Inget är hemligt.

11:31

Jag sitter på tåget till Stockholm för att åka upp och jobba över dagen. I ett säte tvärs över gången sitter en kvinna och talar i mobiltelefon. Och då snackar vi inte om att hon viskar generat i luren för att ingen ska höra hennes samtal. Tvärtom. Den här damen babblar högt och tydligt som om hon satt ensam i ett ljudisolerat rum. Jag är mycket tveksam till att det finns någon i hela den här tågvagnen som inte hört varenda ord av hennes konversation.

Hon avverkar samtal efter samtal, ringer upp folk och telefonen ringer kontinuerligt. Ringsignalen är för övrigt inställd på maxvolym. Kanske en bit över maxvolym när jag tänker efter. Kvinnan, vi kan kalla henne "Maud" pratar ogenerat om konflikter på jobbet mellan "Linda" och "Lasse" och hur "Thomas" hanterar detta. Det är visst ett bråk på nivå tre och det ska göras en anmälan till både SAS och MAS. Och eftersom hon presenterar sig med namn när hon ringer upp och när hon svarar i telefonen tar det mig bara några sekunders googlande att få reda på allt om henne och hennes arbetsgivare. Hon har ett högt uppsatt jobb inom den privata äldrevårdssektorn. Vi stannar där. Ni förstår vidden av detta ändå.

Efter ett tag reser sig kvinnan i sätet bredvid för att hitta en annan plats. Hon säger: "så att jag kan sköta mitt jobb, så kan du fortsätta sköta ditt". Jag förstår henne. Själv har jag svårt att koncentrera mig tillräckligt för att kunna skriva den här texten.

Är det fascinerande att man har så lite känsla för skillnaden mellan det privata och det offentliga rummet?

7 kommentarer

 1. Hej ! Det där kan man väl kalla brott mot sekretess och tystnadsplikt om något. Den som vill jäklas lite kan nog göra en anmälan till hennes arbetsgivare om det var så lätt att ta reda på vem det var....Hon borde få sig en näsbränna som känns!
  Reagerade hon inte när damen bredvid reste sig med en sån tydlig kommentar? DET borde väl ha föranlett en viss eftertanke kan tyckas.
  Jag jobbar i skolans värld, och det skulle aldrig falla mig in att prata om sånt som händer på jobbet om jag sitter på ett tåg eller en buss. På sin höjd en rolig historia som nåt barn har berättat, men aldrig så att nån kan härleda varifrån det kommer.
  Man ska tänka sig väldigt noga för vad man pratar om i det offentliga rummet , man vet aldrig vem som sitter i närheten!
  MVH Suzanne

  SvaraRadera
 2. Jag bor i USA och tycker när jag är i Sverige att många generellt talar högt i sina mobiler på tunnelbanan eller bussen. Det händer absolut inte lika ofta i USA, även om jag någongång i t ex ett vänterum fått lyssna på ett samtal som kan verka privat. Vet inte varför vissa tycker det är ok att ha sådana samtal på en offentlig plats så att andra kan höra oavsett om det är privat eller jobbsamtal...

  SvaraRadera
 3. Usch! Verkligen inte ok. Många verkar tro att de är helt ensamma. Mycket irriterande och i det här fallet inte bra. Det är aldrig bra att störa folk eller "hänga ut" folk på det sättet, men i det här fallet tillkommer ju sekretess/tystnadsplikt. Varför inte göra en anmälan så hon lär sig..
  Mvh Agneta

  SvaraRadera
 4. Tips, tyst avdelning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, nu tänkte jag mest på hennes brist på respekt för de människor hon pratade vitt och brett om inför alla andra. Inte så mycket på att jag blev störd.

   Radera
 5. ja klart irriterande framförallt att vara så korkad att man lämnar ut vem man är för en enkel googling. du skulle messat henne från dolt nummer och bett henne HÅLLA KÄFTEN så någon annnan i vagnen kunde jobba eller tänka. Annars kan jag verkligen roas av alla som uppenbart ringer sina älskare etc- satt vid en sådan från göteborg ner till malmö. vilket kutter haha. hennes man mötte henne vid tåget. inte ont anande. intressant syn.

  SvaraRadera
 6. Jag tycker det är okej att prata i telefon, dock ej jättehögt. Men det beror på jobb. Hennes jobb anser jag dock vara totalt o-okej. Har hon glömt bort att det finns sekretess?
  Jag som själv oftast pratar jobbsamtal, antingen i en roll som reporter eller fotograf tänker alltid efter inann vad samtalet handlar om..

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.