24 november 2006

Skräpmat?

Okej. Skräpmat är inte nyttigt. Det vet alla och det har ältats mycket. Filmer som "Supersize me" gör sitt bästa för att ingen någonsin ska tvivla på det. För fett, för mycket socker och för lite GI.

Varje duktig förälder ska göra sitt yttersta för att få barnen att äta annan mat. Så det så. Men de flesta föräldrar vet också att barnen älskar hamburgare och allt det där förbjudna. Dilemma.

När vi kämpat i ett och ett halvt år med att få i Abbe tillräckligt med mat, gick vi in på Mac Donalds en gång. Abbe fick ett Happy Meal och älskade det. Andaktigt satt han och pillade i sig pommes och Coka Cola länge och väl. Sedan dess har det blivit åtskilliga besök på olika hamburgerhak, alltid följt av ett litet sting av dåligt samvete för att man matar sitt lilla barn med skräp. Fett och socker.

"Sluta ha dåligt samvete", sa min syrra barnläkaren. "Fett och socker, det innehåller ju massor av energi. Abbe behöver allt han kan få av den varan. Var glada att han äter"

Då är vi det.

14 november 2006

Söva med mask.

Sätta nål på Abbe var som vanligt ett äventyr. Den här gången slutade sagan i moll, dvs ingen nål. Det verkar inte vara många som klarar att få till den där jäkla nålen. Vi har några favoritsköterskor på 323:an som oftast får dit den på första försöket, men annars går det sådär för de flesta. Och när det går sådär blir det söva med mask som gäller. Ibland undrar jag varför man krånglar med nål när man ändå kan vika ner honom med hjälp av gas, men jag tror att de han mer kontroll med den intravenösa varianten.

Det var en liten, liten, ynklig kille som öppnade ögonen på uppvaket. Skrovlig i halsen efter intubation (respirator) och gastroskopi (kamera i en slang genom strupen), och väldigt förorättad. Hur kan ni göra så här med mig, mamma och pappa?
Ja, hur kan vi?

09 november 2006

Gluten

Läkarna i nutritionsteamet misstänker att Abbe inte bara är allergiskt mot mjölk utan även är glutenintollerant. De tycker att han har lite för svårt att tillgodogöra sig det lilla han äter. Att han växer för lite. Jag vet inte, ärligt talat. Han får ju inte sig så mycket, så hur ska han kunna växa.

Jag hoppas innerligt att de har fel. De tog två blodprover varav det ena visar tecken på gluten. Jag som tycker det är jobbigt som det är att förhålla sig till mjölkfritt.

Abbe har en glutenallergisk kusin, så det är väldigt spännande när de möts. Den ene får inte mumsa i sig den andres smulor och tvärtom. Mormor flänger som en skottspole med borste och skyffel så fort någon av dem tappar något ätbart på golvet.
I vilket fall som helst så vill läkarna utreda vidare. På tisdag blir det gastroskopi.