Första.

22:08

Vi satt vid middagsbordet i fredags efter jobbet och åt. Jag minns inte riktigt hur vi kom in på det men jag frågade Abbe om han hade en lös tand. "Nej den är inte lös", sa Abbe och vickade på en tand i underkäken som rörde sig rejält. "Men titta det ÄR den ju", sa jag och skrattade, "tänk att du har en lös tand".

Jag tittar på Abbe som tystnat. Hans underläpp darrar och så börjar han gråta. Mamman och jag frågar varför han blev ledsen, men gråten bara bubblar ur honom. Abbe är fullkomligt otröstlig och gråter så han skakar. Han gråter och han hulkar fram att tanden är inte alls lös och jag märker att han är väldigt rädd. Min fru, jag och storebror försöker på alla vis trösta Abbe genom att säga saker som att det inte gör ont, att det kommer en ny, att den nog sitter kvar ett tag till och att det bara betyder att han är en stor kille nu. Inget hjälper.

Är det inte fascinerande ändå? Här har vi en liten kille som redan vid sex års ålder varit med om fyra hjärtoperationer, operation i gommen, lunginflamation och RS-virus och mängder av nålstick, röntgenundersökningar och annat jobbigt. Det är betydligt mer än jag behövt genomlida under hela mitt liv. Och ändå. När första tanden är lös är han otröstligt ledsen och rädd. Lille vän.

Och så igår hände det. Jag var bjuden på middag hos Jon (ja just han, som åkte till Grekland med sin son. Det var första gången vi sågs och mycket trevligt) och vi hade just satt oss till bords. Min mobiltelefon ringde och det var Abbe. "Pappa, vet du? Jag har tappat min tand."

Stoltheten. Den stora stoltheten. Han försäkrade sig om att jag skulle berätta för de andra på middagen och jag lovade att göra det, sedan ringde han mormor och kompisen längre upp på gatan. Alla måste få veta. Ni också.

23 kommentarer

 1. Grattis till den tappade tanden!

  SvaraRadera
 2. Såklart att alla måste veta! Värsta stora grejen ju!
  Han är så bedårande söt... :)

  SvaraRadera
 3. Hurra för Abbe och tanden. Väldigt charmig liten glugg han fått.

  SvaraRadera
 4. Grattis till första tanden! Har tandfén fått jobba nu då?

  SvaraRadera
 5. Ja men det är väl klart att det var läskigt att första tanden var lös - det har han ju aldrig varit med om förut. Allt det andra hör ju till "vardagen" :)

  Grattis till första tappade tanden!!

  SvaraRadera
 6. Det är ju helt fantastiskt! Fina, fina Abbe! Stort grattis!

  SvaraRadera
 7. Argh, jag börjar ju gråta varenda gång jag kikar in här... Stort grattis Abbe!

  SvaraRadera
 8. Wow, så häftigt Abbe! Första tanden! Stor och stolt kille på bilden!

  SvaraRadera
 9. Första tanden.
  Det är stort.
  Jättestort.

  SvaraRadera
 10. Vad fin han är. Och vilken fin bild! Är den tagen med ditt Sigma AF 50/1,4 som jag läst att du har? Lite nyfiken, tänker köpa nytt objektiv snart (till Sony Nex5) och älskar verkligen de där korta skärpedjupen du har i många bilder.

  SvaraRadera
 11. HAr själv en liten kille med separationsångest inför tänderna. Han har tappat 6 tänder, och en är jättepågång, men vill inte släppa taget. Och fortfarande får vi förklara att det skall vara så, det kommer en ny tand.

  Det är ett av problemen med att ha barn som har svårt med språkförståelsen. Att förklara sådana här små trivialiteter.

  SvaraRadera
 12. @Karin Japp det stämmer. Den är tagen med Sigman. :)

  SvaraRadera
 13. Fina Abbe, förstår att han är stolt!

  SvaraRadera
 14. Men åh så fin. Du berättar så fint käraste Abbe-pappa. Underbar bild på din prins!

  SvaraRadera
 15. Det var så fint det här, så jag var tvungen att gå in och läsa blogginlägget en gång till.

  SvaraRadera
 16. Sötis, vilken lycka ändå. Hoppas tandefen hittade fram.
  Glad midsommar

  /Anna i Sthlm

  SvaraRadera
 17. Har man varit med om en massa saker så är det nog lätt att associera sånt man aldrig har varit med om med dåtid. Hjärtproblemen föddes in i, och det enda man vet är vad man utgår ifrån.

  SvaraRadera
 18. Men sötisen! Ett stort Grattis till Abbe. Att tappa första tanden är stort.

  SvaraRadera
 19. Jag försöker att hålla mig från att läsa din blogg på jobbet, men lyckas inte så bra (läser varje dag).
  Inte för att jag på något sätt är förhindrad (snälla arbetsgivare!) men för att det i nästan alla fall slutar med att jag får slänga mig efter näsdukarna och torka bort rinnande mascara...
  Du har två underbara pojkar och skriver så fint om dem!
  Sambons lillasyster har också 22q11 och hon är på många sätt lik Abbe men har också många olikheter.
  Grattis Abbe till första tappade tanden :-)

  SvaraRadera
 20. Okej, nu kom tårarna. Finaste finaste Abbe! Grattis till första tappade tanden! Det är läskigt, jättejätteläskigt, men sen (hoppas jag!) kommer mjölktandsmössen!!

  Stor Kram
  Från en tjej som var lika rädd för ösa tänder som Abbe!

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.