31 augusti 2009

Jag behöver prata.

Suck. Var ska jag börja? Känner mig helt utmattad. Dränerad, tom och orkeslös som efter en dag på sjukhuset med Abbe. Eller som efter en begravning; det är kanske en referens som fler har när jag tänker efter.

Vi har en kund som heter Göteborgs Räddningsmission. I förmiddags var vi där för att träffa de personer som jobbar med en verksamhet som de kallar för Solrosen. På Solrosen hjälper man barn med en förälder i fängelse. Det kan handla om att hantera känslor som de här barnen bär på som skuld och skam, men också praktiska saker som att ha någon som följer med till fängelset för att besöka pappan – i nio fall av tio är det pappor som sitter inne.

Det var tungt. Otroligt tungt. Familjepedagogerna på Solrosen möter barn vars pappor har gjort hemska saker. Narkotika, droger, våld och elände. Vi snackar pappor som kanske mördat någon. De träffar barn vars mamma inte får följa med till fängelset på besök eftersom pappan misshandlat henne. Ibland när barnet sett på. De hjälper barn att hålla kontakten med pappor som gång på gång sviker, och åker tillbaka in på anstalt. Barn som säger att det känns bättre när pappa är i fängelset, för då vet de i alla fall var han är och att han inte gör något dumt.

Jag försvarar inte brottslingar. Många av dem har gjort sig skyldiga till hemska saker och förtjänar säkert sina straff. Men hur gärna de här barnen än skulle önska att deras pappor inte var kriminella, att deras liv såg annorlunda ut, så är det den pappa de har. Den pappa de älskar. Tänk på de konflikterna i ett litet barns känsloliv. Det är tunga saker att bära.

Kan Göteborgs Räddningsmission och Solrosen hjälpa bara ett enda av de här barnen att bryta den onda cirkeln som så ofta går i arv, så känns allt lite mer meningsfullt. Och kan vi hjälpa dem att dra in pengar till den här verksamheten så ska jag med stolthet fortsätta att göra deras reklam.

Tack. Jag var tvungen att få detta ur mig. Ni är så bra på att lyssna.

Andra bloggar om , , , , ,

30 augusti 2009

Om en tandlös nolla.

Vad fort det går nu. Det känns som att han blir en centimeter längre varje dag. Förra veckan fick vi köpa en hel hög nya byxor eftersom alla gamla slutade ovanför anklarna, trots att vissa bara var några månader gamla. Sockerströaren och skålen med flingsalt – på hyllan ovanför köksbänken – plockar han ner helt själv. Utan bannor för att han klättrar på lådornas handtag. Han når ändå, numera.

Hej då mjölktänder. I överkäken gapar det tomt. Båda framtänderna har ramlat ut och lämnat en stor glugg efter sig som ger honom ett charmerande, lite förläget leende när han försöker dölja den. Fortsätter han håva in tandfépengar i detta tempot har han snart råd med ett nytt spel till sin Nintendo DS.

Nu sover han. Jag stryker en hand genom hans sommarvita kalufs och stoppar om honom. Försiktigt lägger jag täcket över honom, utom på fötterna. Precis som han vill ha det. Absolut inget täcke på fötterna. Jag står och tittar en stund på hans små trettiotvåor som sticker fram med tårna vickande lite fint i sömnen. Jag ler, och tänker på vad han sa häromkvällen vid läggdags:

– Pappa, nu när jag börjat nollan och fått min första skolbok idag, kan väl jag få somna i era sängar?

Älskade storebror.
Så stor.
Och så liten.

Andra bloggar om , , , , , , ,

29 augusti 2009

28 augusti 2009

26 augusti 2009

Frukt och nötter.

Ekollon är ju de där små runda grejerna som växer på ekar. Det vet Abbe. Dessutom växer det något liknande på vresrosbuskarna. Mamma kallar dom för nypon. Det tycker Abbe är konstigt. Han kallar dem nypollon.

Nypollon.

Jag får lite ont någonstans när jag hör det.

Andra bloggar om , , , ,

Sökes: svaret på allt.

Frågor. Den aldrig sinande strömmen av varför och vad. Jag försöker svara så gott jag kan på Abbes alla undringar som smattrar mot mig i kulsprutetempo, men varannan fråga är helt omöjlig om man inte heter Nietzsche eller Sartre i efternamn.

— Ahp-a, aa e-ey aan?
— Han heter Martin.
— Afföy?
— Jaa ... eh ... för att hans föräldrar gav honom det namnet.
— Afföy?
— Dom tyckte väl det var ett bra namn.
— Afföy?

Och så vidare. In i evigheten. Eller så här:

— Ahp-a, aa ee nee?
— Det är en sten.
— Afföy?
— !!?

Man skulle varit riktigt ultrakristren. Sådär som de bara är i filmer från amerikanska södern. Då hade jag haft ett standardsvar på alla hans frågor:

— För att det är Guds vilja, min son.

Andra bloggar om , , , ,

25 augusti 2009

Besök hos fotfolket.Titta på de här små fötterna. De är så fina med tårna spretande lite åt alla håll, särdeles mjuka och gosiga (när de inte är så här sandiga), och de sitter fast längst ner på Abbe. När de är blöta och Abbe går med dem på ett varmt klinkersgolv blir det fotavtryck med bara fyra tår. Pektån, eller vad man nu kallar den som sitter bredvid stortån, pekar lite uppåt och får aldrig vara med och göra våta avtryck på golvet.

De här fötterna behöver lite stöd. Med 22q11-deletionssyndromet följde överrörliga leder, så när Abbe står på sina fötter "faller de in", som sjukgymnasterna och ortopedtekninkerna säger. Det vill säga att insidan av fötterna inte riktigt orkar hålla upp kraften från kroppen och benen. Så för att stabilisera, förhindra framtida förslitningsskador och kobenthet får han speciella sulor till sina skor som ger stöd på fotens insida.

Idag var vi hos ortopedteknikerna och provade ut nya sulor. Igen. Barn växer ju så förbaskat i den här åldern.

Andra bloggar om , , , ,

Ni är underbara.

Här sitter jag och grubblar över storebror, skriver ett inlägg om det och slänger ut en lös tanke. Och så rasar det in tips och idéer från er. Massor. Fantastiskt.

Jag pluggade visserligen några år strax söder om London, men dels var det ganska länge sedan och dessutom hade jag inga barn då, det vill säga jag såg inte saker riktigt i det perspektivet. Så tusen tack för alla tipsen.

Några tycker att jag skulle avsätta lite tid varje vecka för storebror istället, och att man inte behöver göra något som är så stort som att dra iväg utomlands. Det ligger något i det. Men jag känner att vi behöver få en lite längre tid ihop, några dagar. Så att han verkligen får vara i fokus. Jag vill ge honom ett litet äventyr, en bunt med minnen, som bara han och jag har tillsammans. Som vi kan fnissa åt och berätta om. Vi får se om det blir en tripp till London eller några nätter i tält.

Det där andra får vi till ändå. Svamppromenader i skogen, biobesök då och då, eller busa i vattenrutchkanan efter simskolan varje vecka. Kanske är det inte så synd om honom när allt kommer omkring? Kanske tänker han inte så mycket på det själv? Kanske är det bara jag som oroar mig i onödan?

24 augusti 2009

Ångest.

Det grämer mig. Som grus i mina skor. Som en irriterande fluga när man ska sova på natten. Hur mycket jag än viftar kommer den tillbaka. Den eviga känslan av att Abbes storebror får för lite fokus, får stå tillbaka för ofta. Det dåliga samvetet.

Inte ens resan till Kreta fick lov att vara normal. Efter bara några timmar var allt fokus på Abbe som vanligt. Feber, prickar, sjuk och väldigt synd om honom. Igen. Storebror fick rätta sig efter sin sjuka bror för jag vet inte vilken gång i ordningen. Det är inte rättvist.

Jag måste hitta på något tillsammans med honom. Bara vi två. Hundra procent uppmärksamhet från pappa i några dagar, utan konkurrens från varken mamma eller Abbe. Fjällvandringen förra sommaren var ett guldkorn. Vi kommer att leva på de där dagarna många år framåt. I år fick vi inte till det tyvärr, men en annan tanke har börjat gro i mitt huvud.

Om man skulle ta en långhelg i slutet av oktober och åka till London med honom. Hur låter det tro? Någon som har tips? Eller någon annan bra idé kanske?

(Psst. Säg inget till storebror ännu.)

23 augusti 2009

Efter år av smörj.

Storebror blev kissnödig en dag när vi gick genom stan, så vi fick låna en toalett på ett ställe. Med stora ögon och öppen mun stirrade han fascinerat när vi kom in i lokalen. Jag såg på honom hur han undrade. Det nästan knakade i huvudet på honom. Varför ligger en massa blå lasersvärd och skiner i stora lådor med genomskinliga lock?

– Vad är det här för ställe egentligen, pappa?
– Det är ett solarium.
– Jaha?
– Det är ju många som vill vara bruna och om man lägger sig i en sån där blir man solbränd.
– Mäh?! Jag trodde att man skulle undvika att bli solbränd.

Andra bloggar om , , , ,

22 augusti 2009

Stöld vs donation.

Jag antar att ingen har missat tumultet kring Aftonbladet och Israel. Ni vet, Donald Boström skriver ett reportage om att palestinier anklagar Israels armé för att stjäla organ från sina offer, Israel flippar ur och anklagar Sverige för att vara antisemitiska, svenska ambassadören i Israel säger att Sverige inte står bakom och vips har vi ett dilemma med en diplomat som säger en sak och en regering som försvarar den Svenska yttrande- och pressfriheten. Vad som är sant eller falskt i reportaget vet vi inte. Men Donald har ju rätt att berätta sin historia. Hej och hå.

Jag tänkte egentligen inte kommentera varken artikeln eller efterspelet, det är det så många andra som har gjort. Värsta fredagsmyset för alla politiska bloggare. Men reportaget påminde mig än en gång om hur viktigt det är att ta ställning i frågan om organdonation. (Jag vet att jag tagit upp det många gånger tidigare och om ni tröttnar på mig får ni helt enkelt scrolla vidare till nästa inlägg.)

Jag vill passa på att poängtera att jag inte försöker övertyga någon som inte vill donera sina organ att göra det. Det kan finnas diverse olika skäl till att man inte vill donera och det är varje människas rätt att säga nej om känner så. Men – och det är därför jag tjatar – det är viktigt att åtminstone fundera på hur man ställer sig till det. Och det är viktigt att anmäla sig till donationsregistret om man vill överlåta sina organ till någon som behöver dem, när man själv inte lever längre. Annars kanske man missar chanser att rädda liv. Tänk vilket slöseri.

Jag fick ett mejl från Johanna för ett litet tag sedan. Hon skriver en blogg som heter Citronfjärilen och har – precis som Abbes jämnåriga kusin – en sjukdom som heter cystisk fibros. Johanna kör en egen liten kampanj för organdonation på sin lokala biograf i samband med att filmen "Allt för min syster" går upp. En fin idé tycker jag, som hon uppmanar fler att hänga på. Läs mer på hennes blogg.

Andra bloggar om , , , , ,

20 augusti 2009

Vad säger Abbe?

Ibland låter det så sött när Abbe pratar så jag får lust att äta upp honom. Visst. Det ska bli fantastiskt skönt när operationen är klar och de (förhoppningsvis) har korrigerat hans talfel, men samtidigt kommer jag att sakna det lite. Abbes sätt att prata har ju blivit en del av honom.

Häromkvällen när jag låg och sjöng godnattsånger för honom sa han plötsligt med tjocka L och modfälld röst:

– Älja älja e en olji ång.

Kan du gissa vad han sa?

19 augusti 2009

Kommentar nummer tiotusen.


Så kom den då. Den 10 000:e kommentaren. Mamily skrev den klockan 22.05 igår kväll. Och för att fira det lite extra har Abbe gjort ett fint diplom. Det föreställer en stig i skogen och en svamp. Sedan har han skrivit 10 000 och signerat det. Alldeles själv.

Diplomet är stort (65x45 cm) och det är ditt Mamily, antingen digitalt så att du kan ha det på din blogg, eller så postar jag originalet till dig. Eller både och. Mejla mig din adress om du vill ha originalet. Grattis!

Apropå udda namn.

Kvällssnack i sängen med storebror:

– Vad heter dina fröknar på fritids? Jag måste lära mig namnen.
– Eh, jag kan bara namnen på tre.
– Okej, vilka då?
– Elisabeth, Kärra och ...
– Kärra?!
– Ja. Alla barnen kallar henne så. Fast hon heter egentligen Kärring.
– Va?! Hahaha ... hon ... hahaha ...kan --- hahaha ... väl inte ... hahaha ...
– Jag sa fel ... hahaha ... jag sa fel. Kerstin menar jag.

18 augusti 2009

Bloggbete.

Den senaste tiden har jag lärt mig att vi män tittar på kvinnor 43 minuter om dagen och att kvinnor gråter sammanlagt 16 månader av sitt liv. Tänk om det skulle sammanfalla. Det skulle betyda att killar spenderar över ett år av sitt liv att spana in lipande brudar. Fascinerande.

Jag har tänk en del på den här typen av artiklar. De är som gjorda för att få landets alla bloggare att gå igång. Som att man sitter på redaktionen på morgonmötet och säger: "Okej, vad har vi för bete att sätta på bloggkroken idag?? Öööh ... kör den där klockan 12.34.56-grejen eller han som skyllde på katten, det borde de gå igång på. Annars får vi ta till tjejen som fick sparken via Facebook. Då nappar de garanterat"

Visst känns vissa artiklar väldigt riktade emot oss bloggare att skriva om och länka till? Allt handlar ju i slutändan om besökssiffror.

Andra bloggar om , , , ,

Storebror i fel århundrade?

Min fru läste någonstans att på sextonhundratalet trodde man att man dog av att äta en tomat.

Lustigt. Jag känner någon som tror det än idag.

Andra bloggar om , , , , ,

Tiotusen-kommentarers-klubben.

Det är jubileum på gång här på hejaabbe.com. Någon gång under den här veckan kommer den tiotusende kommentaren att ramla in. TIOTUSEN!! (10 000) Fattar ni? Det är inte riktigt klokt.

Jag älskar er respons. Det vet ni redan. Det är så kul att läsa era synpunkter om saker och ting, era tips och idéer, era stöttande kommentarer när jag vinglar, allt ert beröm och alla fina ord om Abbe, hans bror och om bloggen.

Och nu har jag snart fått tiotusen kommentarer från er (mina egna svar är inte inräknade). Otroligt. Det är värt något slags firande. Jag får fundera ut något. Kanske ett pris till den som prickar in kommentar nummer 10 000? Vad tycker ni?

Andra bloggar om ,

17 augusti 2009

Mat är roligt.

Jag älskar kokböcker. Att bläddra i dem, inspireras och låta mig läskas av de goda recepten, titta på de vackra bilderna och drömma om de fantastiska måltiderna. Vi har flera hyllmeter med kokböcker på flera olika språk, och ändå kan vi inte låta bli att köpa nya hela tiden. Men om sanningen ska fram så är det rätt sällan jag använder dem nu för tiden, av den enkla anledningen att jag är gift med en väldigt duktig kock som ständigt överraskar mig med fantastisk mat. Jag har helt enkelt blivit lite bortskämd.

Nätet är också fullt av bra matsajter och fina matbloggar, men det finns en som jag bara måste få tipsa om för er som inte redan känner till den. För att den är full av smaskig mat såklart. Men framförallt för de underbara små kåserierna som ackompanjerar varje recept. Lotta Lundgren som skriver bloggen "Om jag var din hemmafru" är copywriter i botten, och det märks. Vi har mötts, men jag tror inte hon vet vem jag är. I alla fall, jag blir alltid glad när jag läser hennes blogg. Fnissar, ler och småskrattar åt hennes betraktelser.

Men åt det här inlägget garvar jag högt. Rakt ut. Så jävla roligt. (Och då har jag ändå en son som heter Abbe) Läs det, och passa sedan på att läsa några fler, ni blir inte besvikna.

Andra bloggar om , , ,

16 augusti 2009

Film är på riktigt. Verkligheten är bara på låtsas.


Vi var på bio igår. Stena Line bjöd fint på "Nicke Nyfiken 2 – Apa på rymmen", med popcorn, dricka, godis och rubbet. Killarna fick till och med var sin ryggsäck på vägen ut med lite smått och gott i. Och dessutom kom självaste Nicke dit i egen hög person. Eller vad säger man om personen är ett djur? I egen hög apa? Näe, det låter ju inte riktigt klokt. Vi säger i egen hög person.

I alla fall. Just den grejen impar i och för sig inte så mycket på mina barn. De har aldrig gillat varken Lisebegskaniner, kramgoa fjällvargar eller lattjiga apor i människoformat. Storebror säger att han vet att de inte är någon verklig varg eller kanin, men att han inte gillar folk som klär ut sig sådär.

Abbe vet inte vad han ska tro. Han tyckte det var konstigt att Nicke som hälsade på i foajen var så stor. Han är ju så liten på riktigt.

Andra bloggar om , , , , , ,

15 augusti 2009

Hur smakar juice?

– Den här äppeljuicen är inte så god, sa storebror.
– Jaså, varför inte det?
– Den smakar så mycket äpple och så lite juice.

Andra bloggar om , , , ,

Timmarna innan prickarna.
Som sagt. Några timmar fick ju Abbe i poolen.

13 augusti 2009

Nothing else matters.Stack ut en sväng på sjön med kajaken. En helt magisk kväll, aldeles tyst och vindstilla. Jag hade tänkt att det skulle bli ett bra träningspass. Precis som jag tänkte häromdagen då jag stack ut och sprang en vända i skogen. Men efter några kilometer hittade jag kantareller som jag stannade och plockade. Så många jag fick med mig i påsen min träningst-shirt bildade när jag höll upp den mot bröstet.

Och istället för ett träningspass i kajaken ikväll gled jag sakta fram över vattnet, några paddeltag i taget. Jag lystnade till tystnaden och njöt av allt det vackra omkring mig. Känns som att mina proiriteringar har förändrats med åren.

Men så hände något märkligt. I den borte änden av sjön ligger ett stort hus. Ganska avsides, ensamt mitt i naturen med sjön och skogen som närmsta granne. Någon spelade elgitarr på högsta volym. Antingen utomhus, på altanen, eller också med alla dörrar och fönster öppna. Jag kunde inte se vilket. Men jag hörde. Det ekade över hela sjön.

Först blev jag irriterad. Vad fan, ska man inte kunna få njuta av naturen i lugn och ro? Jag vill höra fåglar, vattenskvalp och ingenting. Inte någon amatör som sitter och harvar på en distad gura på maxvolym.

Men. Så smälte det liksom ihop på något vis. Tonerna från gitarren och spegelbilderna av solen och träden i vattenytan. De blev till ett. Som att de hörde ihop. Och plötsligt njöt jag av varje ton i riffen i "Stairway to heaven" och "Nothing else matters" som ekade ut över sjön.

Jag tog några paddeltag, blundade och svävade fram i min kajak.

Andra bloggar om , , , , ,

Spotify. Utan invites.

Har du inte upptäckt Spotify ännu så rekommenderar jag dig att göra det. Jag tror kanske inte att det behöver någon närmare presentation, men här kommer ändå lite om du inte haft förmånen att testa det ännu.

Spotify är ett underbart litet program där du kan lyssna på musik. Allt finns inte där, men det mesta. Du kan göra playlists och du kan dela med dig av dem till andra, men inte ladda hem musiken till din iPod t ex.

Allt är lagligt, det är gratis och finansieras med hjälp av reklam, dels på skärmen i programvaran och dels mellan låtarna då och då. Vill man slippa reklamen betalar man 99 spänn i månaden. Kruxet är att det enda sättet att få tillgång till gratisvarianten har varit genom att få en så kallad invite. Jag har egentligen aldrig fattat riktigt varför, men så är det.

I England däremot behöver man inte invites så via Lollypopland hittade jag idag ett tips på hur man skaffar sig Spotify genom att låtsas att man bor i där. I England alltså. Det gör man via en så kallad proxy.

Så här gör man:

1. Gå in på sidan http://goproxing.com/ eller http://crypticteacher.com/ Funkar inte de så kolla på en proxy från (http://www.azproxies.com/proxy-lists/gb-web-proxies.html)

2. Där finns det ett adressfält där skall du skriva http://www.spotify.com/en/

3. När du kommer in på Spotifysidan väljer du: FREE (stor grön text) och skapar ett konto.

4. Zipcode som ni kan använda ifall Spotify klagar SE17 2DJ <-- Det här är bara ett postnr!

5. Tanka ner programmet och logga in.

6. Gå till din kontosida på Spotify (edit profile hittar du längst ner på sidan) och ändra land till Sverige med nytt postnummer.

Simsalabim, Spotify!


UPDATE:
Det verkar som att de ändrat så att man numera även behöver invite om man bor i Storbritanien.

12 augusti 2009

Dags att ringa Aschberg?

.
En lång historia kort.

Vi går omkring och drömmer att bygga ut vårat hus. Det börjar bli för trångt, killarna vill snart ha var sitt eget rum och den jävla trappan är för brant. En arkitekt har hjälpt oss och vi har fått en ritning med en utbyggnad vi är jättesugna på. Nu har vi sökt bygglov, men en granne motsätter sig, de tycker vi att tar deras utsikt. Det tycker ingen annan. INGEN annan. Av den enkla anledningen att vi inte tar någon utsikt.

Idag körde samma granne över Abbes cykel. Det var visserligen av misstag, men cykeln är mosad. Oh, the irony!

"Ska vi byta, ska vi byta grejer, ska vi byta grejer med varann? ... Jag byter en mosad cykel mot ett sakägaryttrande ... mosad cykel mot ett sakägaryttrande ..."

Andra bloggar om , , , ,

11 augusti 2009

Stora avdelningen.

Förskolehuset var lite extra fint idag. Renoveringen under sommarlovet har gjort underverk och där stod det röda huset nu och glänste med sina vita knutar. Bullerbyidyll extravaganza.

Abbe gick stolt in genom den vänstra dörren. Inte den högra som han gjort hundratals gånger förut, utan den vänstra. Dörren där storebror brukade gå in. Genom den högra går bara de små barnen. Inte Abbe. Han sträckte på sig och gick in på stora avdelningen.

Abbe hittade nöjd sitt namn klistrat på en av skohyllorna innanför dörren, tog av sig skorna och satte dem prydligt på hyllan vid sin namnremsa. Han rättade till dem lite så att de stod alldeles rakt och gick sedan in och tittade efter sin krok och sitt skåp. Tänk att ha sin plats här inne – på stora avdelningen – bland de stora barnen. Nu är det Abbes avdelning, och brorsan – han går inte ens kvar längre. Han går inte på förskolan alls. Storebror börjar nollan nu, sexårsverksamheten, eller förskoleklass om du så önskar. I ett helt annat hus.

Sandalerna som ska funka som innetofflor åkte på hur lätt som helst. Som vi försökt få Abbe att ta på sig dem under våren och sommaren. Svalare än gympaskor, men ändå stabila. Men han har totalvägrat. Det har inte överhuvudtaget kommit på tal att han skulle ta på sig dem. Förrän idag. Jag tappade liksom konceptet lite när det gick så lätt.

– Ya yilla i-e mom emma, sa Abbe.
– Nä du gillade inte dom hemma, sa jag. Men här går det bra? sa jag.
– Yaa.

Fröken skrattade lite och Abbe klev med självsäkra steg vidare in i sin nya vardag. Med sandaler på fötterna.

Andra bloggar om , ,

10 augusti 2009

Äh. Jag vet inte jag.

Igår var det så äntligen dags. De där finfina biljetterna som har legat och väntat i exakt ett halvår skulle äntligen visas upp i entrén till Ullevi. Det var dags för en bubblande pop-, disco- och technoexplossion i en fartfylld workoutshow signerad Madonna.

So far so good. Det var allt det där. Massor av dansare, klädbyten, videoskärmar och laserstrålar. Det var pumpande technobeats och tung bas. Faktiskt ungefär som jag förväntat mig. Jag trodde liksom aldrig att det skulle bli den där intima nerven och dialogen med publiken som det kan vara på en del konserter. Det är inte den sortens musik. Madonna är inte arenahymnernas mästare, som till exempel U2, vars halva repertor består av ööööuuööww-vänliga låtar. Så jag förväntade mig heller inte ett Ullevi som vrålar med i alla låtar.

Jag trodde mer att det skulle bli som att gå på en gigantisk nattklubb. Folk som dansar och studsar så att svetten lackar. Jag menar, vi snackar dansgolvens okrönta drottning under närmare tjugofem år.

Men nej. Inget party.

Med undantag för några låtar så var det knappt någon dansande publik alls. Trots att vi hade biljetter i golden circle och inte hade mer än sju, åtta meter fram till Madonna när hon var ute på catwalken så kändes det som att det var ett stort avstånd mellan henne och oss. Som att se en två timmars välregisserad videoshow på MTV. Välregiserat och snyggt. Men stelt.

Jag vet inte riktigt vem jag är besviken på. Madonna eller publiken.

(PS. Trots att jag är ett hängivet Apple-fan måste jag erkänna att kameran på iPhone3G suger. Vi stod skitnära och ände blev det inte bättre bilder än så här. Sorry)


Så här tyckte tidningarna: Expressen, G-P, G-P (lördagens spelning), Metro, Aftonbladet, SvD.

Andra bloggar om , , ,

09 augusti 2009

Hisnande.


Två stora granar lagom långt ifrån varandra, en hög stege, några stora rackare till spik, en rejäl regel, två väldigt långa rep och en liten plankstump. Det är allt som behövs.

Vi gjorde en gunga i skogen. En riktigt supergunga. Kittlar aldeles galet mycket i små barnmagar. Och i pappamagar.

Andra bloggar om , , ,

07 augusti 2009

Spännande ord.

Mamman, storebror och en kompis till honom plockade sockerärtor i grönsakslandet.

– Kolla, där är två ärtor som knullar! sa storebror.
– Nämen! Det ordet har du inte använt förut. Vet du vad det betyder?
– Näe.

Andra bloggar om , , , ,

06 augusti 2009

Syl i vädret.

Herregud vad det är svårt att föra ett vettigt samtal med någon, när man har en fyra- och en sexåring. Man hinner inte tänka en enda tanke klart innan man blir avbruten. Än mindre säga en fullständig mening.

Tur att jag har en blogg, så att min fru kan läsa vad jag försöker få sagt.

Andra bloggar om , , ,

Fördel Stockholm.

En sak jag funderade lite på under vår resa.

De som reste från Stockholm kom till hotellet vid lunch på fredagen. När de åkte hem fredagen efter lämnade de hotellet framåt kvällen. Det blir nästan åtta dagar på Kreta.

Vi göteborgare kom fram till hotellet halv tolv på fredag kväll. Och lämnade stället nio på morgonen fredagen efter. Det blir bara sex dagar i solen.

Båda kostar precis lika mycket. Besynnerligt.

Andra bloggar om , , ,

05 augusti 2009

Varför krångla till det?

För några veckor sedan då vi var hemma hos min syster för att fira killarnas farmor fyllde år, blev det lite snack om teckenspråk och stödtecken. Abbe visade stolt upp allt han kunde.

– Hur säger man blå?
(Abbe visar tecknet för blå)
– Och cykla då, hur säger man det?
(Tecknet för cykla)
– Hur säger man bil?
(Abbe tecknar bil)

Och så vidare. Alla frågar och Abbe tecknar. Han tycker det är jättekul. Tills han tröttnar, och ger svar på tal.

– Abbe, hur säger man när man ska åka hem och sova?
– Hey-å!

Andra bloggar om , , ,

04 augusti 2009

Alla har sina referenser.

– Pappa, sa storebror.
– Mmm.
– Det är asacoolt. När jag andas i min snorkel under vattnet låter jag som Darth Vader.

Andra bloggar om , , , ,

Dagens tecken – Semester.Jag gjorde i ordning det här inlägget hemma, innan vi stack till Kreta. Fixade illustrationen, laddade upp den, skrev rubriken och la inlägget bland utkasten. Så att det enkelt skulle gå att lägga upp om det fanns trådlöst bredband på hotellet och så att det inte skulle bli helt tyst på bloggen medan vi var borta.

Det är ett fint tecken på något sätt. Händerna hänger vilande i kors över varandra, som om de låg i knät ungefär. Och så drar man dem mot sig. Man tar den där välbehövliga vilan till sig.

Men jag la aldrig upp det. Kändes inte helt rätt. Semester liksom.

Andra bloggar om , , ,

03 augusti 2009

Som en gräshoppa genom Europa.

Så är vi då på väg hem. Från Kreta till Aren, från Aten till Wien och till slut från Wien till Göteborg. Vi startade från hotellet klockan halv nio i morse och landar hemma i Göteborg vid tio ikväll. Det finns smidigare resvägar, men ändå. Vi kommer hem i alla fall.

UPDATE:
Efter totalt sexton timmar på resande fot kom vi äntligen hem sent igår natt. Skönt att vara hemma igen.

02 augusti 2009

Kort om koppor.

Tack för kommentarer och stöttande hejarrop. Jag tänkte passa på att reda ut lite begrepp kring åkomman Abbe har dragits med den här semesterveckan. En del visste jag innan och en del har jag fått lära mig nu.

För det första. Jag vet, det heter vattkoppor. Inte vattenkoppor. Men eftersom de allra flesta säger just vattenkoppor och det liksom ligger bättre i munnen så valde jag att skriva det. Säg vad ni vill, tycker jag. Folk förstår vilket som.

Vattkoppor är luftburet. Allt annat är missförstånd eller myter. Det smittar alltså inte via kopporna eller vidrörning utan via utandningsluften. Det är bra att känna till. Det är att just på grund av detta som vattkoppor är så våldsamt smittsamt. De flesta förkylningsvirus t ex är vätskeburna dvs de sprids via små vattendroppar när man t ex nyser eller hostar. Men det betyder att man måste vara inom några meters radie för att riskera att smittas. Luftburna virus däremot, som vattkoppor, kan färdas genom ventilationen till exempel och smittar alltså mycket lättare. Det är därför man inte ens får komma in på sjukhuset om man har vattenkoppor (jag kör lite inkonsekvent med namnet så att alla känner sig hemma).

Inkubationstiden är en till två veckor, men det kan ibland gå ännu längre tid från att man blir smittad tills sjukdomen bryter ut. Det börjar oftast med några dagars feber och sedan kommer prickarna. Febern brukar försvinna när prickarna börjar ungefär. På Abbe gick den ner lite men kom tillbaka. Å andra sidan det kan ju ha berott på något annat. Ungefär en vecka efter att prickarna börjat komma slutar man att vara smittsam.

Ja det var väl allt från Abbepappans sjukvårdsupplysning.

(Källor: Dr Dimitris på Kreta och Abbes gudmor som är barnläkare och verksamhetschef på en barnläkarmottagning.)

01 augusti 2009

Lägesrapport.

I förrgår: Storebror gjorde kanaler i sanden med några kompisar från barnklubben och Abbe ville vara med. Jag frågade runt bland föräldrarna, det ena barnet hade haft vattkoppor den andras föräldrar sa att det okej ändå. På kvällen sa Abbe: "Mamma, det var roligt idag när inte du och pappa putte bort mig från barnen. Det var roligt att leka med dem." Lilla vännen.

Igår: Abbes första feberfria dag. Vi lämnade rummet 09:30 och visste inte vart vi skulle ta vägen härnäst. Hotellet var fullbokat och SOS International letade efter något annat. Storebrors nya vänner åkte hem. Abbe passade på att vara en liten stund på lekplatsen medan den var tom. Runt lunch fick vi besked om att vi fått ett rum. På ett jättefint hotell. Tack för det Abbe.

Idag: Doktor Dimitris kom och undersökte Abbe för tredje gången och sa att han nu inte smittar längre utan är "fit to fly" från och med imorgon. Härligt. Då slipper vi smyga längs väggarna mer.

Ikväll: Nu skulle jag ha varit på Ullevi och kollat på U2. Shit happens.

Strandraggare.