Öppet brev till någon.

23:04


Bästa, vem du nu är.

Jag och min fru har två barn. En tioåring och en som ska fylla åtta år om en dryg vecka, båda pojkar. Det är fina killar som är som barn är mest med den lilla skillnaden att han som ska fylla åtta är född med ett allvarligt hjärtfel.

Att han lever idag beror på att han fick akut hjälp på ett av Sveriges två sjukhus med riksintag för hjärtsjukvård av barn och transplantationer av barnhjärtan. Han opererades när han bara var några dagar gammal och har sedan genomgått ytterligare två stora hjärtoperationer och ett antal andra ingrepp på Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus. Och det är inte slut än. Hans liv kommer att fortsatt vara beroende av att svensk barnkardiologi ligger i framkant.

Det andra sjukhuset med riksintag för hjärtsjukvård av barn och transplantationer av barnhjärtan, heter SUS och ligger i Lund. Det vet du redan för du håller på att fucka upp det stället rejält i detta nu, genom att försämra avtalen för sjuksköterskorna på barnintensiven så till den grad att 33 av 45 sköterskor valt att säga upp sig. Den 23 april går deras uppsägningstid ut och de lämnar sina jobb. Det gör mig orolig och beklämd. Jag tänker på alla de familjer vars barn inte hade levt idag utan barn-IVA. Och jag tänker framåt.

Hur har du tänkt lösa det?

Ska de hjärtsjuka barnen skickas till Göteborg, där personalen redan går på knäna och där brist på vårdplatser på BIVA redan gör att pusslet är svårt att lägga? Ska kirurgerna i Lund tvingas välja bland patienterna och bara ta hand om de livshotande? Om ens det går utan sköterskor och ett fungerande BIVA. Jag förstår inte hur du har tänkt.

Jag känner inte dig och du känner inte mig, möjligen kan du ha läst om mitt liv på den här bloggen. Jag vet inte. Jag vet inte ens vem du är, men jag vet att du är ansvarig för att det har blivit så här. Förmodligen är du inte ensam, förmodligen är du fler personer. Men du (och du och du) har ett stort ansvar i det här.

Jag vet inte om du har barn. Och om du har det vet jag inte om du någonsin behövt stå bredvid en säng på barn-IVA med slangar och maskiner kopplade till ditt barn. Jag vet inte om du varit tvungen att släppa taget och lita helt på att personalen runt omkring vet vad de håller på med. Och jag önskar dig inte att behöva gå igenom det, men jag vädjar till dig. Höj blicken. Inse vad de här sköterskorna har för värde och ge dem det avtal de förtjänar. Gör allt som krävs för att ställa det rätt igen.

Hälsningar
/Abbes pappa

34 kommentarer

 1. JA!! Väl rutet! För det här är fruktansvärt viktigt att reda ut med en gång! Det är beklämmande vad fel det blir i slutändan i viktiga ärenden, alldeles för ofta.

  SvaraRadera
 2. Bra att du för fram detta - att ge beslutsfattare att se en annan synvinkel (hoppas bara att de läser). Kan hoppas att detta sprids - ska försöka hjälpa till - ska skicka länken till Hjärtekatten.

  SvaraRadera
 3. Man blir uppriktigt förbannad! När man varit inne i vården (i vårt fall barncancer) förstår man snabbt att utan sjuksköterskor stannar vårdapparaten. Och att arbeta med så avancerad sjukvård som barnhjärtan och barnonkologi tar lång tid att hantera. Någon nämnde tiden 3 månader för att skola in en sjuksköterska på barnonkologen.
  Heja sjuksköterskor! Ett hedervärt och viktigt yrke. Väldigt viktigt.
  Det förstår alla som är vårdberoende.

  SvaraRadera
 4. Då får vi väl se till att rösta annorlunda i nästa val. Det mesta handlar tyvärr om pengar. Visst, man kan strukturera avdelningar bättre, men till sist gäller ändå att vård måste få kosta.

  SvaraRadera
 5. Mycket bra skrivet! Som blivande förälder i Lundatrakten vore det ett mardrömscenario att mitt lilla barn skulle kunna födas med hjärtfel, vad händer då?
  Felet är att pengarna visst finns. De går bara till fel ändamål. Visst ska viktiga människor ha en bra lön men jag skulle vilja se ledningen dra på sig vita rockar och göra det som de fantastiska sköterskorna gör varje dag. Läste någonstans att det är ca 800 års erfarenhet som försvinner från Lund i och med det att de uppsagda sköterskorna slutar och det mina vänner är inte ok!

  SvaraRadera
 6. Min son har inget hjärtfel, men under hans snart 4åriga liv har han vårdats på barnintensiven i Lund 10ggr. Jag vill inte tänka på vad som händer den gången han behöver intensivvård och platsen inte finns...
  Tack för att Du skriver ett så välskrivet inlägg om detta.

  SvaraRadera
 7. Väldigt bra skrivet!
  Detta känns väldigt olustigt och jag vill inte ens tänka på hur detta kan sluta.
  /Mamma till en hjärtsjuk liten tjej

  SvaraRadera
 8. Hej.
  Väldigt bra och välformulerat brev! Man blir beklämd av att läsa ditt nödrop och inser att vården av idag inte är som i forna dagar när man kände sig trygg och omhändertagen...hoppas de inser sitt misstag innan det är försent och all bra arbetskraft är i Norge!!

  SvaraRadera
 9. Underbart skrivet, utan Lund och deras fantastiska personal hade vi inte haft vår sprudlande 4:åriga tjej hos oss, det är jag övertygad om. Hennes komplikationer efter första hjärtoperationen gjorde att hon låg djupt sövd och hade så svårt att komma tillbaka att man misstänkte hjärnskador. Vår panik, skräck och maktlöshet sköttes med en otrolig proffsighet av personalen på BIVA i Lund och att höra att så många skall sluta är fruktansvärt!

  SvaraRadera
 10. Bra skrivet .Jag har nu en vuxen dotter som är hjärtbarn och vet hur viktigt det är med bra vård för dessa hjärtbarn och hur påfrestande och frustrerande det är för föräldrar mfl , vi som är involverade på ett eller annat sätt behöver få känna trygghet mm . Det är bråttom nu så hoppas verkligen att de tänker på konsekvenserna om sjuksköterskorna går .

  SvaraRadera
 11. Åh så bra skrivet. Det är nu 9 år sen min dotter opererades senast och det var i Lund med all denna duktiga personal. Dom visste verkligen hur dom kund få en sorgsen stund att vara trevlig. Men med dom försvinner det. Och det är inte alla som har den kompetensen..

  SvaraRadera
 12. Läs artikelserien i DN så förstår man varför det ser ut som det gör inom den svenska offentliga vården: http://www.dn.se/kultur-noje/vad-var-det-som-dodade-herr-b

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Jag har läst delar av den också och ruvar på något mer inlägg kanske. Vi får se.

   Radera
 13. Abbes pappa har flera viktiga poänger i sin text. Vad kommer det att kosta att inte ha kvar sköterskorna som har en sån kompetens som de har? De måste få igenom sina lönekrav. Jag är mamma till en pojke med hjärtfel som hittills opererats två gånger i Göteborg. Där hade de extremt mycket att göra. 'Vi bedriver krigssjukvård här' sa en av läkarna kring förra julen med hänvisning till den höga beläggningen på iva och avdelningen. Göteborg kan inte belastas mer, tvärtom behöver de mer resurser. Lund måste få ha kvar all sin personal!

  SvaraRadera
 14. Våra skattepengar måste användas på ett mycket bättre sätt. Slöseriombudsmannen är ett steg i rätt riktning.

  http://www.fundedbyme.com/projects/1659/granska-sloseri-med-skattepengar/

  SvaraRadera
 15. Abbes Pappa, du kan mycket väl vara världens bästa människa.

  SvaraRadera
 16. Grymt bra skrivet mvh Limpo/// Limpotheking på twitter......

  SvaraRadera
 17. Hoppas denna någon lyssnar på er föräldrar!

  SvaraRadera
 18. jag skulle gärna vilja prata med dig, jag har lagt upp en video på youtube gällande detta, här är en länk som går till videon, som spelas upp på youtube
  http://www.youtube.com/watch?v=8rZj7irrXSw

  SvaraRadera
 19. Jag oroar mig också mycket. Vi ska till Lund snart med vår son som ska genomgå en stor hjärtoperation. Hur ska det gå på biva tänker jag och hjälp ska jag oroa mig för detta också utöver den stora oron som redan finns???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är säker på att det kommer att lösa sig på något vis. Jag vet inte hur, men det kommer det att göra.

   Radera
 20. Det här är en mycket viktig text, som jag hoppas att många många får ta del av. Idag läste jag i tidningen att sjuksköterskorna funderar på att starta ett nytt parti och ställa upp med det i nästa val, regionalt alltså. Jag lovar att de kommer att få min röst i så fall.

  SvaraRadera
 21. Öppna brev i all ära men jag tycker det är viktigt att berörda människor får ta del av kritik direkt och också ges chansen att bemöta den. På Region Skånes hemsida så presenteras regionsledningen och de har det yttersta ansvaret för vård och omsorg i regionen. Den person i ledningen som är direkt ansvarig i just den här frågan är Ann-Sofi Bennheden, personaldirektör. Även sjukhuschefen Jan Eriksson borde kunna svara på kritiken.

  Vår son opererades i januari och vårdades i 12 dagar på BIVA i Lund. Naturligtvis ställer vi oss bakom deras krav på rimliga avtal. Jag tycker det är svårt att hitta information om detaljerna i de försämringar det nya avtalet skulle leda till. Enligt Region Skånes sida ska det nya avtalet ge en specialistsjuksköterska 28 000 kronor i månaden för en 28 timmars vecka. Är det bra eller dåligt? Vad hade de för lön på det gamla avtalet? Får de bättre lön om de byter tjänst eller är det bara en protest?

  Det upprör mig att sjukhusledning och politiker försöker spara in några futtiga kronor på den här unika och livsavgörande vården som de fått ansvar att sköta som en av två orter i Sverige.

  Men det upprör mig nästan lika mycket att personalen på BIVA använder våra barns liv och väl som utpressningsmedel i förhandlingen med sjukhuset, om man nu kan kalla det förhandling. Om man inte tycker att det nya avtalet är tillräckligt bra som står det naturligtvis var och en fritt att söka sig ett nytt arbete men att gå ut i en uppenbart koordinerad aktion med syfte att skapa så stor skada att man tvingar sin motpart till förhandlingsbordet tycker jag är ganska tvivelaktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar. Många intressanta och tankeväckande funderingar där.

   Orsaken till att jag skrev ett öppet brev var att jag helt enkelt inte visste vem som var ansvarig för frågan, utan betraktade den utifrån via media.

   Radera
 22. Vill börja med att säga att jag förstår oron, särskilt från föräldrar till hjärtebarnen. SUS Lund är ett av två centra för barnhjärtan i Sverige och behövs naturligtvis.
  Vill också säga att vem som helst har rätt att säga upp sig från sin tjänst och söka annat jobb. Det som gör det här extremt är att det är majoriteten av sjuksköterskorna på barnintensiven som har valt att göra det.
  Men jag förstår inte varför just dessa sköterskor ska ha ett annat avtal än vad övriga sköterskor i resten av landet har?
  För alla barns skull hoppas jag att frågan löses. Bifogar länk för mer information

  http://www.sydsvenskan.se/sverige/facket-vi-viker-oss-inte/

  SvaraRadera
 23. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 24. Bra skrivet!
  Jag studerar själv till sjukskötare, men i Finland, och blir evigt trött på saken du skrev om. Visst är det viktigt med bra arbetsavtal, men kan inte "ledningen" uppifrån reda ut det från första början så alla parter är nöjd. Patienterna är det viktigaste i en sjukskötares yrke, det borde alla inse. Jag anser själv att sjukskötare inte uppskattas så mycket idag som dom borde. Jag beundrar verkligen dom som jobbar på barnintensiven och deras kompetens behövs verkligen där! Tjaffsas får det göras, men inte så det går ut över patienten.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.