.

De är så duktiga och engagerade på dagis, jobbar med allehanda tryckt TAKK-material och går på teckenkurs och står i. Men det har ändå känts som att en dator, som Abbe och någon fröken kan sitta med en liten stund då och då helt själva och träna, hade varit kanon. En egen burk, avsedd bara för detta.

Rektorn hade visserligen till och med lovat att de skulle försöka lösa det på något vis, men jag kände liksom ändå att det var lite mycket att begärt. Så jag skakade fram en på egen hand. Det är ju ändå min Abbe som behöver hjälpen, och jag är lycklig bara att de är så hängivna på förskolan.

Andra bloggar om , , , , , ,

Första, andra ... tredje!

Det första av fyra presentkort i mina välgörenhetsauktioner under "Alla barnhjärtans månad" ropades hem av Spettan, och hennes grabbar Samuel och Noel.

De blev lyckliga ägare av ett presentkort värt fyrahundra kronor hos Ekobaby.se till det facila priset av femhundra spänn. En femhundring som går raka vägen till Hjärt- och lungfonden.

Stort grattis. Och stort tack!

Andra bloggar om , , ,

Det var det fräckaste.

Storebror hojtandes till mig i pulkabacken idag:

– Flytta på dig gamling!

Special Olympics.

Igår startade Special Olympics i Idaho, USA, ej att förväxla med paralympics där deltagarna har antingen rörelsehinder eller synskador. I Special Olympics tävlar människor med olika former av utvecklingsstörning.

Jag kan inte låta bli att gilla deras motto. Något vi alla borde ta till oss lite till mans.

"Låt mig vinna. Men om jag inte vinner, låt mig vara stolt över mitt försök."

Andra bloggar om , ,

07 februari 2009

Kolla! Ett inlägg om melodifestivalen!

Lördag kväll i medelsvennens rike, jag har tittatmelodifestivalen. Dels för att jag gillar det – musik, tävling och show i en lagom cocktail – och dels för att det är det alla andra gör. Ska man inte känna sig helt utanför runt fikabordet på måndag så gäller det baskemig att ha kollat.

Samtidigt som jag tycker om den där cocktailen så börjar jag bli lite trött på den. Som att ta en gin och tonic för hundrade gången ungefär. Okej det är gott, men man vet hur skiten smakar vid det här laget. Släng i en chilifrukt istället för citronskivan vettja, så det händer något. Överraska mig, chocka mig.

Men okej, några korta reflektioner då. Högst personliga kanske ska tilläggas för säkerhets skull.

Med risk för att slå in en vidöppen dörr tycker jag det här röstningsgeschäftet börjar kännas rätt osmakligt. Det ska sjungas och röstas. Och sedan ska räkneverken nollställas [uttalas på samma sätt som Åke sa "du har ju hela helgen på dig" i Lottofilmen] och så röstar man igen. I år har det nått nya proportioner när de mest ivriga tvingas ringa en tredje gång – à 3:50 per samtal – för att rösta fram sina favoriter i den nyinstiftade duellerna. SVT:s närighet slår rekord. Vi betalar ju för fan TV-licens.

[UPDATE: Jag hade visst bortsett från att en massa pengar går till Radiohjälpen också. Det är ju förstås strålande. Någon som vet hur mycket av de 3:50?]

Och när nu första och andra chansen har kompletterats med någon slags "internationella" tredje chansen, snurrar bara reglerna i mitt huvud.

Musiken då? Kändes tryggt på något vis att höra Shirley Clamps låt igen. För visst är det nittiofjärde gången vi hör den? Pling och Bobby, gå i pension är ni snälla.

Alcazar är proffsiga, det kan man inte ta ifrån dem. Men bortsett från den snygga showen, koreografin och discokulorna kändes det lite trökigt va? Same same, but different.

Emilia däremot. En liten portion jazz, en liten portion Vaia Con Dios 1988 och en liten portion "Aint that just the way" med Lutricia McNeil. Riktigt trevligt enligt min mening.

Och så har vi Caroline af Ugglas. Jag har alltid haft väldigt svårt för hennes person, inte minst att se henne på scen. Hon känns som en nerdrogad, kvinnlig Thåström. Jobbigt. Men "Snälla snälla" var en jävligt bra låt och Caroline har en jävligt bra röst. Så tummen upp från mig.

Marie Serneholt var bara snygg. Låten var meningslös och helt utan klistrig melodi. Bara för att skaka om er lite och slänga in lite gubbsjuka i bilden av Abbepappan, så lyssnar jag gärna på Caroline af Ugglas om jag slipper se henne. Och tvärtom när det gäller Marie Serneholt.

Men hörni. Smaken är som baken. Vad tyckte ni?

Andra bloggar om , , , , ,

06 februari 2009

Storebrors tackmail.Det här är så fint. Det var egentligen inte menat till er alla, men jag kan inte låta bli att visa er.

Märkliga men symaptiska saker kan hända när man har en blogg. Jag skrev ett inlägg för inte alls länge sedan om att storebror surfat in på Nickelodeons hemsida på egen hand. Några dagar efter det kom ett mejl från dem, där de berättade hur glada de blivit då de läste mitt inlägg och undrade om de fick skicka en liten present till Abbe och hans brorsa.

Killarna fick ett paket, jag förklarade för dem så gott jag kunde varför det kom grejer från deras TV-kanal/spelsajt, och de var överlyckliga. Fantastiskt säger jag. Storebror och jag kom överrens om att han skulle skriva ett mejl och tacka. "Jag fixar i ordning mejlet om du skriver in allt själv" sa jag.

Vid middagen samma kväll, när han som vanligt slängt i sig maten och jag knappt börjat eftersom Abbe behövde all min uppmärksamhet, tyckte han att vi skulle skriva mejlet. "Men älskling, jag måste ju äta min mat. Kan inte du skriva på en lapp vad det ska stå så fixar jag det sedan" sa jag. Jag köpte mig lite tid helt enkelt.

Efter lite knepande och knåpande gav han lappen till mig. Förvånad tittade jag på den och insåg att han har skrivit alldeles själv. Den här är för fin för att bara skriva av, tänkte jag.

"HEJ NIKELÖDJEN. VA FINA PRISETER NI SKADE. TAK FÖR DÅM."

Andra bloggar om , , , ,

05 februari 2009

Ett litet steg framåt.

Länk
(Ursäkta den halvtaskiga bildkvaliten. Jag hade bara min iPhone till hands)

Jag har skrivit om Mun-H tidigare. Varje gång har jag öst beröm över dem, och jag tänker inte ändra på den traditionen.

De är proffs. De är tålmodiga. De är smarta. Och de är trevliga.

De enträgna återbesöken i tandläkarstolen, nåja i rummet i alla fall, helt utan krav och tvång för att Abbe ska bli van och trygg har inte bara orsakat mängder av till synes onödiga resor fram och tillbaks till kliniken. De har givit resultat.

Idag – för första gången – öppnade Abbe munnen helt utan protester. Han klättrade snällt upp i stolen, satte sig till rätta och gapade. Jag blev helt tagen på sängen. Abbe gapade och sköterskan fick lov att titta på alla tänderna med den lilla spegeln. Hon fick till och med killa lite på varje tand med en sån där krats. Några små tänder hann rent av få sig lite bananlack innan Abbe tyckte att det fick vara nog.

Då var det hans tur att greja. Stolen åkte upp och ner, vatten och luft sprutade med de olika instrumenten, salivsugen testades både i en mugg med vatten och i hans egen mun och till och med den roterande lilla gummitrissan som man putsar tänder med provade han på sig själv.

Nyp mig. Jag tror jag drömmer.

Andra bloggar om , , , , ,

Heja Jonna, Marcus och Mini!

Precis nu, 07.45 är det dags för Mini att göra entré i den stora världen. De kallar henne/honom så, deras efterlängtade lilla bebis.

Mini har redan två syskon, i himmelen. Men Mini "ska stanna här på jorden. Gärna i hundra år."

Heja Jonna och Marcus! Jag tänker på er i dag.

UPDATE:
Stor lycka! Jag läser på Marcus blogg: "08:44 föddes världens vackraste son. Barn och mamma mår fint".
Även Jonnas blogg har uppdaterats nu.

Grattis från alla oss!

04 februari 2009

I ett kosmos utan konsonanter.

Ur bilradion på vägen hem strömmade P1-programmet "Språket". Just idag var det ett reportage om barn med språkstörningar, och en liten kille som hette Colin Holmén. Han är ungefär i Abbes ålder pratar mycket och gärna, men nästan ingen förstår vad han säger. Precis som Abbe.

När inslaget var slut slog jag av radion och satt i tystnaden och körde med snöflingorna dansande i strålkastarnas ljuskäglor. Alla tankar tog över och jag sjönk. Sakta men säkert gled jag ner i det där mörka, kalla som jag för det mesta kan simma bort ifrån med hjälp positiva tankar. Men inte alltid. Inte ikväll.

Jag körde i mörkret, och jag tänkte på hur Abbe kämpar. Hur han älskar att berätta saker för mig, och för alla andra, men hur orden allt som oftast bara blir till en obegriplig räcka av ljud. Jag tänkte på hur han ibland försöker, om och om igen, få mig att förstå något han vill ha sagt, hur jag ber honom repetera, teckna, eller visa mig på något annat sätt vad han menar. Hur jag ibland hör att han upprepar exakt samma ljud gång på gång, men jag begriper ändå inte, och för att inte göra honom ledsen låtsas jag till slut att jag förstår. Jag chansar och säger "nähe?" eller kanske "jaså, e det säkert?". Ibland går han på det, men emellanåt ser jag besvikelsen i hans ögon.

Och då förstår ändå jag hans lilla språk bättre än de flesta gör.

Medan bilen far fram i snöyran funderar jag på hur det känns att vara Abbe. Hur han har det där i vokalernas värld. I en tillvaro där ett m, ett n och några få andra halvhjärtade konsonanter till är den enda lyx han kan ta till, och krydda sitt språk med, för att meddela sig. Plötsligt tycker jag så jävla synd om honom.

Igen.

Andra bloggar om , , , , , , , ,

Naaaaaaw.

Kolla in det här hos Ninni, så otroligt gulligt.

Högsta bud just nu 500:-.

Auktionen är igång. Det första presentkortet på fyrahundra kronor hos Ekobaby ligger just nu i Spettan, Noel och Samuels hand. Femhunda spänn är bjudet. Någon som vill gå över? Pengarna går till Hjärt- och Lungfondens kampanj "Alla barnhjärtans månad".

Klicka här och lägg ditt bud.

03 februari 2009

Tiden.

I födelsedagstider dyker det upp en och annan filosofisk fundering.

– Hur fort går ett år egentligen? frågade storebror.
– Oj det var en svår fråga vännen, det är ganska lång tid. Jag svarade men kom på att det antagligen inte alls var vad han ville höra och försökte genast nyansera lite.
– Ja eh, jag menar, ett år går fort men det är ändå rätt lång tid. Tänk på ditt förra kalas med läbbiga hinken och det där, och så tänker du på det du hade i Lördags. Så lång tid är ett år.

Storebror satt tyst en stund och såg fundersam ut. Så sa han något fint. Något som borde fått självaste Nietzsche att lägga pannan i djupa veck.

– Konstigt med tiden. När man tänker på ett år går det fort. Men i verkligheten gör det inte det.

Andra bloggar om: , , , ,

Kalasresumé.

Det är rätt mycket Star Wars på storebror nu för tiden, så vi tog fasta på det när det gällde dekorationer på kalaset. Inte så att det var temakalas fullt ut med maskerad och så, men lite grand i alla fall.

Svart duk på bordet, silverfärgade tallrikar och servetter och en massa små stjärnor utspridda över bordet gjorde att det kändes lite som att sitta i rymden och äta. Sådana där små party poppers täckta med silvrig spektratejp såg ut som små rymdraketer och vanliga 33cl läskflaskor fick nya etiketter med varje barns namn i Star Wars-typografi mot en galaxbakgrund. En slags enkel bordsplacering.

Ovanför bordet hängde vi upp Lego-rymdskeppet som storebror fått i födelsedagspresent och byggt ihop. Från motorerna tejpade vi spektra-serpentiner tvärs över bordet och upp på väggen, som om skeppet kom flygande i full fart.

Efter tacos (födelsedagsbarnets önskning) var det dags för lite lek. Star Wars Jakten. Det gällde att i fyra olika grenar samla in ledtrådar till en ordrebus. Första grenen var en favorit i repris från i fjol, mörka rummet. I ett kolsvart rum hängde nio reflexer. Det gällde att med hjälp av en liten minificklampa som man trädde på pekfingret, vi kallade den laserpistol, hitta och ta ut var sin reflex. På några av dem satt lappar tejpade.

Lapparna hade en bokstav på ena sidan och en siffra på andra, och de fanns i fyra olika färger. På en stor skylt på en vägg fanns rutor med färgkoderna och siffrorna. Det gällde alltså att limma upp sin lapp på rätt plats med bokstaven utåt. Efter alla fyra grenar bildades ord i en mening.

Andra grenen var kasta boll i hål i en stor wellpappskiva, ungefär som lilla sportspegeln. Tre ledtrådslappar om man träffar i det minsta och svåraste hålet, två i mitten och en i det största. Alla fick kasta och tills de fått alla lappar i den grenen.

Tårtpaus.

Tredje grenen var hitta rymdstenar. Nio Duplobitar inslagna i folie låg utspridda i huset, vissa innehöll bokstavslapp, andra inte. Nu började det likna ord på den stora skylten.

Fjärde och sista grenen var panga tjugo ballonger. Samma sak där. I några fanns lappar. Du skulle sett barnen, de blev som galna. Men kul var det. Nu var skylten komplett och det gick att läsa.

Alla stod runt den och de som kunde bokstaverade "I......F...Ö...R...R...Å...D...E...T..." och swosh, så rusade alla iväg. "Nej nej, stop vänta" ropade min fru, "vi har fyra olika förråd, vi måste läsa färdigt alla orden". Ivriga sprang alla tillbaks som en skock stressade ankor.

"I...FÖRRÅDET...U...N...D...E...R......T...R...A...P...A...N". Samma rusning igen. "Ta det lungt i trappan", hojtade jag med Abbes vurpa färskt i minne.Under trappan fanns såklart det som alla hoppades på – godiset. Istället för vanliga påsar hade vi lagt det i lite "rymdigare" aluminiumlådor, med personliga Star Wars-lock.

Och som av en händelse var klockan halv tre och kalaset var slut.

Andra bloggar om , , , ,

02 februari 2009

And the winner is:

Så har då Stora Bloggpriset delats ut. Jag kollade direktsändningen från Aftonbladet. Lite hackigt var det allt men det funkade. Riktigt kul var det när jag försökte titta på Bambusersändningar samtidigt och alltihopa blev till ett enda ekande kaos.

Både Bloggfrossa och Mymlan var ju nominerade i kategorin vardag, men ingen av dem nådde riktigt ända fram. Starkt ändå att vara bland de fem. Grattis till er. Tonårsmorsa plockade hem kategorin. Grattis till dig med.

Övriga vinnare hittar du här.

UPDATE:
Extra kul var att jag just fick reda på att Frida som skriver Husmusen jobbar på en annan reklambyrå här i stan. Grattis Frida.

Andra bloggar om , , ,

Inte mycket hår.

Abbe och jag hade badat ihop, och låg och myste under lakanen i vår stora säng. Han smuttade förnöjt på sin vällingflaska och det var snart dags att gå in och lägga honom i hans egen säng för natten.

Abbe klappade mig på mitt millimeterlånga hårsvall, tittade fundersamt på mig och sa med ett suckande eftertryck:

– Ahp-ahp, nu ay i-e my-e hååy. [pappa, du har inte mycket hår]


Andra bloggar om , , ,

01 februari 2009

En så kallad win-win.

Jag ville så gärna göra något extra nu när det är Alla barnhjärtans månad. Mer än att bara berätta om det och sprida länken till kampanjsajten. Även om jag knappt begriper hur det gick till har jag ju ändå fått en ganska stor publik, alla ni underbara människor som läser och kommenterar. Och eftersom jag ju är en av de som verkligen kan relatera till vad det innebär att få ett barn med medfött hjärtfel, så ligger den här kampanjmånaden mig extra varmt om hjärtat.

Och så kom det mejl från Ekobaby.se som gärna hade velat göra något kul ihop med mig, men eftersom killarna vuxit från Ekobabys sortiment fick vi liksom inte till det. Ekobaby säljer jättefina ekologiska kläder för barn mellan noll och två år. Det blir lite smått för både Abbe och storebror.

Så blev det februari, och bitarna föll på plats.

Under hela februari månad kommer det att pågå en välgörenhetsauktion här på Heja Abbe. Varje vecka auktionerar jag ut ett presentkort på 400 spänn på Ekobaby.se. Och som jag ser det finns det tre finfina scenarior:

1. Du kan göra ett klipp och köpa ett fyrahundrakronors presentkort för låt oss säga trehundra. Med andra ord extra billiga ekologiska barnkläder. Samtidigt får Hjärt- och lungräddningen trehundra spänn.

2. Auktionen stannar på prick fyrahundra kronor. Du skulle ändå ha kläder till din lilla klimp, och att de dessutom är ekologiska och bra för både barnet och naturen är ju prima. Och så blir det pengar till hjärtebarnsforskning.

3. Sista budet stannar en bra bit över fyrahundra varje vecka. Låt säga sexhundra för skoj skull. Du behöver kläder till din baby, vill ha Ekobabys fina grejer, och vill gärna pytsa in ett par extra hundralappar till Alla barnhjärtans månad.

Jag behöver väl inte säga att det är punkt tre jag hoppas mest på.

Så då vi kör väl igång då. Lämna bud i kommentarerna. Den som har lagt högst bud på söndag (8/2) klockan 21.00, får den första veckans presentkort. Så börjar vi om från noll veckan efter det, med ett nytt färskt presentkort på 400:- från Ekobaby.se.

Hela februari. Hela Alla barnhjärtans månad.

Nå, vem lägger första budet?

ps. lämna mailadress eller bloggadress när du lägger ditt bud så jag kan kontakta dig om du tar hem en auktion.

ps2. Det här vill jag såklart gärna att du hjäper mig att sprida om du känner att du har lust.

Andra bloggar om , , , , ,

Dagens sminktips – världens bästa ögonskugga.


Foundation: Stairway to hell no.7.
Eye shadow: Max OtursFactor – Rainbow.

Psssst.

Gå nu genast in och gratulera Ulrika på 34-årsdagen. Men säg inte att jag har sagt något.

Sssshhh.