Drömmen om ett fritidshus – del 2.

23:33

Tomten var vår och drömmen om ett fritidshus vid havet ett steg närmare. Fritidshus förresten, låter det inte lite präktigt? Sommarhus? Men näe, vi vill ju kunna åka dit när som helst på året. Hus? Ja jo, visst, men det låter lite stort. Nåja. Jag fortsätter kalla det fritidshus så länge.

Tomten var vår och vi började fundera på vad för slags hus vi ville bygga på den. Ett problem var att formen på tomten är lite långsmal, något bredare i ena ändan men sedan avsmalnande som en tratt. Så det finns egentligen bara ett ställe på tomten där man kan få plats med ett hus på ett bra sätt och det är i den bredare änden av "tratten".

Vi hade hittat en hustillverkare som hette X-house, som gör moderna stockvirkeshus kan man säga. Egentligen har de rent utseendemässigt väldigt lite med stockvirkeshus att göra, designen är modern men byggtekniken för tankarna till hur man knuttimrade hus förr. Men istället för traditionella stockar används liggande massiva limträblock som staplas på varandra och skruvas ihop i hörnen.

Redan innan vi köpte tomten började jag prata med grannarna om våra planer, det kändes viktigt att ha en dialog med dem för att kunna få en så bra relation som möjligt både under processen och för framtida grannsämjas skull. De två huvudsakliga grannarna det här kommer att handla om är de två som gränsar till vår tomt. En framför oss, dvs mellan oss och havet, vi kan kalla dem "Familjen Framför" och en bakom oss som ligger lite högre upp rent höjdmässigt, men alltså bakom vår tomt i förhållande till havet. Där bodde en äldre dam, men eftersom hon var gammal och sjuk så förde vi samtal med hennes söner, dem kallar vi följaktligen "Bröderna Bakom" för att göra saker och ting enkelt. Jag avstår från att hänga ut någon med namn även om gudarna ska veta att jag gärna hade gjort det.

Om vi fortsätter att tänka framför som riktningen mot havet  och utsikten och bakom som andra hållet så kan man säga att till vänster om tomten finns bara bohusgranit, som också leder till havet om man går åt det hållet och till höger om tomten ligger vägen. På andra sidan vägen ligger ännu ett hus, ganska högt upp på berget. Nåja, nu vet ni ungefär hur det ser ut i alla fall.

Det visade sig snart att Familjen Framför (och kanske i synnerhet Fru Framför) absolut inte kunde tänka sig att vårt hus skulle få ligga närmare tomtgränsen åt deras håll än de lagstadgade 4,5 metrarna. Inte under några omständigheter. Det var hon stenhård med. Det var dåliga nyheter eftersom ytan som blir över på tomten om man tar bort 4,5 meter från alla håll inte räcker för att bygga det hus från X-house som vi hade tittat på. Trots att huset bara var 60 kvadratmeter stort.

Jag pratade med en av Bröderna Bakom och föreslog att vi skulle få lägga vårt hus nära deras tomtgräns mot att vi i gengäld byggde ett lågt hus, så att vi inte tog deras utsikt. Jag visade skisser på hur högt huset skulle behöva bli med inredd vind om vi skulle hålla oss 4,5 meter från alla tomgränser och hur lågt huset från X-house var, men att vi då behövde komma nära deras tomtgräns. Vi hade en bra dialog, ett givande och tagande (till skillnad från Fru Framförs dogmatiska förhandlingsteknik) och de kom överens med oss att de inte hade något emot att vårt hus hamnar nära deras tomt, men att de gärna ville behålla utsikten. Ett åsikt jag har väldigt lätt att förstå.

Jag gick runt hos alla tänkbara grannar utöver Familjen Framför och Bröderna Bakom och fick sakägaryttranden påskrivna. Alltihop skickades in till kommunen ihop med bygglovsansökan och drömmen om ett fritidshus hade tagit ett kliv framåt.

Efter ett par månader damp beslutet från byggnadsnämnden äntligen ner i brevlådan. De tyckte huset låg för nära Bröderna Bakoms tomt. Trots att alla grannar skrivit under.

Det blev ett nej.

1 kommentarer

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.