31 december 2012

Gott nytt år!

Ja, det var väl allt jag tänkte säga.

28 december 2012

Berätta vad som suger. Vinn UltraPower.

Ni vet hur det är. Åtminstone ni som har barn vet precis, men jag tror alla ni andra kan föreställa er också. Det blir alltid en massa brödsmulor, kakbitar, makaroner och annat på golvet under barnens platser när man ätit. Eller små pappersbitar när de pysslat. Så man är där med en liten sop och en skyffel, det går ju liksom inte att släpa fram dammsugaren varenda gång.

Men nu har jag fått chansen att testa en slags dammsugare som sitter på sitt eget skaft, eller hur man nu ska säga. Alltså utan slang, ni vet. Electrolux UltraPower heter den.

Jag ska erkänna att jag var lite skeptiskt. Vi hade en gång för länge sedan en sån där liten "handdammsugare" som vi hoppades skulle kunna underlätta med de där slumsituationerna. Men den sög så värdelöst så man fick liksom sopa in smulorna i den. Och var det i ärlighetens namn enklare med en skyffel trots allt.

Men vet ni? Det här var något annat, den funkar riktigt bra. Får med sig smulor och makaroner utan problem och är liten och smidig att ha stående i något hörn. Jag hade nog inte ersatt vår stora dammsugare med den, mest för att påsen inte är jättestor, men som alternativ till sopen och skyffeln är den klockren. Eller om man bor i en liten lägenhet kanske. Då hade man bara behövt den.I alla fall. I samband med att jag fick testa den här dammsugaren fick jag också möjligheten att tävla ut en till er. Så här gör vi:

Skriv en kommentar och berätta något som ni tycker verkligen suger. Vad suger mest av allt? Att du inte fick rätt julklapp? Att tågen inte fungerar så fort det snöar? Att det är krig i världen? Skriv något du verkligen tycker suger. Den som skriver roligast, bäst, tänkvärdast eller klockrenast på något annat sätt vinner. Juryn är Abbe, storebror, Abbemamman och jag. Vi väljer den vi alla gillar bäst. Blir det för svårt lottar vi. Vi kör fram till kl 21:00 7 januari. Okej?

24 december 2012

God Jul från hela Abbefamiljen!Update!
Internet är fint. Knappt en timme efter att jag hade postat länken till det här inlägget på Twitter fick jag ett tweet från signaturen @akx som löd såhär: "I added a little to the sax playing. :) Hälsningar & god jul från Finland!"

Storebror spelar, Aarni remixar. :)

 

23 december 2012

Julförberedelser.

Kommunikation.

Abbes storebror bad honom stanna på sitt rum. Storebror ville slå in julklappen han beställt åt Abbe. Efter en stund kom den här lilla lappen ut ur springan under dörren.22 december 2012

Lön för mödan.

En dag i slutet av augusti var vår brevlåda full av inplastade broschyrer. Jag tror det var fem sex olika. Jag visste inte ens att det fanns så många olika jultidningsförlag. Storebror var sugen på att sälja redan förra året men vi tyckte att han var för liten.

Han kan väl få sälja lite hos grannarna i år så får han känna på hur det känns, bestämde vi. Det blir kanske inte så jättemycket förtjänst med ändå.

Han har sålt. Knatat runt till de grannar som bor i vårt lilla område, frågat våra vänner som hälsat på, skickat med mig och mamman beställningslistor till jobbet och slitit som ett litet djur. Och han har tittat på sin plansch med premier, säkert hundra gånger om dagen.

Nu är allt levererat och klart och premierna har kommit. Och vilka fina grejer han har jobbat ihop. Det hade jag faktiskt aldrig trott om jag ska vara ärlig. Igår packade han upp sitt Xbox 360 Kinect som han gnetat ihop helt själv. Men det finaste av allt var att han beställde en sak i julklapp till Abbe också för sina premiepoäng. Något Abbe verkligen önskar sig (och som kostar ca 600:- i butik), men som jag inte kan berätta mer om, ifall Abbe läser här.

21 december 2012

Matbloggarhybris.

Asså det här är ju så himla roligt. Och knasigt. Jag hade aldrig, i min vildaste fantasi, kunnat föreställa mig när jag tackade ja till att delta i "Pippi på Svensk Fågel" att jag skulle ha en chans att vinna hela rubbet. Men där hade jag visst fel. Jag blev årets kycklingbloggare.

Det har varit mycket kul och utvecklande. Ibland lite jobbigt. Men jag tror att mitt självförtroende i köket har stigit en hel del efter detta. Jag vet nu att det inte är så svårt att hitta på egna recept, att det är kul att testa nya saker och flytta gränserna.

Det värsta är att jag nu aldrig kommer kunna säga till Abbemamman att det är bättre hon lagar maten för jag kan inte så bra. Hon kommer bara att titta på mig och säga "kom ingen nu Mr kycklingbloggare".

Tack alla som lagat mina rätter och som röstat på dem. Här finns recepten:

Pappakyckling.
Kycklingqeusadillas med salsa.
Kycklingsoppa på jordärtskockor, fänkål och lime, med surdegsbaguette.
Vinkyckling med apelsin- och örttopping.
Pollo con acciughe al forno, glacerade rotfrukter och rödvinssås.

19 december 2012

Pyssel och pasta.

Abbe har pysslat i skolan. Och vips blev en farfalle, en gnocchi, två snabbmakaroner och en flirtkula till en lite ängel.

18 december 2012

Jag är Sverige.

Ja alltså, detta är inte något inlägg i debatten om järnrör och vad som är svenskt eller inte. Inte alls.

Har ni hört talas om Curators of Sweden? Det är en fantastisk idé som har vunnit massor av priser över hela världen och lett till att många andra länder tagit efter Sverige.

Hela grejen går ut på att man låter en ny svensk person varje vecka att hantera från det officiella twitterkontot @sweden för att på så vis manifestera svensk mångfald och progressivitet. Alltihop startade för ganska exakt ett år sedan och denna veckan har jag fått den stora äran att representera Sverige på Twitter.

Det känns som en stor ära att vara den 53:e personen av alla nio miljoner att få uppgiften. (Nåja, nu twittrar väl bara en bråkdel av de nio miljonerna, men det låter bättre om vi bortser från det.)

Så om du brukar hänga på Twitter, passa på att följa @sweden den här veckan så hör du självaste Abbepappan twittra på engelska inför drygt sextioåtta tusen följare världen över.

15 december 2012

Svårt.

Jag hämtade storebror på skolan och körde honom till saxofonlektionen. Handlade ingredienser för att bjuda familjen på kycklingen jag lagade i Stockholm för några veckor sedan, och sedan tillbaka kulturskolan tillsammans med Abbe för en liten minikonsert. Storebror var duktig och spelade till och med solo på en sång. Vi åkte hem, åt middag och hade en fin kväll tillsammans. Hela familjen.

Ungefär samtidigt kliver en 20-åring in på en låg- och mellanstadieskola i Conneticut automatvapen i händerna och släcker livet på tjugo barn och sex vuxna.

Hur ska man kunna förstå?

11 december 2012

Framtida yrkesval.

Mamman: Vad ska du bli när du blir stor?
Storebror: Kemist.
Mamman: Vad spännande. Jag hörde på nyheterna att det kommer att vara lätt för kemister att få jobb i framtiden.
Abbe: Ååhhh! Typiskt. Det kommer att vara jättesvårt för mig att få jobb.

Tankar for genom mammans huvud. Syftar han på sitt syndrom? Vet han att han kanske kommer att ha det svårare än andra med vissa saker? Är han så medveten redan?

Mamman: Varför säger du så?
Abbe: Alla vill ju jobba med att testa dataspel.

10 december 2012

Nobelt.

Kvällen till ära kom jag och tänka på ett fem år gammalt inlägg från just den här kvällen. Storebror var vid den här tiden 4 år gammal.

Läs inlägget här.

09 december 2012

Glasriket.

Jag ligger efter. Det här inlägget skulle ha kommit för ganska exakt en vecka sedan, men tiden räcker inte till. Det är svårt att pussla ihop livet med sjukhusbesök, adventsbestyr, handbollscuper, jobb, en tvättstuga som aldrig verkar bli färdig och en nacke som bråkar med mig hela tiden. Så bloggande blir lite retrospektivt. Å andra sidan var det precis så hela den här bloggen startade, med att jag skrev ikapp de två första kaotiska åren efter att Abbemannen hade kommit till världen under stort ståhej.

I alla fall. Förra helgen fick jag prova något jag länge velat göra – blåsa glas. Jag fick faktisk en glasblåsarkurs av min fru för tio år sedan som skulle vara en långhelg. Jag var superladdad, men glasblåsaren blev sjuk och kursen lades ner. Vi skulle precis få storebror så jag köpte barnvagn för pengarna istället. Well well, sånt är livet och barnvagnen var jättefin. Förra helgen fick jag i alla fall provblåsa en bubbla.

Minns ni att byrån jag jobbar på arrangerade något som kallades Bloggforum på Clarion Post Hotell tillsammans med Frida på Trendenser i våras? Nu var det dags igen, men bara med inredningsbloggarna den här gången och inte i Göteborg utan på Kosta Boda Art Hotell i Kosta.

Det blir en kort historia om själva bloggträffen (det var ju det här med tiden som inte räcker till) och istället bjuder jag på lite bilder.

Hotellet var coolt. Alla rum var inredda av någon av Kosta Bodas glaskonstnärer och de hade dessutom fått var sin avdelning av hotellet att att designa. Mycket glas var det.

Första dagen fick vi provblåsa glas i hyttan och slipa var sitt smycke från en rå glasbit på sliperiet. Det var såklart mycket kul. Därefter fick vi en trendföreläsning från Nordsjö Idé och Design och så småningom var det dags för glas- och vinprovning med Erika Lagerbielke och en somelier från hotellet.

Erika har designat flera kända serier glas som t ex Intermezzo, Merlot och Difference och 2010 designade hon en glasserie till kronprinsessan Victoria och Daniel i bröllopspresent på uppdrag av Sveriges riksdag. Det var en otroligt spännande vinprovning där vi genom att byta plats på vinerna mellan de olika glasen insåg hur stor skillnad det faktiskt gör att välja rätt sorts glas. Jag var sjukt överraskad måste jag säga. Och då tycker jag ändå om goda viner och har vettiga glas hemma. Detta borde alla få prova.

Sedan åt vi ett väldigt gott julbord tillsammans med kända designers som Ludvig Löfgren, Lena Bergström, Erika Lagerbielke, Kjell Engman och Anna Ehrner. Kul och trevligt!

Dag två startade tidigt med SPA, också det fyllt av glaskonst både på väggar och poolens botten. Det finns inga bilder därifrån för jag tänkte att tjejerna kanske inte skulle uppskatta att jag sprang där med kamera. Insåg senare att jag var den enda som inte tog med den ner. Å andra sidan var jag också rätt ensam som kille.

Efter frukost drog vi till Design House Stockholms glashytta – Vet Hut, i Boda, ett par mil därifrån. Där fick vi en guidad visning av glasmuseet och Design Open som är Design House Stockholms outlet. Vi fick också lyssna på Lena Bergström som berättade om sin textildesign och serierna Björk och Uman. Lena är förresten designern som gjorde den gigantiska glittrande receptionsdisken i kristall på Clarion Post Hotell och vi fick höra hennes tankar kring det jobbet också.

Summa summarum: En jäkla trevlig, kul och intressant helg. Och många nya vänner fick jag också. Det är fint det. Nu väntar jag bara på en inbjudan till en liten glasblåsarkurs en helg. :)Vill ni läsa mer om detta, eller se fler bilder kan du klicka in på någon av följande inredningsbloggar. Det här är förresten en mycket bra länklista om du är intresserad av inredning. Trendenser, Blomsterverkstad, Little miss fix it, Purple Area, Att leva med Feng Shui, Allt om Bostad, Add Siplicity, By Emma, Fixa & Dona, Fröken Kumlin, Hemtrender, Ica Carlsson, Inredningshjälpen, Nancy & I, Linda Vagnalind, Room by Sofi, Kråks Stuga, Hemmariket och Sofias inredning.
(Har jag missat någon? Säg till så lägger jag till dig)

04 december 2012

Superkul.

PR-företaget Cision sammanställer varje månad listor där de rankar bloggar inom olika ämnesområden. Under november månad tittade man på föräldrabloggar. Så här skriver de på sin hemsida:

"Bloggtoppen rankar fristående bloggare och tas fram av vårt research-team i London varje månad. Bloggarnas placering i topplistan grundas på en metodik som utgår från inlänkar, relevans, hur ofta bloggen uppdateras, läsarkommentarer och delning i sociala medier, Twitterföljare och Facebook-likes."

Så här ser listan ut. Heja Abbe allra överst och är stolt och glad så att jag spricker. Och här är en intervju med mig. Tack för att ni läser, delar och kommenterar. Ni är bäst.

02 december 2012

Så här i adventstider.

En liten hälsning från Abbe att sätta på insidan av ytterdörren.