Drömmen om ett fritidshus – del 25. Sol, vind och vatten.

23:09

Det finns en mängd olika anledningar till att vi blev intresserade av att bygga ett hus i korslimmat massivträ. Förutom själva designen och den sköna känslan som trä har så finns en del miljömässiga och byggtekniska fördelar. En är att trä är ett värmetrögt material. De massiva träväggarna lagrar värme på ett annat sätt än vad en gipsskiva kan göra. När väl de massiva väggarna och taket är uppvärmda så utstrålar de värme en lång stund. Känns som en fin grej på vintern när man eldat i braskaminen. Samtidigt tror jag också att det kan hjälpa till att hålla huset lite svalare på varma sommardagar.

Apropå uppvärmning. Vad ska vi göra där? I ärlighetens namn funderade vi en hel del fram och tillbaks på det. Eftersom vi var väldigt sugna på polera betongplattan och ha det som golvmaterial istället för att till exempel lägga in trägolv, så blev golvvärme helt nödvändigt. Det blev en liten elpanna som driver den vattenburna golvvärmen. Vi kikade ett tag på solpaneler som komplement till den lilla pannan, men det kräver i sin tur att man har en hyfsat stor ackumulatortank och det finns det helt enkelt inte plats till i det här huset. Det är ju rätt litet som ni vet (av anledningar som ni också vet).

Däremot skulle det vara kul med solceller istället. Dvs inte producera värme via solpaneler utan göra el med hjälp av solceller, sedan kan ju den både driva lampor och den lilla elpannan. Ett hus vid havet har ändå har ganska många soltimmar jämfört med snittet och det skulle kännas fint att utnyttja solen tycker jag. Det finns ju lite olika färdiga paket man kan köpa, hittade det här stället till exempel. Drömmen vore att vara självförsörjande på el, men då behövs nog mer celler än vi har takyta till. Men vi får se, kanske blir det åtminstone lite solel så småningom?


Vi får klämma in all teknik i ett litet utrymme under trappan som först var tänkt som garderob men som nu kommer att innehålla elskåp, vattenmätare, golvvärmefördelare, liten panna, och varmvattenberedare med mera. Den har nu fått namnet teknikgarderob istället.

Vi är förresten inte helt säkra på att bara golvvärmen kommer att räcka som värmekälla heller. I värsta fall kanske den måste gå på högvarv och då blir det ett ganska dyrt sätt att värma upp huset. Vi har sagt att vi testar till att börja med och så får vi se hur det verkar. Blir det för kallt eller för dyrt skaffar vi värmepump som får stå för själva uppvärmningen av huset och så har vi bara golvvärmen svagt på för att inte få kalla golv (typ komfortvärme). En värmepump är ju lätt att installera efteråt. I så fall snackar vi luftvärmepump. Dels för att de är ganska billiga såg jag på Polarpumpen, men också på grund av utrymmesskäl. Igen.

2 kommentarer

  1. Jag har golvvärme i mitt lilla hus och det fungerar bra dock har jag även en liten kamin som jag stödeldar i under senhöst-tidig vår för att få upp värmen. Lägger man någon form av klinkers på golven är det skönt med en trasmatta, men använder man tex klickgolv på betonggolvet så fungerar det utmärkt utan matta.

    MvH Keiju

    SvaraRadera
  2. Hur ser förbrukningen ut med elpannan, har ni även en kamin som extern värmekälla? Har ni på grundvärme under vintermånaderna via golvvärmen? Står i valet att välja eller välja bort golvvärmen i fritidshusbygge.

    SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.