Drömmen om ett fritidshus – del 9. Överklagan.

23:46

Bröderna Bakom satt still i båten. De höll den äldre broderns löfte och överklagade inte. Om det var som han sa, att de aldrig tänkt göra det, eller om den äldre brorsan pratat med den yngre och fått honom på bättre tankar vet jag inte. Men någon klagan från deras håll blev det inte i alla fall.

Eftersom det verkade som – av den äldre broderns "förlåtmejl" att döma – att Bröderna Bakom fått brev om vårt bygglov samtidigt som vi själva fick det, så hade jag nu koll på ATT de blivit delgivna, och sannolikt NÄR de blivit delginvna och kunde börja räkna veckor. När tre veckor gått kontaktade jag Inspektör Ingalunda för att höra om det kommit in något eller om allt var klart. Det var en tisdag i juni. Ingalunda säger att tiden inte riktigt gått ut än. Jag undrar varför eftersom det gått tre veckor från delgivningen om jag räknat rätt. Ingalunda ber mig återkomma nästa vecka.

På måndagen veckan efter får jag ett mejl från Inspektör Ingalunda med besked om att Fru Framför har skickat in en överklagan. Luften går ur mig totalt. Nu var det ju så nära och ett tag trodde jag nästan vi klarat oss, eftersom tiden för överklagan borde ha gått ut. Jag suckar och känner all kraft rinna ur mig. Jag orkar inte mer snart. Efter några djupa andetag samlar jag mig och ringer och ber Inspektör Ingalunda skicka Fru Framförs överklagan så att jag kan läsa vad hon åberopar.

Det visar sig att Fru Framför skickat sin överklagan via mejl eftersom de numera bor i USA. Ja, du läste rätt! De bor inte ens i huset, utan på andra sidan Atlanten, men överklagar ändå. Man får väl anta att de inte har planer på att stanna over there för alltid, annars kan man ju börja undra.

Hur som helst, Ingalunda vidarebefordrar överklagan och mejlkorrespondensen med Fru Framför till mig, som jag bett om. Det är intressant och en aning chockerande läsning måste jag säga. Inte själva överklagan i sig. Den känns i ärlighetens namn mest förvirrad. De överklagar att huset är för högt, vilket det inte är. De överklagar att huset är två våningar, vilket det inte heller är. De har synpunkter på husets utformning, men eftersom det inte finns något i planen som styr utseendet så är även det en tom överklagan. Resten av mejlet innehåller mest snack om hur vi ska ta hand om vårt dagvatten samt att deras hus ligger så lågt och att de inte vill att vårt ska bli högre.

Men det är när jag tittar på korrespondensen mellan Inspektör Ingalunda och Fru Framför som jag blir riktigt trött. Det första jag upptäcker är att Fru Framför hade frågor till Inspektör Ingalunda flera veckor tidigare, redan då den yngre Brodern Bakom skrev sina frågor. Varför berättade inte Inspektör Ingalunda det när jag fick Brodern Bakoms frågor? Hade jag kunnat svara på något kanske? Har svårt att tro att Framförfamiljen skulle varit nöjda med mina svar, men ändå. Varför undanhöll Ingalunda Fru Framförs frågor?

För det andra så ser jag i mejlet att den yngre av Bröderna Bakom mejlat till Fru Framför och eldat på för att de bara hade tre (eller fyra) veckor på sig att överklaga. Så mycket för det brödraskapet.

För det tredje framgår det av mejlen att Inspektör Ingalunda mejlar Fru Framför dagen innan det gått fyra veckor och frågar om hon inte ska komma in med någon överklagan eftersom tiden går ut i morgon. Jag tappar hakan. Är det möjligt!? Sedan när blev det en kommuntjänstemans uppgift att påminna folk om att överklaga i tid? Dessutom ett ärende som inte har några avvikelser från detaljplanen och därför till och med hade kunnat beviljas direkt av nämnda tjänsteman utan att ens behöva gå upp i nämnden. Det stinker tjänstefel lång väg.

Sedan var det ju det här med tre eller fyra veckor. Inspektör Ingalunda utgår från fyra veckor efter Post och Inrikes tidningar då mejlet till Fru Framför går iväg med påminnelsen om att överklaga. I så fall kom överklagan in i tid. Kl 18.01 på sista dagen.

Men räknar man att grannarna blivit delgivna, vilket jag menar att de har, så är det tre veckor som gäller. I ett mejl till Inspektör Ingalunda skriver Fru Framför vilken dag hon fick besked om vårt bygglov. Utgår man från det så var Fru Framför tre dagar sen med sin överklagan. Jag får medhåll från både nämndesekreterare på kommunen och andra byglovsinspektörer. Då ska överklagan avvisas och inte skickas vidare till nästa instans. Vi tar tag i frågan för att reda ut den, men hinner inte.

För första gången sedan vi fick kontakt har Inspektör Ingalunda gjort någonting snabbt. Fru Framförs överklagan är redan skickad vidare till Länsstyrelsen.


 PS. Om du vill läsa alla inlägg om "drömmen om ett fritidshus" så kan du klicka här >>.

12 kommentarer

 1. Herregud! Så sjukt. Hoppas ni kunde anmäla detta på något vis..?

  SvaraRadera
 2. Jag tänker en massa fula ord om detta. Det enda jag är nöjd med är att jag och mina närmsta lyckats gissa rätt vem av dem som skulle överklaga. Den där inspektören... Jag säger som ovanstående: Går det att anmäla? Sådär ska det INTE gå till!

  SvaraRadera
 3. Vill ni verkligen bo där om det blir så att ni till slut får bygga ert fritidshus? Vilka hemska, egoistiska människor. "ditt hus får inte bli högre än vårt" Jante upphöjt i 10000!

  SvaraRadera
 4. Hej Abbepappan,
  Jag har följt dig så länge nu, och nu senast genom den här fritidshus-historien. Jag känner verkligen med er, och samtidig känner jag att jag inte förstår nånting alls.
  Hoppas att det här är en avklarad historia och ni antingen har fått byggt ert hus och är nöjda, eller att ni har sålt grunden och är minst lika nöjda, om än frustrerade över förloppet.
  Jag känner att jag inte förstår hur ni, världens snällaste och mest reella människor (så uppfattar jag er genom bloggen) ska orka bo grannar med såna här människor i längden. Jag tänker på framtida tjafs när barnen är för "högljudda". När det hålls fester eller sammankomster och spelas "för hög" musik. När häcken - om det finns nån - blir "felklippt". Och så vidare i en evighet.
  Personligen skulle jag aldrig orka bo i närheten av såna små människor. Jag hoppas att den här historien ligger några år bak i tiden och ni har kommit vidare nu, nån annanstans där det finns vettiga grannar!!
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Oj!!! Vad är det för människor som roar sig med att förstöra för andra. Jag undrar också om ni verkligen vill bo på ett sådant ställe med sådana hemska "människor" omkring er. Ni kommer ju aldrig få någon grannsämja och kunna hjälpas åt. Fy sjutton säger jag bara. Sälj tomt och ritning till någon annan och skaffa er ett nytt ställe där ni blir bemötta på det sätt som ni verkligen förtjäntar. Det är Fru Framför och Bröderna Bakom som blir de stora förlorarna. Monica

  SvaraRadera
 6. Alltså, vad har du gjort den här Ingalunda? Stal du hans ungdomskärlek eller nått?! Helt otroligt!

  SvaraRadera
 7. Att ni står ut, jag tycker att ni ska JO anmäla denna tjänsteman på kommunen. Denna person saknar all tillstymmelse till att vara proffesionell i sitt yrke. Undrar om någon har blivit mutad eller något. Det kan man tycka. Efter det bemötandet. Jag håller mina tummar att Karma drabbar dessa personer, kram Tarja

  SvaraRadera
 8. Ni bör påpeka för länsstyrelsen att överklagandet egentligen har kommit för sent. Dessutom bör ni bifoga mailet där inspektören påminner om överklagandet. Det vore också bra om ni skrev ett bemötande (länsstyrelsen borde ge er tillfälle till det, men det är bäst att skicka in på eget initiativ) där ni går igenom de olika punkterna och besvarar dem. Som jag ser det kommer ni att vinna detta. Lycka till!

  SvaraRadera
 9. Heeelt otroligt med inspektören som påminner om överklagandet, det känns ju som att de är bekanta med varandra, men det kan väl inte vara sjyst att göra så. Jag håller tummarna för att det går bra, det känns som om det gör det!?
  /Anna

  SvaraRadera
 10. Inspektör Ingalunda verkar ha ett ont öga till dig. Håller med om att du skriver helt underbart fastän själva historien inte är så rolig för er och era drömmar om ett fritidshus. Hoppas, hoppas på en fortsättning där allt blir till eran fördel. Vill läsa mera NU!

  SvaraRadera
 11. Ingalunda känner framför jag lovar!!!

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.