De där sexton procenten.

22:51

Jag fick en kommentar på ett inlägg häromdagen från någon som blev ledsen av att ständigt läsa kritik mot Försäkringskassan. Han eller hon jobbade där. Det måste såklart vara tråkigt att inte riktigt kunna känna någon stolthet över sin arbetsplats. Jag förstår att det, och jag är säker på att det finns en hel massa människor som jobbar och sliter för att göra sitt bästa. Men förmodligen sitter felen så väl ingrodda i själva systemet så att det är svårt att förändra något på personnivå.

Jag fick lite dåligt samvete och tänkte att jag inte skulle gnälla mer på dem, men så kom det ett litet brev. Jag måste bara dela med mig av ett exempel på den underbara stelbentheten man möts av. Åtminstone åttiofyra procent av er borde känna igen sig.

När Abbe opererades senast var både mamman och jag med på sjukhuset, inget konstigt med det. Läkaren skrev ett intyg till FK att bådas närvaro krävdes för Abbes skull. Vi anmälde vård av barn och fick såna där blanketter som man ska släpa med till dagis för att de ska intyga att han inte varit där. Jag tyckte det verkade lite hysteriskt eftersom vi hade läkarintyg på att Abbe legat inlagd, men hittade en finstilt text på FK-blanketten om att det då inte behövdes något intyg från förskolan. Minsann?

Abbe hade ont i ljumskarna och var lite rädd för att gå på toa dagen efter att vi blivit utskrivna, så min fru stannar hemma med honom. Vi skickar in läkarintyg och anmälan till Försäkringskassan.

Så kom brevet. De ville ha intyg från förskolan. Suck. Efter många försök att ringa skickar vi till slut ett mejl och undrar om inte läkarintyget kommit fram. Efter några dagar kommer ett svar. Det visar sig att läkarintyget var i sin ordning, det handlade om den där dagen efter att vi blivit utskrivna.

Jamen okej. Rätt ska vara rätt. Men för det första, kunde de inte skrivit i brevet att det handlade om den där dagen? För det andra, skulle man inte kunna ana att den hjärtopererade femåringen kan ha lite ont några dagar efter operationen och att dagen efter utskrivning från sjukhuset har med just det att göra? För det tredje, varför ringer aldrig FK upp och ställer enkla frågor? De har ju numret och allt detta brevskickande måste ju kosta massor av tid och pengar.

Jag blev trött och bestämde mig för att trotsa, den oftast mer än en halvtimme långa, telefonkön och försöka förklara situationen. Det måste ju gå att få prata med någon. Efter att i två minuter ha knappat in diverse "för bla bla bla, tryck bla bla bla", hade jag äntligen manövrerat mig förbi datorn och kopplas fram. Jag fick ton och det klickade till. Nu så.

"Kundcenter har hög belastning, var god försök senare."

Andra bloggar om , ,

25 kommentarer

 1. Jag säger som Wahlbeck: Bränn ner skiten!

  SvaraRadera
 2. Hehe. Been there and done that. Tror du skulle känna igen dig i ett av mina radiokåserier: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3290&grupp=10910&artikel=3705865

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att det är väldigt skrämmande hur något som ska hjälpa folk kan skötas så dåligt..

  SvaraRadera
 4. Själv fick jag då jag ringde för att höra om det fanns möjlighet för anhörighetspenning frågan vad jag hade för sjukdom. Cancer sa jag. Fick då frågan om det var vid livets slutskede eller inte? Svarade då att varken jag eller läkaren kunde svara på det än.

  Iditos!!

  SvaraRadera
 5. Byråkrati när den är som...sämst...
  Jag är - tack och lov - en av dem som har varit förskonade från FK:s stelbenthet bortsett från vid ett (pågick ganska länge) tillfälle (känner att jag kanske redan har skrivit detta och då får du har överseende!):
  FK:s representant hävdade att jag minsann borde gå tillbaka till jobbet (Jag hade då VAB=Vård av Allvarligt sjukt barn) eftersom Hanna var iskolan ibland och därmed kunde räknas som "frisk". Ett halvår senare finns Hanna inte mer...
  Men den handlägaren fick sina kollegor "på sig" och ändrade uppfattning till slut...
  Kram
  Hannas pappa

  SvaraRadera
 6. Det är sveriges politk allt hänger på. Alla som arbetar på FK följer bara lagar och förordningar.. HOPPAS PÅ SOCIALDEMOKRATERNA så att det blir någon rättvisa i detta samhälle!!


  Och breven som de skickar, fy bubblan.. Det är jag som får dela ut elendet :P Är det någon som tänker på brevbärarna?

  HAHA :) HAde så bra abbefamiljen, och god natt!

  SvaraRadera
 7. Som Frida skrev, det är politikerna som skapar FK, och det är vi som väljer politikerna. Den nuvarande regeringen ville ju komma till rätta med fusk, därav kom att skola/förskola ska intyga barns frånvaro. Men, oavsett vad man tycker om den sittande regeringen så var inte FK särskilt annorlunda före 2006. En klassiker är vårt ständiga svar "Livslångt" när FK under utredningen för vårdbidraget till min son med Down syndrom vill veta hur prognosen handikappet ser ut.

  SvaraRadera
 8. P.S. Apropå valet och funktionshinder: Missa inte bloggen www.fulldelaktighet.nu där partierna får presentera sin syn på funktionshinderfrågor.

  SvaraRadera
 9. Jag tycker det är så svårt med FK, jag vet att det sitter en massa bra människor som gör det bästa de kan utifrån de förutsättningar de har. De försöker göra sitt jobb.

  Men, när ens jobb är så stelbent av regelverk som inte medborgarna har förtroende för.
  När handläggaren ska ta beslut ensam, men inte har förtroende att göra det utifrån den övergripande regeln som borde gälla nämligen ta beslut utifrån individuell grund för varje fall.
  När inga chefer som backar upp personalen utan förvärrar irritationen hos medborgarna genom att säga att "nej handläggarna tycker alla nya regelverk är utmärkta" trots att fackets undersökningar säger något helt annat.

  Ja, då är det bästa man som grupp borde göra att resa sig från sina skrivbord och säga att man inte tar ett till beslut enligt de regelverk som finns. Det kommer dock inte hända.

  För som dilemmat med sjukvårdspersonal. Vem vill vara den som drabbas av att pengarna inte kommer? Vem vill vara den som drabbar så att pengarna inte kommer till medborgare som behöver dem?

  För vi är tillbaka till där jag började; det sitter en massa bra människor som försöker göra ett så gott jobb de kan.

  SvaraRadera
 10. Som om man inte har nog med att vara förälder till ett barn som behöver extra omsorg! *suckar* Man blir trött!

  Fast jag har faktiskt positiva erfarenheter från F-kassan :) Vår dotter har assistanstimmar, och handläggaren vi har är jättegullig! Och hon förstår vad det handlar om! Inget tjafsande alls :)

  Man blir så lycklig när nåt flyter och inte kräver en massa energi som man inte har. Hoppas verkligen det löser sig för er!

  Kram Nina!

  SvaraRadera
 11. Jag är så glad och tacksam över att inte behöva ha med FK att göra!!!

  SvaraRadera
 12. Man ska aldrig behöva be om ursäkt för att man är arg och irriterad över att bemötas av dumhet och stelbenthet när det man förväntar sig är respekt, förtroende, service och empati. Det måste kosta enorma summor pengar att skicka onödiga papper fram och tillbaka, och att bemanna för att ta emot klagomål. Pengar som skulle kunna användas till mycket bättre syften. Försäkringskassan är urusel. Ner med hela den, dags att bygga upp ett nytt och fräscht system!

  SvaraRadera
 13. Håller med om biten att det borde väl ändå ligga i FKs intresse att få kommunikationen att flyta smidigare och dessutom billigare? Telefon och mejl är ändå inga jättenya uppfinningar längre, man skulle kunna sköta sånt via inloggningen på hemsidan - som många a-kassor gör.
  De få ggr en handläggare ringt till mig, har jag blivit glatt överraskad och tyckt att det varit superbt. Blanketterna och papprena som skickas hem är oftast så krångligt formulerade att man får sätta sig i den där telefonkön bara för att reda ut VAD det är de vill veta. Och oftast visar det sig att blanketten gått ut per automatik trots att någon sorts undantagsregel gäller just för mitt ärende - och därmed har pengar (och skog!) gått åt i onödan.

  Modernisering av hela systemet skulle nog spara en helsikes massa pengar..

  SvaraRadera
 14. Har varit med om det SÅÅÅ många gånger. Ringde sist i ungefär en vecka och kom inte fram, när jag väl kom fram bröts det och trots att de har mitt nummer ringde de inte upp, och när jag ringde igen var det så klart för hög belastning så jag skulle försöka igen. Så efter att ha kommit fram efter ca en och en halv vecka för jag skäll för att jag inte ringt tidigare och fick debattera LÄNGE för att få igenom mina VAB dagar för en månad på sjukhus. Fortfarande inte fått pengarna dock och det är väl 2 månader sedan och nu kommer man inte heller fram, toppen!!!

  SvaraRadera
 15. Jag jobbade också på Försäkringskassan tidigare.

  Uppenbarligen jobbar det människor på FK som inte borde jobba där, men så är det överallt.

  I allt väsentligt är och styrs Försäkringskassan av politiska beslut och avsikter. Det är inte så roligt att som handläggare bli utskälld för vad man inte kan påverka.
  Många har sagt att man som handläggare på Försäkringskassan borde följa sina övertygelser och inte fatta totalt barocka beslut. Det låter ju bra men är omöjligt. Någon som jobbar på en bank kan inte bevilja lån hur som helst. I FKs beslutspyramid är det inte heller handläggaren som fattar beslutet. Det ska gå igenom två personer till. Dessa delar sällan DIN övertygelse. Jag vet inte hur många gånger jag kämpade, kämpade lite till och ännu lite till för vad jag tyckte var rätt, men jag var "bara" handläggare.

  Genom åren har Försäkringskassan genom en serie politiska beslut och beslut från huvudkontoret blivit mer restriktiva. Du får, som handläggare, inte längre hjälpa människor på traven som du tidigare kunde göra. Nu ska allt redogöras för, utredas etc. Man har infört tidsbegränsningar i hur lång tid handläggning får ta; ett "enkelt okomplicerat" vårdbidragsärende får ta 1 timme i utredning.
  Nu så är kanske vissa människor avsedda för den här sortens arbete där man som handläggare inte har nån egentlig makt över vad man kan göra. De flesta jag känner på Försäkringskassan är däremot långtifrån glada. En del har slutat för att de inte längre kan se sig själva fullfölja vad man anser är fel inställning.

  Om man vill skylla på nån så föreslår jag att man går på politisk och central nivå. Det man kan se som fega undanflykter i att någon säger att tyvärr kan jag inget göra, då stämmer det förmodligen.

  SvaraRadera
 16. I övrigt är Försäkringskassan den enda myndighet som varje halvår får flest lagförändringar.

  SvaraRadera
 17. Har för första gången i mitt liv blivit uppringd av försäkringskassan!

  Tre gånger på två dagar och trevliga var de oxå!

  SvaraRadera
 18. Som en tredje kommentar. Jag blev svårt sjuk, och är det fortfarande. Mina kontakter som privatperson med Försäkringskassan har inte varit rakt igenom goda även om min sista handläggare var extremt kompetent och trevlig.
  Det yttersta ansvaret för hur det ser ut ska dock läggas där det hör hemma och det är inte hos den enskilda handläggaren utan rent politiskt. Om man letar lite i Husmark-Pehrsons (socialförsäkringsministerns) uttalanden så kan man se vilket politiskt klimat de agerar under. Den stora omorganisationen av sjukskrivningar/sjukpenning var under all kritik. Beslutet fattades i riksdagen den 18 december och skulle börja gälla från 1 januari. Och ingen visste någonting om någonting därför ingen hade fått någon utbildning, ingen, ens centralt på FK, visste hur och på vilket sätt reglerna skulle få för genomslag. Det var kaos som i KAOS.
  Att man ägnar resurser åt att kräva in papper från dagis och räknar dagar med VAB så in i varje millimeter är också det, till syvende och sist, ett utslag av centrala beslut.

  SvaraRadera
 19. Anmälde VAB till FK och efter någon dag kommer pappret som skall till förskolan hem i brevlådan. Blev dock en aning fundersam när barnet på den förtryckta blanketten inte var vårt... inte en siffra rätt var det.
  Påtalade detta för den generade handläggaren och insåg att detta skulle kunna leda till en tragedi i en familj som kanske inte är lika sams som vi råkar vara...

  SvaraRadera
 20. Kan bara instämma.. Vi har haft samma problem med våra papper/intyg gällande vår dotter som har medfött hjärfel. Trots inskickade läkarintyg har det varit "strul" ett flertal ggr + även det medföljande intyget från förskola trots att dottern är bara någon vecka/månad... Onödig energiförlust kallar jag det numer :-)

  SvaraRadera
 21. Jag kan förstå den som kommenterade och var ledsen över kritiken, men till den personen kan jag bara säga: Det är skillnad på sak och person.

  Jag har också skallat mig blodig mot Försäkringskassans byråkrati så till den milda grad att jag varit nära att istället gå till Individ- och familjeomsorgen och ansökt om "socialbidrag". Däremot hyser jag absolut inget agg mot min handläggare. Vi brukade tidigare både fika och äta lunch tillsammans då vi jobbade i samma hus, och jag önskar henne allt gott inklusive en högre lön (som hon förtjänar) och uppskattning för att hon är lojal mot sina klienter i första hand och inte mot politikerna (vilket jag hoppas att hon känner att hon fått från mig).

  Pssst - Frida! Det var såssarna som hade makten under större delen av tiden jag kämpade mot FK! De ytterst få förändringar de rödgröna föreslagit kommer knappt att ens marginellt minska byråkratin OM de genomförs.

  SvaraRadera
 22. Försäkringskassans system är..kaaattastroof!
  Det må så vara att handläggarna i sig inte är ansvariga för regler och beslutsprocesser(det fattar nog de fleste utav oss) men de är ansvariga för sitt sätt att bemöta individen de ska handlägga..och många borde plocka lingon i fjällen istället för att bemöta människor i utsatta situationer..
  Som tjillevippmorsa till trillingar har jag haft en del kontakt med denna lilla "vågavägravaraflexibla" myndighet.
  Barnen föddes 7 veckor för tidigt. Vi visste att de skulle födas tidigare men inte när och inte hur det skulle gå. Innan vi skulle få våra tre sas det; ingen brådska med anmälan,anmäl deras födsel när ni kommit i ordning, nu vet vi att ni finns och kommer att anmäla-det lät ju fantastiskt. Två veckor efter att de plockats ut anmälde vi. Det tillstötte en del komplikationer med mig så det fanns inte riktigt med i bilden att ringa FK om man säger så. Så dumt av min man att inte tänka på försäkringskassan för varför???? anmälde vi så sent blev frågan när vi ringde...Tråkig stämning blev det minst sagt,
  och vi fick vänta två månader på pengar. Så härligt att behöva bekymra sig om såna saker som nybliven förälder till tre för tidigt födda. Pengar som vi har rätten till för att vi varit med och betalat in till dom genom skatten. Varför ska jag acceptera att handläggningstiden är lång? Varför ska jag accepera att vänta på MINA pengar som jag har laglig rätt till? Ett sjukt system som skulle skrotas och ersättas med något nytt.
  Intygen de skickar ut-som rutin till alla som anmäler sitt barn som sjukt-..eh...vem tusan kom på den rutinen? den är ju bisarr...oh ja vi fick såna när de låg på neonatalavdelningen..dum som i dum..kostnadsmässigt heeelt galen.
  Skulle FK vara ett aktiebolag skulle det bolaget ha gått i kk för länge sen, kunderna skulle ha flytt och ekonomin skulle vara körd i botten på grund av vansinniga rutiner som slukar pengar...

  SvaraRadera
 23. Måste bara få säga - Vi har bara goda erfarenheter av FK. De har påpekat att vi visst har rätt till Vårdbidrag, när vi tycker att allt går så bra att vi börjat tveka. De har ringt upp. ch ensupertrevlig handläggare till på köpet. Lyckligt lottade? Ja, av era erfarenheter att döma.

  SvaraRadera
 24. Det är ett jätteproblem bara att inte kunna få tag i folk som man behöver nå. Att förbättra systemet för kontakter skulle göra FK mycket bättre. Att stå i telefonkö länge länge och så slutar det med ett litet "klick" och man är bortkopplad kan ge högt blodtryck. Särskilt om man måste ringa på sin egen arbetstid. Eller som hände mej i vintras: En tredje uppringning (efter två "klick"-varianter) resulterade i att jag efter ytterligare lång väntan kom fram till kundtjänsten i ett annat av de fyra nordligaste länen, som delar växel vissa tider. Mitt ärende kunde tyvärr inte behandlas i annat län, handläggaren jag fick tag på kunde inte ens öppna det i datorn. Det hade varit bra och sparat mycket tid om jag fått veta det i ett tidigare skede.

  Det enda som har hindrat mej från att fullständigt tappa kontrollen i en del av kontakterna med FK är att jag känner folk som jobbar där som berättat hur de haft och har det. Stängning av lokalkontoren. underbemanning, omorganisationer som upplevs som stora försämringar m.m.

  SvaraRadera
 25. 11 år senare och kundcenter har fortfarande "hög belastning". Vem f*n ska man ringa då?

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.