Tio bar.

22:15

Allt har gått bra. Vi är hemma igen och Abbe springer omkring och leker som vanligt. Faktum är att vi kom hem redan i torsdags kväll på permission, samma dag som de gjorde ingreppet, för att åka tillbaka för kontroller och utskrivning på fredagen. Fantastiskt! Lite skillnad mot vad vi varit vana med från alla de stora operationerna Abbe varit med om tidigare. Då har det handlat om dagar på IVA och veckor på sjukhus innan vi kommit hem igen. Och framför allt, Abbe har haft det mycket jobbigare då, än den här gången.

Klockan åtta på torsdag morgon åkte vi upp till operation, Abbe fick sin sömnmedicin och blev fnittrig som vanligt. Och så somnade han in, med öppna ögon. Under den helvetiska väntan försökte mamman och jag få tiden att gå genom att promenera bland kolonilotterna nära sjukhuset och titta på blomsterprakten. Det är svårt. Det spelar ingen roll hur vackra trädgårdar eller pittoreska små hus det fanns där, man kan liksom inte koncentrera sig på dem ändå.

Under vår promenad gjorde kardiologerna sina undersökningar och konstaterade att det mycket riktigt var en försnävning på den vänstra grenen av Abbe lungartär. Den normala delen mätte elva millimeter i diameter, medan den på det smala stället bara var 4 mm tjock. De bestämde sig för att vidga förträngningen med en ballong, och att prova utan stent den här gången. Bingo. Det behövdes ingen hjälp av det lilla metallnätet att hålla formen på kärlet den här gången. Det som vidgades stannade kvar när luften gått ur ballongen.Röntgenbilden till vänster visar Abbes lungartär innan ballongvidgningen. Det syns tydligt att den har en ganska kraftig förträngning. Bilden till höger visar den uppblåsta ballongen. Och det är inga dåliga krafter man använder. Ballongen blåstes upp till ett tryck på tio bar! När man pumpar ett däck på bilen ska det vara ca två bar. Det ni.

Andra bloggar om , , ,

39 kommentarer

 1. Vad skönt att höra att det gick bra! Hoppas det går lättare att leka alla glada, vilda lekar nu!

  SvaraRadera
 2. Skönt att det gick bra! Heja Abbe! Och heja hela Abbe-familjen!

  SvaraRadera
 3. Härligt att höra. Heja Abbe!
  /Maria

  SvaraRadera
 4. Skönt att höra. Heja Abbe +familj.

  SvaraRadera
 5. Helt underbart att höra! Har tänkt en och annan tanke på er.
  Makalöst vad Abbes lilla kropp kan klara av (tio bar=nästan svårt att fatta i relation till däcket)och imponerande vad läkarna kan göra - vilka saker som kan fixas..trixas..lagas..
  Sicken jäkla tur att de kan det! :)

  SvaraRadera
 6. Vad skönt att det gick så bra! Kramar till Abbemannen!!
  //Maria i Karlstad

  SvaraRadera
 7. Härligt att det gick så bra, har tänkt på er!

  SvaraRadera
 8. Så skönt att höra att allt gått bra! Nu kanske du kan få njuta av den vackra våren! Vore roligt att se några vackra bilder!

  SvaraRadera
 9. Vad härligt att läsa! Skönt att det har gått bra!

  SvaraRadera
 10. Härligt att läsa att allt gått bra! Kram till er alla!

  SvaraRadera
 11. Så skönt att allt gått bra. Har tänkt jättemycket på er.

  SvaraRadera
 12. Skönt att veta att allt gått bra!

  SvaraRadera
 13. Vad härligt att det har gått bra :D Heja Abbe !!

  SvaraRadera
 14. Vad skönt att allt har gått så bra! Ni har funnits i mina tankar.

  SvaraRadera
 15. Gott att höra att allt har gått så bra!

  SvaraRadera
 16. Gratulerer, detvar fantastiskt ,att de gikk så smidig.Tänkt mye på er denne uke, Nå kan dere slappe av. Hilse fra Hedda.

  SvaraRadera
 17. Underbart att det gick så bra!

  SvaraRadera
 18. Vilken magi det är med delar av dagens läkarvetenskap. Ofattbart. Och fantastiskt att det kan hjälpa ert barn till liv och livskvalitet. Vad härligt att han är på benen igen o att ni fick komma hem så snabbt, låter ju kanon. Kram!

  SvaraRadera
 19. Åhh vad skönt att det gått bra! Känner igen den där olidliga väntan, då tid och rum liksom försvinner- och står still... världen utanför sjukhus-bubblan ter sig så meningslös, så långt borta. Men plötsligt är det över för denna ggn, allt gick bra, och man bjuds in till det vackra igen!
  Nu får du och lilla familjen njuta av detta, och betrakta det ljuva livet från ert till hörn, i er egen takt.
  kram från Caroline mamma till krigar-Stella

  SvaraRadera
 20. Grattis till ett lyckat ingrepp och att allt gick så smidigt och bra. Skönt för Er alla. Antar att ni kunde njuta en skön Pingst i det vackra vädret efter detta =)

  SvaraRadera
 21. HURRA SÅ BRA :)

  /Helena i Uppsala

  SvaraRadera
 22. Åh vad härligt att höra att det har gått bra! Jag blir så imponerad av den moderna läkarvetenskapen och att den används på en fantastiskt vis: att hjälpa en liten kille att må bättre. Varma hälsningar till hela familjen och särskilt till Abbe. Vilken kille!

  SvaraRadera
 23. Åh, så skönt att höra att det gått bra! Jag har tänkt på er.

  SvaraRadera
 24. Har tänkt på er. härligt Abbe leker. Det är så jag önskar att alla barn ska få göra. Krya och friska barn som kan leka fritt. Jag hoppas ni hela familjen får en kanon sommar.

  Annelie

  SvaraRadera
 25. Härligt!

  Märker ni någon skillnad på Abbe efter ingreppet? "Energimässigt"?

  SvaraRadera
 26. wonderfulllllllllll!!!!!!!:D

  SvaraRadera
 27. Otroligt skönt att det gick så bra. Kämpa på!

  SvaraRadera
 28. Vad skönt att allt gick bra med operationen och att ni fick komma hem så fort!Vi var på ultraljud och kolla Agnes häromdagen och allt såg oförändrat ut så de kan operera hennes ljumskbråck här i örebro,så behöver vi inte åka ner t Göteborg.Kram till er alla!

  SvaraRadera
 29. Åsa i Uppsala24 maj 2010 kl. 22:47

  Jätteskönt att höra! Har ni märkt någon skillnad på Abbe redan?
  Varma krya på sig hälsningar!

  SvaraRadera
 30. Instämmer i alla Skönt! och Krya på sig! och i att det är skönt att allt gått så bra. :) Härligt!!

  SvaraRadera
 31. Men vad härligt att läsa!!! Vilka mirakel de kan göra.
  Hoppas ni kan njuta fullt ut nu av försommaren.
  Kram till er alla

  SvaraRadera
 32. Åh vad fantastiskt att få höra att allt gick bra. Och att ni slapp att spendera så lång tid på sjukhuset, det är det värsta som finns att behöva ligga inne veckor åt gången. Stora kramar till er

  SvaraRadera
 33. Fantastiskt att höra att det gick bra!
  Men använder man inte ungefär 2 kilobars tryck i bildäck?

  //johanna

  SvaraRadera
 34. Abbe du är kung i din värld. Du är mäktig och berör och påverkar människorna i din omgivning med ditt fantastiska leende. Det sägs att vi växer genom smärta, jag vet av erfarenhet att livet gör ont ibland, men det är mitt hopp och mina böner att du är glad och skrattar och är glad.

  SvaraRadera
 35. Hej!

  Skönt att det gick så bra för Abbe! Jag förstår hur det känns att vänta på att ingreppet ska bli klart. Vår Sofie 6,5 år( med 22q11 och hjätfel)måste göra samma sak som Abbe i höst, hjärtkaterisering och ballongvidgning. Jag fasar för det men det måste ju göras. Jag storgrina när jag såg den fina videon, men blev också lite lättad när man såg hur duktig Abbe är och allt gick bra.Sofie är också väldigt duktig hos läkarna och likaså lillebror Leo 3,5 år med 22q11 men han har inget hjärtfel som tur är. Barnen blir ju väldigt tåliga hos läkarna men det är ju jobbigt för dem ändå och för oss föräldar som stå brevid.
  Det var i alla fall jättekul att få träffa Er på Grötö. Hoppas att vi mer tillfällle att pra en annan gång.
  Ha en riktigt bra sommar
  önskar Tina keränen med familj

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.