Vinkyckling med apelsin- och örttopping.

22:42

Då var det dags för kycklingrecept igen. Temat för den här omgången är Skrämmande god kycklinggryta till Halloween”. Okej, gryta alltså. Och Halloween. Pumpa då kanske? Nä. Det blir nog pumparecept ändå så det räcker, så jag hoppar det. Dessutom har jag aldrig varit särskilt förtjust i pumpa, förutom kärnorna som vi alltid brukar rosta när vi fixat halloweenlyktan.

Nej, jag satsar på något med italienska rötter istället eftersom jag tycker mycket om det italienska köket. (Varför säger man så egentligen? Det är ju inte köket jag gillar, utan käket.) Det blir något slags möte mellan en "Ossobuco" och en "Pollo alla cacciatora". Eller kanske inte det heller. Jag tog saker jag gillar, helt enkelt. Och det blev faktiskt skrämmande gott. Tro det eller ej.

Ingredienser.

3 st kycklingfiléer
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
4 lagerblad
2 dl morötter
2 dl rotselleri
4 sardeller
1 dl urkärnade kalamataoliver
1 burk plommontomater
1 msk tomatpuré
2 dl rödvin
1 dl vatten
1 apelsin
Färsk timjan
Färsk persilja

Gör så här.
Marinad:
Skär kycklingfileérna i lagom stora grytbitar, ca en till två centimeter stora kuber. Salta, peppra och lägg dem i en bunke. Krossa en vitlöksklyfta, blanda i den, lagerbladen och ca en matsked färsk repad timjan i kycklingen och häll på rödvin så att det täcker alltihop. Marinera i minst en timme. Ju längre desto godare såklart.

Tillagning:
Skiva en vitlöksklyfta, hacka löken och skär rotfrukterna i ungefär centimeterstora tärningar. Plocka ut kycklingen ur marinaden och låt den rinna av ordentligt. Spara marinaden. Stek kycklingen i omgångar i olivolja i en het stekpanna så den för en fin brun stekyta, lägg sedan över i en gryta. Fräs lök, vitlök och grönsaker i stekpannan och lägg över även dem i grytan. Häll på plommontomaterna och mosa dem med en sked. Finhacka sardellerna och lägg i dem och oliverna. Häll i den överblivna marinaden och resten av vinet, samt vattnet. Låt det sjuda ihop under lock i ca 45 minuter.

Toppingen:
Riv skalet från en apelsin och finhacka två vitlöksklyftor. Finhacka ca en halv deciliter persilja och repa ca en matsked färsk timjan. Blanda ihop till ett färglatt strössel.

Servera med ris och/eller bönor och kanske lite sallad.



Rösta kan ni göra här om ni tycker den är smarrig. Eller om den verkar vara det.

1 kommentarer

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.