Rakt in i hjärtat.

21:39

I morgon klockan 21.00 är det jag som sitter bänkad framför SVT1. Med ett paket pappersnäsdukar, för säkerhets skull. Klockan nio i morgon kväll börjar nämligen "Rakt in i hjärtat" och jag är rädd att det är precis där den här nya dokumentärserien kommer att träffa mig.

Under sex torsdagar framöver kommer vi att få följa föräldrar, barn och sjukvårdspersonal på Barnhjärtcentrum i Lund. Barn – som precis som Abbe inte hade överlevt om de inte fått genomgå livsnödvändiga operationer. Föräldrar – som precis som vi pendlat mellan hopp och förtvivlan på ett gungfly av oro. Och sjukvårdspersonal – som är lika ovärdeliga, lika fantastiska som dem som vi mött på Barnhjärtcentrum på Drottning Silvias Barnsjukhus, här i Göteborg.

Jag räknar med att det kommer att kännas. Det kommer att väcka minnen till liv. Leta sig in i skrymslen i min själ som självbevarelsedriften gjort sitt bästa för att bädda om och puffa till så att allt blir mjuk och mysigt. In där och rufsa. Stöka till. Det räknar jag med.

Men jag ser ändå fram emot programmet imorgon och kommande torsdagar. Det är fint att känna en samhörighet med andra familjer i samma situation, något jag inte trodde att jag skulle känna om du frågat mig under något av de första åren. Då ville man mest leva ett normalt liv, som vilken vanlig familj som helst, om det nu finns några sådana. Då ville jag inte att Abbes hjärta, eller hans syndrom för den delen, skulle vara lika med hela hans identitet. Då ville vi så desperat vara som alla andra. Men med åren har vi nog förlikat oss lite med att det ju faktiskt är just därför han är den han är. Till och med Abbe själv verkar ha gjort det, åtminstone än så länge. Vad tonåren har att komma med får vi väl bara vänta och se.

Dessutom tycker jag att det är fint att SVT gjort den här dokumentärserien, för att fler människor ska få en liten blick in i hjärtebarnens och hjärtebarnfamiljernas liv. Det tror jag både vi, Abbe och alla andra barn med hjärtfel bara har glädje av.

Så gör som jag vettja. Kolla på SVT 1 klockan nio i morgon kväll.

2 kommentarer

 1. Christina H /Cata L9 januari 2015 kl. 00:14

  Jag såg programmet och blev verkligen berörd. Berörd och fascinerad. Fascinerad över hur otroligt skickliga "läkarvetenskaparna" är- Tänkte på er och förstår att det måste vara känslosamt att se dessa små öden, men att se Abbe som han är nu, måste kännas gott i hjärtat! Kram till hela Abbe-familjen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är som att se hela resan igen. Jobbigt, men fint. Ungefär som jag förutspådde. Kram tillbaka till dig.

   Radera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.