Riskgrupper och stick.

23:19

Abbe har varit krasslig idag. Febrig, hängig och ont här och var i kroppen. En fullt naturlig reaktion efter att ha fått sin årliga dos av influensavaccin igår. Samma sak varje år när han får sprutan. Han får den för att han tillhör en riskgrupp.

Jag känner på ordet. Riskgrupp. Det smakar inget vidare, men jag får ändå tugga i mig. Om Abbe får influensa är det inte bra. Inte för att det är så bra för någon att få influensa, men med reservdelar i hjärtat är det värre. Alltså sväljer jag det faktum att Abbe tillhör en riskgrupp och är glad att det innebär att han får sitt vaccin varje år.

Abbemamman tog med sig honom till doktorn igår. Jag frågade storebror om han också följde med. Hans svar kändes i magen. Han sa att han inte ville följa med, för att han tycker det är så jobbigt att se när Abbe blir rädd och skriker. Han sa att han blir ledsen när vi måste hålla fast Abbe för att sköterskan ska kunna sticka honom. Han sa att han tyckte synd om Abbe och ville därför inte följa med.

Jag berättade för honom att jag känner likadant. Att det är väldigt jobbigt för oss att behöva tvinga Abbe till de här sakerna. Att behöva hålla fast. Vi konstaterade att Abbe säkert har fått 50 gånger fler nålar instuckna genom sin hud redan än jag fått i hela mitt liv. Jag sa att jag förstår hur storebror tänker och att det gör mig rörd och glad och ledsen på samma gång.

Sedan kom vi överens om hur stolta vi båda är över Abbe, som trots alla jobbiga erfarenheter var världens duktigaste igår. Tvärtemot det som brukar hända, det som storeboror var rädd för, satt Abbe helt stilla och tyst och lät sköterskan sticka sprutan i armen på honom. Inget bråk, inget skrik, inget gråt.

En milstolpe.


8 kommentarer

 1. Åh, världens modigaste Abbe!

  SvaraRadera
 2. Heja Abbe! Har läst din blogg i flera år och kan inte fatta hur stor han blivit, han som satt i fikakorgen på storebrors dagis i typ förra veckan..

  SvaraRadera
 3. Med en klump i halsen och tårar i ögonen. Som så ofta när jag läser ett inlägg här. Inte alltid jobbiga tårar dock, det är ofta rörda tårar, eller glada tårar. För det där med tårar har jag visst nära till.

  Fint med milstolpe. Men tungt att ens behöva passera den.

  SvaraRadera
 4. Världens bästa Abbe, och världens bästa Storebror. <3

  SvaraRadera
 5. Jag hör också till en riskgrupp denna gång och har blivit stucken mycket i mitt liv. I år var första gången jag inte sade till om att jag är spruträdd, när jag skulle ta influensasprutan, utan tänkte testa och se om jag klarade det. Som andra - utan att behöva ligga ner eller svimma. Det gick jättebra. Jag är dock 32, så Abbe leder med hästlängder vad gäller mod :)

  SvaraRadera
 6. Jessica mamma till Nova4 november 2013 kl. 12:54

  Fina Abbe & Hugo.
  Min dotter hör också till Riskgrupp, även hon är 8 år. På torsdag är det dags för hennes årliga stick...

  Kram på er
  J

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.