Välja sport.

23:00

Experter inom syndromet har sagt åt oss att lagsporter kanske inte är det bästa för Abbe. Att det kanske blir jobbigt för honom att hänga med. Det är inget jag tar illa upp av att höra, inte på något sätt. Jag förstår det fullt ut.

Han har ett hjärta som får jobba mycket hårdare än andras, lite svagare muskler och ett balanssinne och en grovmotorik som är lite sämre. Det är inga jättestora skillnader, men tillräckligt för att hamna sist, inte orka eller alltid vara sämst i laget. Och hur kul är det för självförtroendet?

Nu är tiden då alla kompisar börjar med olika sporter, mestadels lagsport som fotboll och innebandy. Storebror är fotbollsspelare. Eller rättare sagt var, fram till förra säsongen då han la av och började med handboll istället. Abbe snackade en del om brorsan och fotbollen, och jag har bävat för dagen då han skulle komma och be om att få börja. Jag vill ju inte säga nej om han gärna vill, samtidigt vill jag inte att han ska börja spela och alltid vara sämre än de andra i laget. Men snacket dog lite när storebror slutade spela. Tack och lov.

I torsdags började Abbe med sin egen sport. Han har bara gått en lektion så vi får se hur länge han tycker det är kul, men efter första gången var han i alla fall helnöjd. Han har börjat rida. Jag tror det blir klockrent för honom. Bra balansträning, lagom mycket motorik och ett fysiskt tempo han kan hänga med på, så länge han inte är elitryttare i alla fall. Dessutom har han en mamma som pysslat med ridning i olika former i hela sitt liv.

Det blir nog bra det här.

23 kommentarer

 1. Vad skoj! Jag började också rida i torsdags, efter ett uppehåll på sisådär 15 år. FANTASTISKT ROLIGT att hamna i sadeln igen.
  Önskade Abbe all lycka till och hoppas det håller i sig! :)

  SvaraRadera
 2. Detta kommer att passa hoom perfekt!

  Farmor o. Farfar

  SvaraRadera
 3. Skall givetvis vara honom och inte hoom!

  SvaraRadera
 4. Åh, vad kul! :D Fler killar inom ridsporten är bra!

  SvaraRadera
 5. Det låter som en perfekt sport. Vi letar fortfarande efter något som kan intressera vår nioåring. Han gillar INTE fotboll eller andra lagsporter ö h t. Individualist till max. Lillebror älskar däremot fotboll. Storebror håller på att dö av tristess när vi ser lillkillen spela match :). Så olika det kan vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är faktiskt lite sugen på badminton nu. Fast han vill eg inte delta i någon sport där man måste tävla!

   Radera
 6. Ridning är en helt fantastisk sport, bra val!

  SvaraRadera
 7. En riktigt bra Abbe-sport!

  SvaraRadera
 8. Lycka till! Har själv ett hjärtebarn men än är det inte aktuellt med lagsporter. Tankarna finns där i alla fall och det är intressant att läsa om hur andra har det och vilka val/lösningar ni väljer.

  SvaraRadera
 9. Underbart att han valt ridning. Då lär han sig att umgås med och ta hand om djur också.

  SvaraRadera
 10. Låter härligt, dessutom få vara med djur :)

  SvaraRadera
 11. Toppen!! Lycka till med en härlig sport med flera dimensioner, Abbe! (Och ett gäng extra lyckönskningar till Abbemamman som får "sällskap" i sin sport nu....)

  SvaraRadera
 12. Ridning är toppen! Visst, det är jobbigt ibland, men det är lätt att anpassa efter varje individs förmåga. Och så är det så himla bra för ungarna att få vara med och ta ansvar för de stora djuren, det är långt ifrån alla som vågar det... :-D

  SvaraRadera
 13. Perfekt! Hoppas hitta någon hobby som passar våran största också..lagsport är nog inte grejen där heller.

  SvaraRadera
 14. Min dotter fick chansen att rida för första gången igår på en tillställning i området. Vår dotter är fyra år och har som Abbe fötts med denna diagnos. Vi bor nära ett ridhus och vi kände direkt att detta kan nog bli något, då hon var så nöjd och kämpade väl med balansen. Tror det är en god del i att ta ansvar som man likvällär sig i denna idrott. All lycka till!

  SvaraRadera
 15. Gott att Abbe tyckte om sin första ridlektion:) och gott för Abbemamman som kan stötta Abbe i ridningen:). Tror att kombinationen av ridningens fördelar - balans, koordination, samspel, aktivitet, fart, ansvar,disciplin (listan kan göras lång) - ger så oändligt många möjligheter på bra träning. Min äldsta son började rida, precis som i Abbes ålder och jag tror nog att det gav både bra självförtroende och bra träning i umgänget med hästar och de kompisar han fick i stallet. Fantastiskt bra hobby, helt enkelt:)))

  SvaraRadera
 16. Det var riktigt roligt att höra! Jag är en 20 årig tjej från Uppsala som halkade in på din fina blogg första gången för ungefär 4-5 år sen. Efter att då ha läst hela bloggen från början var jag fast och har sedan dess följt den med stort intresse. Ibland med gråten i halsen när det varit motigt, ibland skrattande, helt uppslukad av långa inlägg och haft lärare som på skoltid bannat mig för att inte ha gjort det jag kanske borde. Något är det som håller mig kvar, helt klart :)

  Du hjälper inte bara de i samma situation som dig. Jag lever ett liv rätt långt från din verklighet och dina erfarenheter. Men om jag kunde ta tillvara på mitt liv och ge hälften så mycket kärlek som du, skulle jag vara tacksam. Och jag jobbar på det! :)

  Det är kul att Abbe börjat med ridning! Jag har ridit och hållt på med hästar sen jag var fem år, och är övertygad om att det kommer bli toppen. Så länge han tycker det är kul är det super, varenda liten muskel får jobba lagom mycket :)

  SvaraRadera
 17. Det är så konstigt att höra att Abbe inte ska spela lagsport...jag förstår att det är ur det fysiska perspektiven. MEN Abbe lyckades charma min svårflörtade Laura. Det är en bedrift kan jag tala om. Han är så socialkompetent att man gärna vill se honom briljera i ett lagsport där han plockar ur det bästa hos andra, för det gör han dagligen. Nu är ju inte allt så rättvist som man skulle önska. Ridning blir bra! Han kommer att briljera där också. Han är så fin Abbe!

  SvaraRadera
 18. Vilken underbart val.
  Ridsport har alla fördelar från alla andra sporter tillsammans, det är så otroligt brett. Allt från distansritt, till western, voltige, fälttävlan och sköna skogspromenader till häst

  SvaraRadera
 19. Glömde ju, det finns alla möjligheter även för handikappade (allt från mildare till förlamning) att rida både konventionella och handikapptävlingar om man vill.
  Minns en tjej som red fälttävlan på hög nivå på ponny som hade cystisk fibros och fick slitas av hästen och inhalera medicin mellan distansen och terrängritten

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.