Hos logopeden.

20:40

Idag var vi hos logopeden igen. Alltså hos henne som ingår i 22q11-teamet. Vi har ju en logoped till hos habiliteringen. Det låter kanske lite puckat, men de har olika funktion. Eller kommer i alla fall att få det med tiden. Hon på habiliteringen ska liksom följa den dagliga utvecklingen, och den vi var hos idag blir mer ansvarig för det anatomiska. Läkarundersökningar, eventuella operationer, rapporter till allas våran Solveig. Jag förstår om du har svårt att hänga med, eftersom jag knappt fattar själv.

I alla fall. Logopeden (dvs hon som...ja du fattar) tog fram en låda med en massa saker i. Det var små stolar, bord, bilar, tåg, dockor, kor, hästar och så vidare. Väldigt fina små grejer, måste jag säga. Så slog hon på en bandspelare och lät Abbe botanisera i lådan.

– Oool, sa Abbe (stol).
– Mamma ool (mammas stol).
– Nenning (välling, om en liten nappflaska).
– Ääshhht (häst).
– A-afhh iiil (pappas bil).

Sådär höll det på. Han var jätteduktig. Och söt. Jag smälte som glass i stekande solsken, och förstod det mesta av vad han sa. Logopeden begrep en del. Men jag tvivlar på att du skulle ha hängt med. Man måste helt enkelt ha tränat lite på Abbe-språket.

Logopeden tyckte att han verkade ha en bra språkuppfattning. Bygger korta meningar, härmar osv. Hon skiljer på tal och språk, visade det sig. Vi snackade en del om vad vi ska tänka på, vad vi ska försöka undvika och hur det kommer sig att han inte har några konsonanter. Du vet, det där med M, N och NG-ljud.

Jag frågade hoppfullt om detta är något man tränar upp. Efter en lite för lång konstpaus gjorde hon den där sammanbitna njae-hur-ska-jag-säga-detta-minen och vickade huvudet i sidled. Du har säkert sett den. Och vet vad den betyder. Nej.

Det handlar om anatomi. Abbes gom räcker helt enkelt inte ända bak för att täppa till ordentligt. Så luften strömmar där den inte ska. Och konsonanter som b, d, g, k och t blir omöjliga. Det går inte att träna bort.

Egentligen visste jag detta innerst inne. Jag har ju läst om alltihopa. Jag anser mig vara en hyfsat intellektuell människa, som kan se saker klarsynt. Trots det så hoppades jag att det finns något sätt. Kanske kan man träna. Men nej, istället blir jag så jävla ledsen.
Patetiskt.

4 kommentarer

 1. Hejsan

  Mamma till en DS tjej.
  Har ni pratat om gomplatta?
  Min dotter har haft gomplatta och tränat med sedan hon var litet ”plutt”.
  Vet inte om det är bra för det problemet din kille har men ändå ett litet tips.
  Min dotters logoped är det som skriver remis för den och också hon som ger oss träningsprogram för gomplattan.

  /Lena

  www.babyfriends.nu/LinneaAgnes

  SvaraRadera
 2. hej.

  å, jag vill bara krama om hela er familj och skicka så mycket pepp jag bara kan. jag tycker att ni verkar vara fantastiska med er son.

  Jag är 23 år och har jobbat i 7 somrar med funktionshindrade barn på Ågrenska, en korttidsverksamhet som ligger på lilla amundön. Jag har träffat ALLA möjliga föräldrar med alla möjliga förhållningssätt till situationen att leva med ett "annorlunda barn". Jag tycker att ni verkar hantera det så fantastiskt bra. Man märker att ni ger honom så mycket kärlek och engagemang som någonsin går, samtidigt som ni är måna om att vårda saker som inte har med barnets "skada" att göra. Det är svårt, och beundransvärt.

  Jag tycker att det är jättefint av er. Jag tror att ni gör alla rätt. Ville bara säga det.

  kramar, Johanna

  lillaj.blogspot.com

  SvaraRadera
 3. Det är inte alls patetiskt, det är djupt mänskligt att fortsätta hoppas även när det inte är "vettigt". Det är faktiskt bra, både för er och för härliga Abbe, att det fungerar så med er också. Nu kan jag bara önska till, du toppenmamma.

  SvaraRadera
 4. Hej Lena: Nej, gomplatta har jag aldrig hört om. Hur funkar den?

  Hej Johanna: Tack. Vi känner till Ågrenska eftersom de då och då har 22q11-veckor. Vi har doch aldrig varit där än. Men jag känne på mig att det kommer.

  Hanna: Tackar. Mm, du har nog rätt.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.