HAB vs VAB

22:45

"Målet för habilitering är att underlätta tillvaron för personer med funktionsnedsättningar och därigenom skapa förutsättningar för större delaktighet i samhällslivet." 

Citatet ovan är saxat från hemsidan till en av landets habiliteringsenheter. Visst låter det fint? Föräldrar till barn med diagnoser behöver all hjälp de kan få med att få tillvaron att gå ihop. Både för barnen och för föräldrarna själva. Att det då finns en instans vars core business är att underlätta för dem är ju inget annat än alldeles fantastiskt.

Nu när Abbe fyllt tolv är han egentligen för gammal för att vi ska få vara hemma och VABa med honom om han blir sjuk. Nu hör det till saken att han rätt sällan varit sjuk de senaste åren. Alltså vanliga influensor, kräksjukor och sånt. Vi är visserligen fortfarande ganska ofta på undersökningar hos diverse läkare och specialister, men det är en annan historia. Grejen är väl också att eftersom Abbe tillhör en "riskgrupp" så får han vaccin mot influensan varje år, så han har klarat sig bra. Peppar peppar.

I alla fall. Om han skulle bli sjuk och behöva vara hemma från skolan så skulle det inte kännas bra att lämna honom själv. Han har ju trots allt lite sämre marginaler och är kanske inte riktigt lika långt fram som andra tolvåringar på vissa punkter. Men då är det fina i kråksången att Försäkringskassan säger så här:

"Du kan få tillfällig föräldrapenning för ett barn som är 12–16 år om det behöver mer hjälp än vad som är vanligt för barn i den åldern … Har ditt barn en långvarig sjukdom eller funktions­nedsättning kan Försäkringskassan i förväg besluta att det ska omfattas av den tillfälliga föräldrapenningen."

Det enda de behöver på FK är ett läkarutlåtande som berättar om Abbes diagnos, så kan han får ett beslut i förväg. Om det nu skulle bli aktuellt med VAB trots allt.

Så. Detta var något vi tog upp med habiliteringen när vi hade möte med dem nyligen inför att Abbe flyttas från barn- till ungdomsteamet. Vi behövde alltså hjälp med ett enkelt intyg om att Abbe har en diagnos, att lämna till FK för eventuell framtida VAB. Men se det gick inte.

Hab: Det får ni be Abbes läkare om.
Vi: Vilken av dem? Han har typ 15 olika. Och på vissa håll får han nya varje gång vi är där.
Hab: Men han måste väl ha någon som känner honom lite mer?
Vi: Jo alltså, men han har ju en läkare här.
Hab: Då måste nog doktorn träffa honom och göra en undersökning.
Vi: Men han är inte sjuk nu. Det är ju för att förebygga för om han blir sjuk.
Hab: Ja, men vi måste nog göra en bedömning.
Vi: Meh! Han har ju en diagnos. Den har varit så sedan han föddes och den kommer inte att försvinna. Vad är det ni ska undersöka? Att han överhuvudtaget är inskriven här är ju för att han har en diagnos och är i behov av särskilt stöd.
Hab: Ja, men ni får prata med någon av hans läkare.
Vi: ?!!
Hab: Vill ni att vi tar kontakt med er om ett tag för att höra hur det har gått?
Vi: Nej tack!

Så jävla mycket för "underlätta tillvaron för personer med funktionsnedsättningar".

5 kommentarer

 1. Blir tokig av att läsa detta!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är så tröttsamt. Och ledsamt. :(

   Radera
 2. Gah sån otur nu verkar ha med habiliteringen. Tycker mig minnas ett blogginlägg där er första (?) kontakt med hab var en faktura för ett besök ni inte fått kallelse till. Underlätta jo visst.
  Minns eftersom jag har haft tur med habiliteringen och därför tycker att det är så orättvist. Snacka om att tänka fyrkantigt. "vad är vårat uppdrag" borde de tänka...

  SvaraRadera
 3. Men nä fy så trist. Min dotter blev 12 år i mars, ringde hab i feb, någon vecka senare kom intyg som nu är inskickat till fk. Trist att läsa att ni fått detta bemötande.... :(
  Ert hab borde ju icke krångla med detta utan bara be en dr skriva ett intyg utifrån Abbes journal, kortfattat vad hans diagnos innebär osv... jisses, kram på er

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.