31 januari 2010

Iskalla killen.

Svärfar har också fyllt år i dagarna – killarnas morfar alltså – och min fru och hennes syrra hade ordnat en liten överraskning åt honom. De hade bokat en bastu som ligger nere vid havet på ön där mormor och morfar bor i Göteborgs norra skärgård. Vi åkte dit med yxa och högg upp en vak i isen, ställde dit en korg med iskalla öl och dukade upp med nötter och ölkorv, innan vi hämtade jubilaren.

Storebror och hans några år äldre kusin sa åt morfar att packa ned badbyxor och handduk och komma med oss, och så åkte vi ner till bastun. Det var nog inte sådär värst svårt för morfar att lista ut vad som skulle ske efter den ordern, men barnen tyckte det var jättespännande med överraskningen hela vägen till bryggan.

Det blev en helt fantastiskt stund. Bastun ligger på en klippa precis vid vattenbrynet med panoramafönster som vetter mot väst och norr, så att man kan sitta och se ut över havet och skärgården. Där satt vi i värmen med var sin kall öl och njöt av utsikten. Då och då gjorde vi en liten rusning på bryggan ner till vaken och hoppade i. I luften var det arton minusgrader och på badtermometern läste vi minus två. Det blir så med saltvatten, det fryser inte vid noll.

Men att storebror skulle bada i vaken, två gånger till och med, hade jag inte räknat med. Bröst och bringa som en Corn-Flakesflinga, det har han. Den lille sjuåringen. Men en tuffing det är han ändå.

Andra bloggar om , , , , ,

30 januari 2010

Första och sista gången.

Vi hade sjuårskalas idag. Alla tidigare barnkalas vi ordnat har vi haft hemma, med en liten grupp med barn. Jag har alltid tyckt att de där stora kalasen med tjugofem barn blir rätt hysteriska, att de inte riktigt hinner med varandra på något vis. Samtidigt kommer man alltid till det där dilemmat om vem man ska bjuda och inte.

I år bjöd vi hela klassen, plus bästa kompisen från gatan och ett par till. Det blev tjugo barn sammanlagt. Det får inte plats hemma hos oss, så vi bokade kalas på den lokala bowlinghallen. Och därmed ett kaos av dimensioner.

Kalaset skulle börja klockan ett. När vi kom dit kvart i ungefär pågick en tävling med massa publik så det fanns inte så mycket plats att samlas på. Den var slut precis innan vårt kalas skulle börja. Vi blev tillsagda att dela upp barnen i fem lag. Men innan alla barn hade kommit sänktes belysningen och volymen på musiken höjdes. Kaos. Ingen visste var de skulle vara, eller hur man skulle göra och det var omöjligt att samla alla och gå igenom något med musiken pumpande.

När vi väl fått in alla barnens namn i datorn till banorna hade redan första tio minuterna av timmen de hade att spela gått. Sedan tog det ett tag innan alla fattat vilken ordning de hade och att man hade två kast var t ex. Kalaset skulle så klart ha börjat en kvart innan vi fick banorna med ett litet välkommen och en instruktion.

En liten flicka ville inte. Hon visste inte hur man skulle göra, sa hon. Händerna var för små för de där borrade hålen i kloten. Jag ska visa dig sa jag, du kan bära klotet så här, i famnen och rulla iväg det. Man behöver inte hålla i hålen. Hon tog klotet i famnen, gick fram mot banan, och snubblade. Hon föll med klotets tyngd, plus sin egen, på sitt lillfinger. Fingret sprack.

En lång historia kort. Jag satt med den lilla stackarn en halvtimme tills hennes mamma hann komma tillbaka, inne i receptionen medan en sjukvårdare från simhallen i samma hus plåstrade om fingret. Nageln hängde lös och blodet rann. De åkte till sjukhuset och konstaterade att den yttersta benbiten i lillfingret hade krosskador. Hon fick en skena och en antibiotikakur. Och jag fick fruktansvärt dåligt samvete för att jag pushat henne.

Jag var med de andra barnen och tittade när de bowlade sista kvarten och så var vår tid slut. En massa nya människor vällde in på våra banor och började förbereda sig. Barnen förstod inte vad som hände. Klockan var två och det var dags för mat. Inte helt lättadministrerat i discobowlingmiljö. Dessutom, barn på ett kalas äter hamburgare på tio minuter. Och då var det femtio minuter kvar tills föräldrarna kommer och hämtar. I en lokal där det inte finns något utrymme att leka och alla bowlingbanorna är upptagna.

Paketöppning i discomusik. Äta glass, i discomusik. Och tjugo rastlösa sjuåringar som inget har att göra. I discomusik.

När det var en halvtimme kvar av vårt kalas började det komma nya föräldrar och nya barn, till nästa kalas. Personalen började duka av så nu fanns inte ens bordet kvar att sitta vid. De tjugo barnen hade tjugofem kvadratmeter golv i entrén att slå ihjäl varandra på. Som burhöns ungefär. Till discomusik.

När vi äntligen kom därifrån var stressnivån på max. Aldrig mer.

Men huvudsaken. Storebror var jättenöjd och barnen verkade i alla fall ha haft kul. De som inte krossade lillfingret vill säga.


29 januari 2010

Konsten att passa på.

Abbe: Phha-pha, nu hsa yävlay.
Jag: Gjorde jag? Det var inte bra. Förlåt mig.
Abbe: Man fhhåy in-e hhsäya yävlay.
Storebror: Men nu sa du jävlar, Abbe.
Abbe: Ya. Men nu hsa nu yävlay.
Storebror: Och nu sa du jävlar.
Abbe: Å nu hsa nu yävlay.
Storebror: Men du sa jävlar.
Abbe: Å nu hsa yävlay.
Storebror: Och nu sa du jävlar.
Abbe: Nä, nu hsa yävlay.

Och så vidare.

Andra bloggar om , ,

28 januari 2010

Jo just det ja.

Vi var på sjukhuset i tisdags, det har jag glömt berätta mitt i Bolibompanamnsdagar och födelsedagar. Abbe skulle träffa plastikkirurgen som opererade honom innan jul, och sedan logopeden.

Kirurgmötet gick på nolltid. Han lös med en ficklampa in i Abbes mun och sa att det såg fint ut och att det var något litet stygn kvar, men att det ramlar bort snart. Sedan sa han att vi får ses igen om ett halvår och att de ibland behöver göra fler korrigeringar men att det visar sig först efter ett bra tag när man hört hur talet utvecklar sig. Tack tack, hej hej.

Hos logopeden var Abbe väldigt samarbetsvillig. Han sa alla orden i hennes bilderbok precis som han skulle och hon spelade in honom på band och antecknade med sådana där obegripliga små fonetiska krumelurer. De gjorde en liten övning för att han ska lära sig att blåsa luft mellan tänderna när man säger f, som vi ska göra hemma.

Om vi övar varje dag kommer han att bli väldigt duktig på att säga faan.

Logopeden tyckte, precis som vi, att man redan hörde lite skillnad på vissa konsonanter. Hon sa att somligt kommer att ta lång tid rätta till men att det låter som att ganska mycket kommer att komma spontant. Nu ska vi gå hos henne med jämna mellanrum och träna. Det känns mycket bra för just den här logopeden är strålande och får fin kontakt med Abbe.

Bra så.

Och förutom en tuff klocka med flames på armbandet fick storebror en liten mini-svininfluensa i födelsedagspresent igår, med feber och ont i kroppen. Det var väl kanske inte helt oväntat.

Andra bloggar om , , ,

27 januari 2010

Sju år.

Visst längtar jag efter att sova ifred utan någon som sparkar på mig. Det gör jag. Men jag bävar för den dagen du slutar komma in i vårt rum på natten. Inget skänker mig mer ro än när du kryper tätt intill och lägger din lilla arm om mig.

Visst saknar jag att få prata till punkt någon gång. Det gör jag. Men jag fasar för dagen du inte har tid att berätta saker för mig längre. Jag älskar dina små tankar, din finurlighet och din underbara humor.

Visst är det skönt att du blir äldre och klarar saker själv. Det tycker jag. Men jag ser inte fram emot när du inte längre behöver mig. Inget känns bättre än att få vara din trygghet.

Och visst önskar jag att du sluppit få andra sprutan mot svininfluensan just idag, på din födelsedag. Det gör jag. Men du var så duktig. Och kunde så klart inte låta bli att skoja med sköterskan. "Ska du inte börja någon gång", när du egentligen visste att det redan var klart.

Du förgyller mitt liv. Det gör du.

Grattis på födelsedagen min stora, lilla älskling.

Andra bloggar om , , ,

26 januari 2010

He's back.

Det var på något vis där det började. Min första kontakt med bloggvärlden. Jag hade liksom inte riktigt fattat grejen med bloggar innan. Jag hade hört talas om några, som Ebba von Sydows till exempel, men aldrig brytt mig. Men så ramlade jag in på Silverfiskens blogg – Ett liv i exil – och hade svårt att sluta läsa.

Silverfisken är en enastående bloggare. Han skriver med stor humor, träffsäkerhet, självdistans och känsla för språket. Om allt mellan himmel och jord, om att vara svensk i Australien, om papparollen och om det nya livet som fotograf.

Men så strax före jul slutade han blogga. Eller, nej förresten. Han slutade inte helt utan lyfte över skrivandet till sin fantastiska fotoblogg och bytte därmed också språk till engelska. Det kändes ärligt talat lite vemodigt. Inget ont om fotobloggen, jag är inne dagligen och förundras, beundrar och svär över att jag inte tagit de där bilderna själv. Men jag saknade orden. De svenska orden.

Tills nu. Han är tillbaka.

Andra bloggar om , , ,

Kolla!Andra bloggar om , ,

25 januari 2010

Abbemamman.

Jag fick en läsarkommentar från Camilla, hon skriver:
"Jag bara undrar varför skriver du alltid MAMMAN och inte hennes namn?
Det låter som att hon inte existerar utan bara är en osynlig varelse."

Inget kunde vara mer fel.

Abbemamman existerar. På det bästa av sätt.

Hon är min reskamrat på den krokiga stigen mot föräldrarollen och min vapendragare mot fiender som lurar längs 22q11-vägen. Det är hon som plockar ihop mig när jag faller sönder. Hon säger ifrån när jag behöver dra ner på tempot, talar om att jag borde sova mer när jag glömmer bort det. Hon tänder en ljuslykta utanför dörren som välkomnar mig när jag behövt jobba över och kommer hem sent.

Utan henne hade vi andra inte fungerat. Hon packar ryggsäckar med matlåda till killarna varje morgon och deras kläder ligger i små fina högar på kökssoffan. Färdiga att klä på sig. Hon köper böcker som stimulerar, som tränar Abbe på det han har det jobbigt med, och som trimmar hans bror i det han tycker är kul. Hon planerar och strukturerar och ligger steget före med allt som ska rymmas i våra liv.

Det finns ingen som lagar godare mat än hon. Vardag som fest. Hon är världsmästare på att komma på bra julklappar och presenter. Hemma kallar jag henne Maria, men här på bloggen heter hon Abbemamman, min fru eller mamman.

Dessutom kan hon göra sliding stop på sin quarterhäst. Men det bästa av allt, hon är min.

Andra bloggar om ,

24 januari 2010

Jorden är rund.

Mamman kör bil med Abbe, hans bror och en kompis till dem. Det är ett herrans liv i baksätet.

– Men vad ni skriker killar, säger mamman. Det låter som att ni satt flera mil i från varandra.
– Ja visst, svarar storebror. Abbe sitter på nordpolen, Arvid på sydpolen och jag sitter på ekvatorn och har det varmt och skönt.

23 januari 2010

Trött pappa – dålig pappa.

När jag fick frågorna till den där intervjun i Aftonbladet satt jag länge och funderade över frågan som handlade om ifall jag hade någon hemlig superkraft. Jag ville komma på något fyndigt, någonting som betydde något bra och samtidigt hade en knorr och var lite kul. Det gick inget vidare. Jag svarade: tålamod.

Superkraft? Nåja.

Men tålamod har i alla fall varit en av mina starkare grenar genom livet. Min fru sa alltid förr att jag hade en ängels tålamod. Hon menar till och med att om jag inte enträget och med ett tålamod gränsande till idioti, varje dag hade suttit timme ut och timme in med flaskan och matat Abbe för att få i honom hans ynka millilitrar bröstmjölksersättning det första året, så hade han aldrig fått ordning på ätandet. Då hade han haft knapp eller peg på magen idag där vi fått ge honom maten genom en slang. Det är inget ovanligt på 22q11-barn. Men jag vet inte, jag. Däremot vet jag att matning var i stort sett det enda vi ägnade oss åt – dygnet runt – på den tiden.

Tålamod är en väldigt användbar superkraft när man är förälder. En förutsättning, skulle jag säga till och med. Men det finns ett dilemma. Barnen är tålamodkraftens kryptonit. Sakta men säkert minskar kraften när den exponeras där den behövs mest. Mitt änglatålamod har med tiden vittrat sönder och brutits ner. Stubinen har blivit kortare och jag trivs inte med det. Är jag dessutom trött krymper stubinen lite till och tålamodet påminner inget om det jag hade förr. Sorgligt, men sant.

Det har varit körigt ett tag. På alla plan egentligen. Jag har massor att göra på jobbet, skitkul grejer men de har inneburit sena nätter både på kontoret och hemma framför datorn. Ett tröttsamt överklagande hit och dit för att få bygga ut några kvadrat – så att vi kan bli av med världens brantaste trappa och killarna kan få var sitt rum – tär på krafterna. Och den där välbehövliga julvilan naggades i kanten av operation och inflammation.

Jag är sliten och trött.

När Abbe bar sig åt som en liten huligan på simskolan i morse hade jag behövt min superkraft. Men tålamodsmätaren stod i princip på noll och jag bar mig nästan lika dumt åt som min fyraåring. Vi skiter i detaljerna. Poängen är att jag vet att om jag bara haft lite mer energi i kroppen hade jag hanterat situationen bättre. Med tålamodet på max skulle jag ha lirkat, avlett och manövrerat runt alltihopa till något bra. Nu blev det skit och jag är inte stolt.

Jag vill ladda min superkraft. Var gör man det?

Andra bloggar om , , , , ,

22 januari 2010

Storebror om dress code i Let's Dance.

"Alltså jag visste att en del tjejer gillar när inte klänningen täcker så mycket på ryggen. Men är det inte lite väl otäckt när hela rumpan syns?"

21 januari 2010

Jag föddes när jag var liten.

– Phh-a-phha, vil-e åå e ya fhhhödd?
– Du är född 2005.
– Yahaa. Vil-e åå e uu fhhhödd, phh-a-phha?
– Jag är född 1966.
– Woow! Va nu lii-en nå?

20 januari 2010

Nu även som kändis.

Nämen har man sett på maken, Abbes pappa i tidningen. Där rök alla tidigare försök att vara anonym. Om ni klickar er dit kan ni läsa en intervju med mig och samtidigt läsa om de andra som är nominerade i samma kategori som Heja Abbe till Stora Bloggpriset.

Jag vill passa på att tacka alla som röstat och puffat för mig och bloggen, ni är fantastiska. Det är några dagar kvar till den 22:e så än har ni ett par chanser på er att rösta på den blogg ni gillar bäst.

Andra bloggar om , ,

Lungscintigrafi – check.

Abbe var väldigt duktig idag. Jag hade avsatt hela förmiddagen för att vara på sjukhuset och flaggat på jobbet för att det kunde bli längre in på eftermiddagen också. I värsta fall hela dagen, om det blir jobbigt. Det behövdes aldrig. Faktum är att jag var tillbaka på jobbet en timme före lunch.

Till och med sätta nålen gick förhållandevis bra. Ja, alltså han var ju inte direkt glad över att få den instucken först ett misslyckat försök i armen och sedan i handen, men det gick i alla fall att avleda honom utan några stora mängder våld.

Sedan var det det där med att ligga still. Jag minns när Abbe gjorde scintigrafi på njurarna. Då var han bara fyra månader gammal och det var förstås omöjligt att förklara för honom att han skulle ligga still. Då låg han i en slags bean bag som de sög luften ur när han sjunkit ner ordentligt, vilket gjorde att han satt fast som i en gjutform. Han låg visserligen stilla hela undersökningen, men var inte särkilt glad över sin klaustofobiska tillvaro.

Idag använde vi inte den där kudden. Eller rättare sagt han fick ligga i den med de sög aldig ur luften så att den blev stel. Dessutom hade jag missförstått lite. Det handlade inte om tjugo minuter i ett sträck utan fem minuter åt gången, från fyra olika håll. Det gick riktigt bra, helt utan Dormicum, vilket gjorde att när vi var klara var det bara att ta bort nålen, få en heliumballong i present och åka hem. Inget väntande på att droger skulle gå ur kroppen.

Duktiga, duktiga lille man.

Någon mer än jag som tänker på Kraftwerk när ni ser sprutan?

Andra bloggar om , ,

19 januari 2010

Extra Extra!!


Abbe säger numera: phh-a-phha!!
(Ibland, när han koncentrerar sig.)

Okej, det är lite hackigt med lång paus mellan det första p:et och a:et och med en del luft genom näsan. Men det är ett P i början och med lite träning så kommer den där pausen att försvinna.

Jag blev så glad när jag hörde det så jag jublade inombords.

Andra bloggar om , , , ,

18 januari 2010

En utmaning så god som någon.

I morgon är det sjukhusdags igen. Samma dag som vi kom hem från operationen låg kallelsen i brevlådan. Abbe ska göra en lungscintigrafi. Och. Vad sjutton är en lungscinti-vad-sa-du?

Till att börja med är det egentligen inte själva lungorna de vill undersöka på Abbe, utan vägen dit från hjärtat. Lungartärerna alltså. De har sett trånga ut de senaste ultraljudsundersökningarna Abbe gjort, men innan de bestämmer sig för att göra något ingrepp behöver det utredas bättre. Därför lungscintigrafi.

Undersöknignen går till så att man sprutar in en radioaktiv isotop i blodet på Abbemannen och så får han ligga stilla i en gammakamera i tjugo minuter så att man ser hur det radioaktiva ämnet sprider sig ut i lungorna. På så vis kan man upptäcka om flödet är för dåligt i lungartärerna.

Men vänta nu. Skrev jag just "ligga stilla i tjugo minuter"? "I en gammakamera"? Åh herregud. Jag bävar för den här undersökningen. Inte för att jag tror att den är så plågsam för Abbe, han var varit med om mycket värre saker. Men det är just det. Allt han varit med om har satt spår, och som det är nu kan en enkel sak som att prova febern vara värsta traumat. Att sätta nål i morgon kommer att innebära att jag än en gång håller fast honom i ett stenhårt grepp, medan sköterskorna försöker sticka honom. Och sedan då?

Hur ska man få sjukhusrädd fyraåring att ligga helt stilla i tjugo minuter medan en stor monstermaskin rör sig över honom? Det blir spännande. Jag tror vi snackar droger.

Andra bloggar om , , , , ,

17 januari 2010

Svaret på alla frågor.

Douglas Adams menade i "Liftarens guide till galaxen" att svaret på den yttersta frågan om livet, universum och allting är 42. Somliga menar att det är Gud.

Hemma hos oss är numera svaret på alla frågor: "Ska bara köra klart den här banan."

16 januari 2010

Storebror om Gene Simmons.

"Alltså det där bandet som heter Kiss, inte för att dom e dåliga på att spela eller så. Men den där killen som håller på med tungan hela tiden, han är äcklig tycker jag. Men han äger ju på elgitarr."

14 januari 2010

En klassiker.

Abbe gjorde det igår. Det där jag alltid hört om, men som tur är aldrig provat. Han slickade på ledstången utanför dagis i iskalla vinterkylan.

Och visst fastnar man. Abbes lilla tunga satt som limmad. Han blev rädd och ryckte loss den, det vill säga allt utom den lilla flik som satt fastfrusen, och blodet flödade.

Så nu vet ni det igen barn. Slicka aldrig på metallstänger på vintern.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Många bäckar små.

Jag vet inte riktigt hur jag ska formulera det här. Jag är lite rädd att ni missförstår mig. Men jag gör ett försök.

Det har hänt fruktansvärda saker i Haiti. Ofattbara och fasansfulla bilder har visats på nyheterna och än går det inte ens att greppa omfattningen av jordbävningen. Prövningen befolkningen står inför är omänsklig.

Andreas föreslår i mitt kommentarsfält att jag ska uppmana er att skänka lite pengar till Haitis befolkning, vi har ju lyckats göra stor nytta tillsammans tidigare ni och jag. Och det är nu det knepiga kommer.

Jag får ganska många sådana frågor. Bland kommentarerna, via mejl och på Twitter. Det är alla möjliga fantastiska och behjärtansvärda projekt. Mustascher mot prostatacancer, rosa band mot bröstdito, köpa getter här och rädda skogar där. På sätt och vis skulle jag vilja lyfta fram varenda hjälpkampanj, men det blir liksom inte hållbart. Ni skulle tröttna på att komma hit. Det är ju inget kul att gå till en kompis som alltid sträcker fram handen och tigger varje gång man är där. Som ger en dåligt samvete hela tiden.

Därför tar jag mig friheten att välja själv vad jag vill lyfta fram, saker som ligger mig varmt om hjärtat. Som organdonation, hjärtebarn och sällsynta diagnoser. Och jag vet att de finns andra bloggare som brinner för andra saker än jag, och pushar för det hos sig. Jag hoppas ni förstår hur jag tänker.

Men när vi ändå har varit inne på det. Skänk en femtiolapp till Röda Korsets insatser i Haiti genom att sms:a ordet AKUT till 72900. Eller klicka in här så kan du skänka pengar online. Det kommer att behövas massor.

Andra bloggar om , , , , , , Länk

12 januari 2010

Blomkålssoppa.

– Hur var det på dagis idag Abbe?
– Mra.
– Åt du något då?
– Ya. Yä-e-my-e.
– Jaså, jättemycket? Vad fick ni för gott då?
– Hhsohhpa. En yä-e-ooo hhsohhpa me mro-oli.
– Broccoli?
– Ya. Me wiihht mro-oli.
– Vit broccoli?
– Ya. Wiihht-mro-oli. Yä-e-ooo!

Andra bloggar om , , , ,

11 januari 2010

Hej nya läsare.

Hej alla gamla läsare också för den delen. Men det har kommit en himla massa nya människor hit i samband med Stora Bloggpriset och nomineringen. Det är jättekul. Så jag tänkte att jag skulle berätta för dem vad vi brukar ha för oss här inne. Och ni som har varit med ett tag får gärna fylla på i kommentarsfältet om ni tycker att något bör tilläggas.

Många gånger snackar vi förstås om jobbiga saker som operationer, läkarbesök, sjukhus och oro över Abbes framtid. Som här, här och här. Men lika ofta skrattar vi tillsammans åt knasigheter som Abbes storebror säger. Som det här, detta, det här eller den här grejen.

Ibland funderar vi över livet som förälder till ett barn med behov av särskilt stöd, ibland föräldrarollen i största allmänhet. Här till exempel. Och här. Eller hur storebror mår mitt i alltihop. Som här eller här.

Några gånger snackar vi inte så mycket alls utan tittar bara på bilder. De här, dessa eller de här till exempel. Eller på film som här, här och här.

Ibland hjälps vi åt och åstadkommer fantastiska saker tillsammans.

Kort och gott snickesnackar vi om allt mellan himmel och jord här. Och hur konstigt det än kan låta så har många faktiskt läst bloggen från början till slut – som en bok. Trots att den redan redan är 1413 inlägg lång. Blev ni sugna på mer av historien om Abbe så finns en snabbgenomgång på femtio inlägg längst till höger på sidan. Eller också börjar ni från den sextonde mars 2005.

Väldigt välkommna till Heja Abbe.

Andra bloggar om , , ,

09 januari 2010

Tummen och Super Mario.

Som vi har letat. Mamman och jag har gått igenom allt. Mormor har vänt ut och in på varenda pryl i huset. Vi har rotat i returpappershögar, hällt ut alla legolådor, bilsamlingar och lådor med delar till kulbanan. Igen och igen. Men ingenstans hittar vi den lilla "spelkassetten" med Super Mario Bros till killarnas Nintendo DS. De är så små, de där. Knappt större än minneskortet till mobilen. De är så små att jag inte ens vet vad jag ska kalla dem. "Spelkasset" liksom.

Det är flera månader sedan spelet försvann, kanske ett halvår, och vi har sedan länge gett upp. Det är borta, puts väck. Har säkert åkt ut med soporna eller pappersåtervinningen. Hej då, det var kul så länge det varade.

Igår på jobbet ringde min mobil. En väldigt stolt och lycklig Abbe var i andra änden. Han hade hittat spelet och var tvungen att ringa och berätta det. Abbe och mormor skulle spela Tummen – ett vanligt bordsspel med kort man lägger på rad ungeför som en barnvariant av domino. Och när han skulle plocka upp en bricka ur lådan fiskade han upp den lilla "spelkasseten", spelminneskortet eller vad fasen man nu ska kalla det. Det låg där i lådan bland alla de små pappspelbrickorna. Super Mario hade gömt sig hos Tummen hela tiden.

Andra bloggar om , , , ,

07 januari 2010

Varning för hybris.

Alltså. Nu är jag stolt. På gränsen till odrägligt mallig tror jag. Nomineringarna till Aftonbladets Stora Bloggpriset tillkännagavs idag och Heja Abbe är en av fem nominerade i kategorin "Vardagsliv och fritid".

Trots att ni läsare har blivit väldigt många och Heja Abbe numera är en ganska stor blogg är den lite utav en David bland Goliatbloggar i sin kategori. Eller vad sägs om bjässar som Alex Schulman, Pernilla Wahlgren och Hanna Fridén? För att inte tala om fantastiska Innan-du-fanns-Linda som skrivit det här fina inlägget idag.

Hursomhelst. Jag är makalöst glad för att ha blivit nominerad. Gillar ni Heja Abbe så klickar ni in här och röstar. Gillar ni mig så ber ni alla ni känner att göra detsamma.

UPDATE:
Det verkar som att man kan rösta en gång varje dag fram till den 22:a. Nu vet ni det. ;)

Andra bloggar om , , , , , ,

06 januari 2010

Hellobrother.

Vi har en gitarr på kontoret. Den blev kvar efter att någon lånat ut den till en kollega som skulle på maskerad. Då och då plockar någon upp den och spelar en truddelutt så det gick liksom inte att ta hem den där guran. Den fick bo kvar, har till och med fått ett eget ställ och kallas numera byrågitarren.

Till saken hör att det finns många som kan spela. En kollega har till och med ett förflutet som proffsmusiker och har turnerat med Just D om jag inte minns fel. Och det finns inget som är bättre än när någon av de där duktiga gitaristerna behöver en bensträckare från datorn och greppar gitarren en liten stund. Så himla avkopplande.

En av de som spelar ibland på jobbet har sparkat igång ett litet hobbyprojekt hemma i källaren med sin lillebrorsa. En idé de har haft ett tag om jag förstod allt rätt. De snickrar ihop aukustiska versioner av låtar de gillar. Och de gör det jäkligt bra om jag får säga det själv.

Killen med gitarren är min polare och sångaren är hans brorsa. En rolig anekdot i sammanhanget är att jag i somras spelade reporter vid en idol2009-audition som min jobbarkompis arrangerat för lillebrorsans svensexa. Vi var ett helt team med riktiga TV4-kameror och rubbet som kom hem till honom på morgonen och sa att hans brorsa anmält honom till Idol och att han skulle få provsjunga här och nu på sin svensexa. Han gick på det stenhårt.

Tur att allt bara var ett skämt. Tur för Erik Grönwall alltså.Kolla in fler låtar på deras blogg.

Andra bloggar om , , , , ,

05 januari 2010

Nollnoll.

Nu när det är ett nytt decennium hade jag tänkt försöka sno ihop en sådan där sammanfattning av vad som hänt mig de gångna tio åren. Och när jag börjar fundera på det så inser jag att hela mitt liv som det ser ut idag egentligen har kommit till på tvåtusentalet. Allt innan det var en annan tid, ett annat liv, om ni förstår. Samtidigt märker jag hur svårt det är att minnas vad som hände när. Varsågoda:

2000.
Jag träffar min blivande fru i Skagen i slutet av maj och frågar om det är okej att jag flirtar lite med henne. Det var det. Kom hem, letade upp hennes telefonnummer, ringde, blev hembjuden på pasta med vin och kunde visst inte köra hem den kvällen. Sov över och kom tillbaka till mitt hus efter över en vecka. Fick köpa nya kläder varje dag så jag slapp åka hem och byta. Uttrycket "köpa rent" myntades.

Senare samma sommar var jag på klätterkurs i Trollheimen i Norge. En kväll hörde vi rop på hjälp uppe från berget. Två andra klättrare hade ramlat ner från en hög lodrät vägg. Personen vi hört ropa svagt var illa däran, den andra medvetslös. Vi höll på med hjärt- och lungräddning i över en timme, vågade inte sluta även om vi anade. Ambulanshelikoptern kunde inte flyga in i den tjocka dimman i dalen. Vi fick bära ner dem, men hade bara en bår så vi byggde en av några fjällbjörkar. Till slut sa ambulanspersonalen åt oss via walkie talkie att vi kunde avbryta våra upplivningsförsök. Killen var död. Han hade brutit nacken i fallet. Hans kompis liv räddade vi. Utan vår hjälp hade han inte klarat sig länge till på berget sa ambulanspersonalen. Det blev en brutal avslutning på kursen, ingen ville fortsätta. Vi satt bara och pratade och grät i varandras famn.

2001
Vad hände egentligen det här året? Kommer inte på någonting. Ett rymdäventyr?

2002
Blivande Abbemamman blev gravid, och spydde sig igenom i princip hela det här året. Vi var ett par veckor i Grekland den här sommaren och varje måltid slutade med att hon gick tillbaka till hotellet och lämnade mig ensam på restaurangen. Yoghurt var det enda som funkade. Efter ett tag kom vi på att om hon åt en yoghurt på hotellet innan vi gick ut för att äta på kvällen funkade det. Då kunde vi beställa en enkel grönsallad som hon kunde sitta och peta i medan jag åt. Så kunde vi åtminstone vara tillsammans.

I december gjorde jag en julkalender med två ringar i lucka tjugofyra. Vi förlovade oss.

2003
I slutet av januari kom storebror efter en långdragen förlossning som slutade med akut kejsarsnitt. Vilken grej. Vilken kille! Hans arbetsnamn var Fisk. Mamman hade läst på en amerikansk namnsajt att det var ett skandinaviskt pojknamn som betydde fisherman. Det blev så gulligt på något sätt (som det ju alltid blir när man ger den där tjocka magen ett namn) att jag hade svårt att sluta kalla honom det när han väl kom ut. Men storebror heter inte Fisk, om någon nu fick för sig det.

Jag håller glaciärkurs i de norska fjällen i Den Norske Turisforenings regi. Har gjort det i flera år tidigare, men detta blir den sista jag gör. Tror jag i alla fall.

2004
Femte juni det här året gifte vi oss i ett litet kapell mitt i den svenska sommaren till tonerna av jazz från piano och kontrabas. Det skulle jag kunna berätta hur mycket som helst om, men ni får hålla till godo med en text jag skrev på vår femåriga bröllopsdag. Här finns den.
Vi åkte på bröllopsresa till Rom. En kort resa eftersom vi hade storebror hemma hos mormor, men fantastiskt på alla sätt. När jag laddade över bilderna från digitalkameran till datorn hände något så hälften försvann. Otur.

Vi bygger en carport. Grannen sätter sig på tvären trots att de knappt kan se den tänkta byggnaden. Vi blir tvungna att ändra ritningen för att få vårt bygglov.

Min nyblivna fru blir gravid igen. Och kräks igen.

2005
Den sextonde mars kom Abbe till världen, också han efter ett akut kejsarsnitt. I ett drygt dygn är allt bara bebismysigt. Sedan vänds våra liv brutalt upp och ner och en lång och krokig resa börjar. Abbe hålls vid liv med hjälp av ett slags dropp innan han genomgår sin första hjärtoperation när han är en knapp vecka gammal. Han har höfterna fixerade i nästan tre månader eftersom de inte var färdigvuxna. När han är två månader gammal får han RS-virus och dubbelsidig lunginflammation. Och vid fyra månaders ålder görs en ny operation på Abbes hjärta. Vi kämpar i timmar varje dag med att få i honom några få milliliter bröstmjölksersättning.

Ett av de mest omvälvande åren i mitt liv.

2006
Det nya livet rullar på med otaliga läkarbesök och kontroller hos kardiolog, ortoptist, öronläkare, logopeder, njurläkare, sjukgymnast, 22q11-specialist, BVC, specialtandläkare, habilitering, dietist, nutritionsteam, psykolog, ortoped och diverse andra läkare. Abbe kämpar på, börjar röra sig mer, men orkar nästan ingenting.

Samtidigt går det jättebra på jobbet. Min reklambyrå får ett rejält genombrott och vinner våra första guldägg – två stycken, och bronslejon i reklam-VM i Cannes. Byrån blir för första gången utsedd till Sveriges bästa byrå i branschpressens nöjd-kund-undersökning.

Jag fyller fyrtio och får en havskajak av min fru. Det ska bli många fantastiska timmar i den.

2007
Jag känner att jag behöver sortera tankarna och testar något jag aldrig gjort tidigare – att skriva. Jag börjar blogga, bara för min egen del till att börja med, men några kollegor tycker att jag ska berätta om bloggen för folk. Jag berättar, får några läsare och så PANG. Jonas Peterson (på den tiden Silverfisken) hittar hit och länkar och plötsligt går jag från typ femton läsare om dagen till flera hundra.

I slutet av oktober genomgår Abbe sin hittills största hjärtoperation. Man bygger ihop hjärtat så att det får normal funktion med hjälp av ett donerat kärl med klaffar. Abbe blir mycket bättre efter operationen. Ny ork och ny färg på läppar och hud tack vare nästan hundraprocentig syremättnad i blodet. Till skillnad från de 70-75% syre han tidigare haft i blodet.

2008
Abbe pratar mer och mer. Men ju fler ord han får desto tydligare blir det att han har problem att forma nästan alla konsonanter. Han är för liten för att göra undersökningarna som krävs inför eventuell kirurgi i munnen och en lång väntan börjar. Vi börjar jobba med teckenspråk som stöd för Abbes tal.

Vi åker till Trysil för en veckas skidsemester. Tio personer i en stuga med en toalett och värsta magsjukan utbryter. Alla utom tre blir sjuka.

Fler hittar bloggen, fler länkar hit, den växer och diverse tidningar hör av sig och vill göra reportage och ha mig som krönikör. Jag blir otroligt smickrad, men försöker vara så anonym jag kan och tackar därför nej till alla som inte tillåter det. I november arrangerar Rix-FM något de kallar för blogg-SM. Heja Abbe blir nominerad och kommer tvåa. Jag är otroligt stolt.

Abbes storebror och jag har några oförglömliga vandringsdagar tillsammans i de jämtländska sommarfjällen. Mer sånt.

2009
Storebror börjar på sexårsverksamheten/förskoleklassen/nollan. Abbe börjar också bli en stor kille och snackar mer och mer. Vi väntar på operation av gommen hela året.

Vi tar en restresa till Kreta för att komma bort från den regniga sommaren. Där är 40° varmt och Abbe får vattkoppor första dagen. Det varar hela veckan och på grund av smittorisken får vi inte åka med flyget hem.

Byrån vinner sitt tredje guldägg, och blir vald till Sveriges bästa för fjärde gången. Jag får den stora äran att representera Sverige som jurymedlem vid reklam-VM i Cannes. En fantastisk vecka med hårt jobb och nyfunna vänner från hela världen. Dessutom gör byrån så bra ifrån sig att vi blir världens tredje bästa sammanlagt i direktkategorin. Senare på året kniper vi ett Grand Prix på Eurobest i Amsterdam.

Vi vill bygga ut vårt hus. Får bygglov som grannen överklagar. Samma granne som krånglade när vi byggde vår carport för fem år sedan. Vi överklagar deras överklagan och i skrivande stund ligger ärendet hos länsstyrelsen.

I slutet av december blir gomoperationen äntligen av efter en del dramatik. Nu väntar logopedträning.
___________

Okej, tiotalet. Bring it on.

Andra bloggar om , , ,

04 januari 2010

Jon Olsson - beware.

Vi bor ungefär en timme från Ulricehamn. En liten ort mellan Borås och Jönköping som jag passerat många gånger på väg till någon Jönköpingskund. Där finns ett liftsystem. Skidbackar. Jag har sett dem och tänkt att det är lite märkligt på något vis att det ligger där så långt från de svenska fjällen i Dalarna och Jämtland. Och jag har tänkt att på håll ser de inte så dumma ut faktiskt, men jag har aldrig varit där. Förrän idag.

Storebror och jag stack iväg i morse för att testa Mount Ulricehamn. Bara vi två. Väldigt mysigt. Och jag måste säga att jag är positivt överraskad. Backarna är såklart inte jättelånga, men sådär värst långt efter t ex Tandådalen i fallhöjdsmeter är de inte.

I alla fall. Kidsen med de jättestora kläderna jibbade, railade och hoppade även här i en liten funpark, och storebror åkte förbi och konstaterade att det så lite farligt ut. När vi kom ner till liften vid ett tillfälle kom han åkande och ropade efter mig:

– Pappa, pappa jag gjorde mitt trick förut. Du skulle ha sett det.
– Jaså, vad coolt. Vad var det för trick då?
– Jag kallar det "stillhet".

Andra bloggar om , , ,

03 januari 2010

Du vet att du är gammal när ...

Du vet att du är gammal när du har haft kalas hemma för din pappa som fyller sjuttiofem.

Du vet att du är gammal när din ena systers son ska bli pappa om ett halvår.

Och du vet att du är gammal när du inte häller upp vin till din andra systers son för att han är för ung, tills din syrra påminner om att han faktiskt fyllt arton och får lov att dricka.

Andra bloggar om , , , ,

01 januari 2010

Det var gott. Väldigt gott.


Aptitretare: Löjromskrustader. (Finhackad lax, charlottenlök, creme fraiche och kalixlöjrom). Dryck: Champagne.

Förrätt: Skummad hummersoppa och hummertoast (räkor, hummer, färskost och riven pepparrot). Dryck: Champagne.

Varmrätt: Helstekt oxfilé med potatis- och olivtårta och balsamicoglacerad steklök. Dryck: Valpolicella Ripasso

Dessert: Chokladfondant serverad med mango och passionsfrukt.

Tolvslaget: Raketer. Dryck: Champagne