Teckenspråk

21:28

Abbe kommer att vara sen med språket. Det är dom. (Känns alltid lite konstigt när man pratar om barn på det sättet, kanske i synnerhet om sitt eget. Som en skock. En ras. En sort. Sådana som han.) Men i alla fall så är det vanligt att barn med samma syndrom som Abbe börjar prata sent.

Det kan bero på diverse olika saker, men framför allt den submukösa gomspalt Abbe och många av hans Catch-polare har. Det är alltså inte bara psykiskt betingat utan även rent tekniskt, anatomiskt.

För att hjälpa Abbe på traven med ett språk tills han kan prata har vi börjat lite med stödtecken. Dvs en lightversion av teckenspråket. Han är väldigt intresserad och otroligt söt när han gör sina tecken. Ibland är det omöjligt att se vad det föreställer och man får gissa lite med utgångspunkt från sammanhanget.

Häromdagen kom Abbe släpande på ett vedträ över vardagsrumsgolvet. Det var nästan lika stort som honom och han kämpade tappert. Väl framme vid mamma släppte han björkklabben framför hennes fötter och gjorde tecknet för eld.

Det var dags att tända en brasa, tyckte Abbe.

5 kommentarer

 1. Så flott at han har begynt å bruke tegn.

  Har brukt noen dager nå på å lese gjennom din blogg er enda ikke igjennom, men leser med liv og lyst.

  Du skriver virkelig vakkert altså. Blir helt rørt jeg.

  Håper du gir mer lyd fra deg på forumet der du la inn denne interessante linken :)

  Ha en fin høstlig dag :)

  SvaraRadera
 2. Hej Abbes pappa!
  Håller som bäst på att läsa igenom Abbes och er svåra resa, vilket kämpande från er alla.
  Tycker att Abbe idag ser otroligt pigg och alert ut, sötnos :-)
  Vade det gäller TSS så vill jag tala om att jag tidigare jobbade uppe i Gävle på en förskola för barn som av olika orsaker behövde teckenspråk eller TSS, en ska vet jag, barn är så vetgiriga och lär sig otroligt fort. Ett sätt för dem att kommunicera, jippi vilken lättnade det måste kännas för dem!
  Nu ska jag läsa vidare här hos er....hälsar Carina

  SvaraRadera
 3. Det är så underbart att se barn lära sig teckna. De är så duktiga, det går fortare än att lära sig tala. När jag jobbade med språkstörda barn använde jag teckenspråk. Visst var det tufft ibland, MEN vad mycket det gav tillbaka när man såg resultat!

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.