Nio.

23:18

Jag ville skriva några rader till dig idag, Abbe. Det är inte många människor i hela världen som betyder så mycket för mig som du gör, så jag ville skriva något fint. Något du kan ta med dig in i det här nionde året av ditt liv.

Så funderade jag på om jag hade skrivit något i fjol, när du fyllde åtta. Det hade jag. När jag backade tillbaks i bloggen insåg jag att jag redan skrivit precis det jag ville säga dig, så här kommer det igen:

Du fyller år. Vad ger man i present till någon som dig? Hur ska jag någonsin kunna göra dig rättvisa? Hur ska jag kunna ge dig något som kan mäta sig med det du gett mig? 
Jag vill ge dig självkänsla. Jag vill att du ska växa och utvecklas som människa och förstå att både medgång och motgång är en del av detta. Jag vill att du ska lita på att du kan. Du kommer att möta människor som säger det motsatta, att du inte duger. Folk som får dig att tvivla. Alla möter dem, det har också jag också gjort, Abbe. Men lova mig, lyssna aldrig på dem!

Jag vill ge dig styrka att stå emot, mod att vara dig själv. Det är så lätt att dras med, falla för grupptrycket. Att så förtvivlat gärna vilja passa in. Alla passar in, Abbe. Alla. Ett pussel där samtliga bitar är identiska blir förfärligt tråkigt, och dessutom nästan omöjligt att lägga. Det är svårt att vara som alla andra, omöjligt faktiskt. Men att vara Abbe – du är bäst i hela världen på det.

Jag vill ge dig kärlek. Och det fina med det är att ju mer jag ger dig, desto mer får jag tillbaks. Du har en obegränsad, aldrig sinande källa verkar det som. Alltid en kram över. De bästa, mjukaste och finaste kramarna. Inte bara till mig, utan till alla som behöver och alla som förtjänar. I alla lägen. Du säger "Jag älskar dig". Varje dag. Du har sagt det till mig fler gånger på de här nio åren än jag sammanlagt fått höra orden under alla år före du blev min. "Jag älskar dig i hela universum", säger du. Ingen annan har sagt så. Detsamma, säger jag.

Jag vill ge dig allt det här och mycket mer därtill. Alla dagar på året.
Idag, på din nioårsdag, sken solen lite extra för dig. Grattis på födelsedagen, Abbe!

8 kommentarer

 1. En fantastisk födelsedagshyllning till en fantastisk kille. Grattis Abbe!

  SvaraRadera
 2. Så vackert! Har själv ett nyblivet femårigt hjärtbarn som jag önskar att jag hade orden att säga detsamma till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla! Säg det bara. Du har orden!

   Radera
  2. Till Abbes pappa,
   vilken text, vilken innerlig och oändlig kraft och kärlek i dina ord till din fina son. Jag gråter när jag läser. Tänk om alla barn hade ett sånt hjärta i sin närhet och såna varma armar att omslutas av.
   Många hälsningar från Tove Berggren

   Radera
  3. Tack Tove! Det värmer väldigt mycket att höra.

   Radera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.