P-övningar.

22:41

Mycket av träningen med Abbes konsonanter handlar om luftflöden. Om att få luften att pysa mellan tänderna när man säger ett F till exempel. Eller att få till en liten luftpuff när man säger ett P. Saker som varit fysiskt omöjliga för Abbe innan operationen, men som nu går att få till med lite träning.

Han får olika övningar och knep hos logopeden som vi jobbar med tillsammans mellan varje besök. Han fick börja med "the F-words" och har nu gått vidare till ord som innehåller P. Och då gäller det att få till den där lilla puffen. Om man överdriver lite är det som att säga Phh. Ska erkänna att jag egentligen aldrig tänkt på en del av de här grejerna tidigare. Man tar det liksom för givet.

För att träna på P(hh) fick Abbe ha en liten flörtkula på bordet och hålla munnen i höjd med bordsskivan när han sa sitt P. Om flörtkulan rörde sig lite hade han gjort rätt. Han fick träna på olika ord med P i början eller slutet. Bra och rolig övning.

Detta är förklaringen till att Abbe och hans brorsa suttit vid köksbordet idag och puffat varsin liten tuss med hushållspapper framför sig genom att upprepade gånger säga "PhhillesnoPPhh" och "PhhäronPhhung", om någon undrar.

Talövningar. Logopedi. Inget annat. Okej?

36 kommentarer

 1. hahahaha bra övning! heja abbefamiljen!

  SvaraRadera
 2. Kan verkligen föreställa brorosorna älta "päronpung". Gudars så gulligt :) Och vad fantastiskt duktiga dom verkar vara på att hitta roliga och kreativa övningar. Keep up the good work Abbe, jag hejjar på dig!

  SvaraRadera
 3. Klart det måste vara roliga ord.
  Som att säga sof-FAN och dra på den sista stavelsen. Det är kul om man inte får svära.

  SvaraRadera
 4. Och för mej (talpedagog) är det tvärtom, jag blir lika förvånad varje gång jag märker att de flesta inte alls tänker på hur språkljuden bildas.

  Å andra sidan är det en hel massa saker som jag aldrig tänker på ...

  Och att träna måste vara roligt! Det går kanske inte hela tiden, men en stund varje gång i alla fall.

  SvaraRadera
 5. Vems idé var orden då? ;)

  SvaraRadera
 6. Hahahaha! Kanon, helt enkelt!
  Heja Abbe!

  Kram Nina!

  SvaraRadera
 7. :-) Det är kul att höra om alla framsteg! Hoppas att du fortsätter att ta det lugnt. Det är också att göra framsteg!

  SvaraRadera
 8. Kan det ha varit pha-phan som har kommit på just de övningsorden månne ;D? Det är rätt...träning ska vara kul :-D!

  SvaraRadera
 9. Åh, det värmer i mitt logopedhjärta att läsa sånt här.

  SvaraRadera
 10. Kajsa (med dotter idag)21 mars 2010 kl. 08:54

  Dottern och jag ler ikapp. :-)

  SvaraRadera
 11. Det ska vara roligt att lära sig nya saker! :)
  Prova med det finska ordet för snopp vetja - "pippeli". Brukar vara superkul. :)

  SvaraRadera
 12. Fick mig att skratta gott :-)
  Härliga ungar ni har

  //Annelie

  SvaraRadera
 13. LYCKA är vad jag känner när jag läser om Abbes framsteg Kärlek till hela familjen

  SvaraRadera
 14. Jag blir alldeles varm i hjärtat jag. Fint att de kan göra träningen till kul lek och spela rol då vilka ord man använder. Fast vi här hemma tycker päronpung är kul.

  SvaraRadera
 15. Vi logopeder är rätt bra på roliga träningstips! Lycka till framöver!

  SvaraRadera
 16. @Puff...
  Bara fyi... finska ordet för snopp är kikkeli, inte pippeli.

  SvaraRadera
 17. Ni är så duktiga - allihopa! Beundrar er, då träning tyvärr aldrig varit vår starka sida.

  SvaraRadera
 18. @ Jennie

  FYI, så är "kikkeli" en fulare variant, likställt med tex "drule" på svenska. "Pippeli" är det barnvänliga ordet, som alltså rakt översatt är likställt med "snopp".

  Nog för att jag är född i Sverige, men mitt modersmål har jag ändå koll på. Har grundskolebetyg att styrka det med. ;)

  SvaraRadera
 19. Hahahaha underbart =)

  SvaraRadera
 20. Hahahahaha... =D

  SvaraRadera
 21. "Att ta saker och ting för givet" Olika/nya omständigheter gör ju att vi "tvingas" till att tänka efter och ofta i nya banor. Tänk vad reflektion och att leva i stunden utvecklar oss människor! Övning ger färdighet och vilka underbara övningar sen!!
  Kramar från Hannas pappa

  SvaraRadera
 22. NU! Nu har jag gjort det! Läst igenom hela bloggen alltså. Helt fantastiska är väl allt jag kan säga om dig, dina söner och din fru. Helt sanslöst vackert är det, all kärlek. Tack för fin läsning och Heja Abbe!

  SvaraRadera
 23. Hahaha så underbart. Det är bra att ni gör något roligt utav övningarna så det inte blir ett jobbigt måste. =) Hejja söta familjen!

  SvaraRadera
 24. SJälvklart är det bara talövningar! =D Vad skulle det annars vara?

  Phhissphhotta är ju också ett tips...det tränade de på en hel del i Madicken igår kan jag säga... =D

  SvaraRadera
 25. Kul övningar! Tuss var bra. Här hemma gillar vi p-ord och leker med dem. Eller små ramsor som "pappa hänger upp hinkar i taket" klassiker som ska sägas några gånger i följd. (mycket roligare än laxar i askar) Eller dela ord och börja i slutet: papruttrum, ska också upprepas nån gång. Behövs inte många och inte fort. Den är så bra för man kan få in allt möjligt. PA först och RUM sist bara och där emellan vad som helst, ko, piss, katt, fisk, fis, pappa, mamma. Mina tjejer gillar den skarpt. Och jag med. Jag inbillar mig att dylika ordlekar är bra för språkhörning, -förståelse, -känsla - ja allt möjligt helt enkelt. Kanske är det bara båg, men det är i alla fall roligt att hitta på eget.

  SvaraRadera
 26. Hej, jag har aldrig kikat in här förut, men blir alldeles förtjust, så i fortsättningen tänker jag absolut hänga här också!
  Vilka härliga ungar!

  SvaraRadera
 27. Haha, känner igen det där. Vår äldste fick träna på att blåsa ut stearinljus, för att få till den rätta knycken på p och f. Sedan var vi bjudna på glöggpartaj. Ljus, ljus, ljus, i varenda vrå! Säkert flera hundra. Stora tjusiga ljusstakar, små söta ljusstakar, och små fat med värmeljus på varenda j-kla kvadratcentimeter! Sonen kvittrar förtjust iväg och blåser ut VARENDA ljus. Vi hugger varsin tändsticksask och försöker 1. tända ljusen igen 2 hindra att de omedelbart blåses ut 3. ta hand om det yngre syskonet (1 år) och 4 be om ursäkt i farten. Efter två timmar är vi helt slut och får åka hem. Vem som hade roligast var det inget tvivel om. Men det dröjde tio år till innan bortbjuden= avkoppling för oss. Och allt var den där grrrr logopedens skull.

  Fast nu kan han prata.

  Så man skall väl inte klaga...

  SvaraRadera
 28. Ungar är så härliga. För några år sen myntade en dagisfotograf ordet grisfis i vår familj. Det användes sedan flitigt av alla i hela familjen.Päronpung låter rätt så gulligt tycker jag :)

  SvaraRadera
 29. Superbra att ni tränar. Jag har en son som hade en grav språkförsening men nu när han är 13 år är det absolut ingen som skulle misstänka det. Det finns inga spår av förseningen, han är duktig i skolan och– tja– verbal. Det gav sig ganska fort när det väl började rätta till sig. En slags ketchupeffekt men vi tränade som galningar och han gick i specialförskola men har gått i vanlig skola efter det utan problemas.

  SvaraRadera
 30. Haha, åh så underbart. Jag vill också sitta och säga "päronpung" och "pillesnopp"... Men det är ingen annan vuxen som vill öva. Heja Abbe och storebror!!

  SvaraRadera
 31. @Puff
  Hm, konstigt. Men säger du det så, my bad. Kommer också från Finland men har själv aldrig hört ordet pippeli och fick till och med slå upp det i mitt finskalexikon nu - och det fanns icke där. Men å andra sidan har jag heller aldrig hört ordet drule förr, så kanske det hela kan förklaras med att det är någon slags slang eller dialekt.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.