Om att vara annorlunda.

23:57

Det är läggdags. Abbe och jag småpratar i sängen.

Abbe: Pappa.
Jag: Mmm.
Abbe: Jag önskar att jag inte var ett hjärtebarn.
Jag: Nämen vännen, varför då?
Abbe: Då skulle jag inte vara annorlunda. Jag skulle vara vanlig.

Hjälp! Börjar de här tankarna komma nu? Att känna sig annorlunda. Att inte passa in. Jag har bävat och vetat att de kommer en vacker dag. Men jag trodde det skulle dröja några år till.

Jag: Känns det så?
Abbe: Ja. Tycker du också det?
Jag: Vad då?
Abbe: Att det var bättre om jag inte var ett hjärtebarn.

Inre kris. Det är klart att jag önskar att han sluppit alla operationer och sjukhusbesök och allt vad det innebär. Men samtidigt. Han är ju perfekt.

Jag: Nä, vet du Abbe? Du och din brorsa är det bästa som har hänt i mitt liv. Jag vill ha dig precis som du är. Och du…
Abbe: Vadå?
Jag: Jag vet en annan kille som är annorlunda. Som också har ett speciellt ärr som du, fast inte på bröstet. Som också är supergrym.
Abbe: Harry Potter?
Jag: Precis.

Abbe ler lite fundersamt. Jag stryker honom på kinden och han vänder sig om. Det tar inte många minuter förrän han sover.

22 kommentarer

 1. Snälla kloka Gunnar!
  Kan du inte adoptera mig?
  ;-)

  SvaraRadera
 2. Jag måste ha den bästa och klokaste lillebror som finns!
  Abbes faster och gudmor

  SvaraRadera
 3. Nää vad fint. <3 Troget Harry Potter-fan här också! Harry tyckte ju trots allt inte heller att det var så kul alla stunder.

  SvaraRadera
 4. Vet att jag sagt det innan men du är verkligen en superfin pappa. Kloka svar på dina barns frågor och funderingar. Kram

  SvaraRadera
 5. Vilket superbra och fint svar!!

  SvaraRadera
 6. Jösses mina tårar rinner... Är så rörd <3

  SvaraRadera
 7. Kristin Malmborg19 juni 2013 kl. 20:40

  Vilken djup konversation ni hade MEN så bra du gjorde den liknelsen :)
  Vår son har haft en PEG som det blev ett fult ärr av och som han upplevde som att han hade 2 "navlar" men fick det korrigerat förra hösten så nu kan han bada utan att hålla för med armen, det och ärret på bröstet har hämmat honom men på bröstet syns det nästan inte han är nu 14 år har samma kromosomavikelse som din Abbe.
  Trevlig sommar till Er familj! / Kristin

  SvaraRadera
 8. Du är klok som en bok, Gunnar. Väldigt bra svar på Abbes fråga - vem vill inte vara som Harry Potter?

  SvaraRadera
 9. Oj, jag sitter här med tårar i ögonen, hann få lite svindel av frågan jag med. Vilket fantastiskt fint svar.
  Ni har tur som har varandra ni.

  SvaraRadera
 10. Fint. Tänker ibland på hur jag kommer att ta såna samtal med vår lille son i framtiden. Han har också 22q11 och en extrem fallot och din blogg var det första vettiga vi läste efter att vi fått besked om hans kromosomavvikelse. Allt gott till dej.

  SvaraRadera
 11. Det som är annorlunda med Abbe är att han är världens goaste kille. Farmor o. Farfar

  SvaraRadera
 12. Så fint återberättat... Ha nu en riktigt trevlig midsommar hela Abbe-familjen! :)

  SvaraRadera
 13. Helt rørt her jeg sitter og leser ... Har kommentert tidligere at Abbe var heldig som ble født inn i deres familie ... :)

  SvaraRadera
 14. Abbe är en helt underbar liten kille

  Annelie

  SvaraRadera
 15. Vad fint sagt och skrivet, Abbepappan. Jag blev alldeles rörd! Det är svårt att ha en funktionsnedsättning - oavsett vilken sort - och vara annorlunda, särskilt när den tiden kommer där det börjar bli "något negativt" för de "normala" istället för något spännande som alla ungarna vill ta del av. Men jag tycker du tacklade frågan helt fantastiskt - Heja Hjärt-Harry! Önskar att jag vågat säga något liknande Abbes kommentar när jag gick med sådana frågor i huvudet, och att jag fått ett liknande svar. Det finns lite för få tuffa, blinda hjältar bara.

  Hur som helst - tack för ett underbart och berörande inlägg! Dina inlägg om dig själv och din familj får mig verkligen att tro på kärlek i alla väder. Helt fantastiskt. Ta hand om er.

  Varma hälsningar,
  Shass

  SvaraRadera
 16. Som troget Harry Potter-fan kan jag instämma i att han är supergrym - men jag skulle vilja påstå att Abbe är minst lika supergrym!

  Hälsningar från ett Abbe-fan

  SvaraRadera
 17. Åh, fina Abbe. Och fina Abbepappan!
  Rörande och klokt.

  SvaraRadera
 18. oj. tårarna ramlar ner här hemma. vilket fint svar. vår son är född med något som heter vacterl association. ca 15 barn föds med det årligen i sverige. han fyllde 3 nu i juni. opererades första gången 1 dag gammal och sedan har han op 3 gånger till. sjukhusbesök, medicingeringar, behandlingar och annat är vardag. jag bävar för vårt samtal. men nu fick jag en fin handledning. måste se till att mannen läser detta också. tack. kramar

  SvaraRadera
 19. Det var ett fint svar tycker jag. Har en tjej som föddes med hjärtfel och först trodde läkarna att hon även kunde ha 22q11 men visade sig sen att det ej var så. Jag brukar tänka om min lilla dotters ärr (hon är 3 år) att de är bland de finaste av alla gåvor eftersom hennes ärr ändå har gett henne livet och en chans att upptäcka världen. Och som min dotter sa till en kompis " jag är inte sjuk men mitt hjärta är trasigt "
  Ska försöka läsa mer om kämpen Abbe:)

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.