Ofta.

21:21

Ni vet hur språket förändras, nya ord kommer in och gamla ord får ny betydelse. Och det är såklart barnen som först med att anamma det nya. Det är fett hit, äger dit och ibland är det nästan svårt att hänga med. "Ofta" till exempel, har ju fått en helt ny betydelse som ni kanske vet. På pilsnerfilmernas tid sa man "sällan", när jag var yngre sa man "säkert "eller "nog" och idag heter det "ofta".

Så här kan det låta. "Ofta han har gjort den där teckningen. Han ritar inte så bra." Eller så här. Jag: "Gillar du fisk?" Storebror: "Ofta." (Dvs ungefär: Nej, är du dum eller?)

Vi fick ett sånt där utskick från vår ICA-butik. Storebror tyckte det var strålande för det var rabatt på en massa saker vi brukar köpa. Bortsett från något erbjudande på trisslotter som vi aldrig köper står alla rabatterade produkter på våra inköpslistor. Jag förklarade för storebror att det är så det funkar, det där utskicket.
– De anpassar reklambladet efter oss. Vi får rabatter på saker vi köper ofta, sa jag.
– Meh! Ofta vi köper trisslotter ofta.

Eh. Just det.

18 kommentarer

 1. jag tycker de är så skämmigt för man avslöjas så hårt. Idag tänkte jag t ex; MEN OFTA VI KÖPER RIESEN, GRÄDDE, FALUKORV, SCHWEPPES TONIC!!! Men sen kom jag på att det gör vi ju, ofta.

  SvaraRadera
 2. Undrar om vi vuxna kommer använda ordet ofta om något år eller så, så som barnen använder det idag. Ofta att jag hoppas det!

  SvaraRadera
 3. Jag vet vuxna som använder ofta på samma sätt som barn/unga, så det har redan hänt!

  SvaraRadera
 4. Just den ändringen av ord du skrev är ju faktiskt märklig, från ordet "sällan" till ordet "ofta". Det är ju liksom motsats ord.

  SvaraRadera
 5. Jag kommer att använda ditt exempel i undervisningen - hoppas (att) du tycker (att) det är okej. Vi håller på med språkhistoria och pratar om hur språk förändras och hur ord får nya betydelser.

  Och att inom parentes där uppe. Ofta att vi skrev meningen utan "att" för si sådär tjugo år sedan!

  SvaraRadera
 6. Jag träffade på den där knepiga användningen av ofta runt 2002 när jag var på läger i närheten av Örebro. Då gick mina jämnåriga där (13-14 år) runt och sa "Ofta!" på gnälligaste tänkbara sätt, hela tiden, och vi som inte fattat grejen blev smått galna på dem!

  SvaraRadera
 7. Lite mera: haha! Jag kommer ursprungligen från Örebro och var 14 år 2002, och när jag läste det här inlägget tänkte jag tillbaka på min egen högstadietid när det var just "ofta" som användes. Gärna tillsammans med ett ljud som jag knappt vet hur jag ska skriva ner, men en blandning mellan en fnysning och ett klick med tungan typ. Så här: "ljud, ofta!" :P

  SvaraRadera
 8. Haha! Så där håller mina systersöner på 11 och 13 år är dom. Jag som är 24 har till och med svårt att hänga med. Men nu tack vare det här inlägget har jag lärt mig lite nytt..

  Tackar tackar! :)

  SvaraRadera
 9. Gah, jag hör det där ordet hela tiden från 8-åringen här hemma. Håller på driva mig tokig.

  SvaraRadera
 10. Men "Sällan vi köper dom här ofta" hade också låtit kul :)

  SvaraRadera
 11. Tänkte på Er idag och log stort när jag och 11-åriga dottern varit på Ica. Hon frågade vad det kostade med 2 kassar mat. -416 kr. svarade jag. -Meh...ofta, blev kommentaren på det. =)

  SvaraRadera
 12. Vi har också "ofta" som vanors hemma. Begrep först inte vad det handlade om.
  Annars skrev jag en blänkare om liknande fenomen för några dagar sen här: http://mrcrona-note2self.blogspot.com/2011/11/hall-det-lokalt.html Kanske inget ni ska lära grabbarna dock med tanke på vilka breddgrader befinner er på :)

  SvaraRadera
 13. Min sjuåring och hennes femåriga småsystrar kör också med "ofta" i tid och otid. Ibland vill jag stänga igen öronen, men oftast går det bara att fnissa åt dem. Särskilt när någon av dem använder det helt fel och de andra ska försöka förklara att det blev fel, och så hamnar de i en diskussion om vad "ofta" egentligen betyder.
  Det har hänt att det kommit argument som "men ofta ofta betyder deeet, det betyder faktiskt nåt annat", och så slutar det med att någon av femåringarna kommer springande och frågar om det är sant att "ofta" är ett svärord.

  SvaraRadera
 14. Min sambos lillasyster på 14 år frågade vilka som gick på skolan i närheten av där vi bor.
  - Där går elever i årskurs 6 till 9.
  - Ofta, svarade hon.
  - Hah! Ja, faktiskt nästan varje dag, förutom på helgerna, svarade jag.

  SvaraRadera
 15. Jag var väl i 13-14 årsåldern om inte yngre när vi började säga "ofta", för 10 år sedan ungefär, så det är inte så nytt! Men numera hör jag det väldigt sällan av någon i min generation :-)

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.