Sverige.

08:01

Vi är många som lite chockade såg rösterna räknas och mandaten fördelas i söndags. Det de flesta fruktat inträffade; vi fick in ett öppet främlingsfientligt parti i Sveriges riksdag. Och oavsett om man gillar alliansen eller de rödgröna så vore det bra om något av blocken fått majoritet så vi slipper tjafset om ifall man är beroende av de främlingsfientliga krafterna eller ej.

På radion berättas att marginalerna nu är så små att, så lite som 1000 förtidsröster kan förändra hela det parlamentariska kaos vi hamnat i nu. Vi får alltså vänta tills i morgon innan någon kan ropa hej eller nej.

Jag har röstat. Det är min skyldighet och min rättighet. Och jag har valt sida. Jag säger inte att det skulle bli likadant, att det är strunt samma, men om jag ska vara ärlig så tror jag att Sverige och svenskarna skulle klara sig ganska bra oavsett vilket block som höll i rodret. Och det är en ganska skön vetskap att man bor i ett sådant land. Ett land där inget av alternativen skulle innebära en katastrof, om man ser saker i ett större perspektiv.

Däremot blir jag rädd för de där ondskefulla krafterna som fått fäste. Därför ger jag ordet till Glada Hudikteatern och Kent (och Måns Zelmerlöv för all del).

Välkommen hit, vem du än är, var du än är.



PS. Missa inte dokumentären om Glada Hudikteatern som börjar på SVT kl 21.00 ikväll. Det kan bli hur bra som helst.

16 kommentarer

 1. Fina ord i denna märkliga tid och tårar trillar när dom sjunger. Tack!! Min dag kunde inte börjat bättre

  SvaraRadera
 2. Jag håller generellt med dig, men Sverige kommer inte att klara sig bra under en blå regering. Borgarna har nu fått fyra år till att såga sönder våran svenska välfärd för att finansiera skattelättnader för redan rika människor.

  Jag kan inte se deras beteende som nånting annat än förräderi, och jag kommer att betrakta alla som röstade på Alliansen som samhälls-förrädare.

  SvaraRadera
 3. Tittar in till flera hjärtebarn. Min dotter har ett blåsljud. Ett litet. Från början sa de att det skulle vara helt borta innom tre månader. Men fortfarande efter 2 år är det kvar.
  Letar mest information då det är svårt att få information av läkarna då jag inte vet vad jag ska fråga.

  SvaraRadera
 4. Jag håller verkligen med dig om att det känns som om det inte spelar någon roll vilket block som styr. Min uppfattning är att de ändå är så lika när det väl kommer till kritan att det är personkryssen som är intressanta, och ingenting annat.

  Men, när du säger att det är SKÖNT att bo i ett land där det inte spelar någon roll, då blir jag nästan lite mörkrädd. Ser man saken ur ett större perspektiv betyder det alltså att svenskarna blir lata, osjälvständiga, vi behöver inte ta ställning, det spelar ingen roll vem som sitter vid makten, vi har det bra ändå. Det i sin tur betyder att val är något som bara finns för syns skull.

  SvaraRadera
 5. @nedmyr Bli inte mörkrädd, jag får nog förtydliga mig. Jag tror naturligtvis att det en a alternativet är bättre än det andra och jag önskar att det var större skillnader mellan blocken så att det skulle bli större nerv i debatten. Och kanske lättare för folk att välja. Vad jag menar med att jag tycker det är skönt är att vi kan vara ganska säkra på att det kommer att ordna sig vilket av alternativen som än styr. Om än på olika sätt. Vi hotas inte av svält, krig, korruption (åtminstone inte så allvarlig sådan) och annat elände oavsett vem som regerar i vårt land.

  SvaraRadera
 6. Man blir alltid glad av Glada Hudik.

  SvaraRadera
 7. Nu mår jag redan dåligt av helt andra - uppenbara - skäl...men resultatet och de efterföljande diskussionerna har fått mig att må ännu sämre. Hur är det möjligt att vi har hamnat i detta parlamentariska kaos, i detta otroligt osäkra politiska tillstånd...beats me...
  Visst var det väl bättre - enklare - förr?
  "En som sätter solidaritet högt" dvs Niklas

  SvaraRadera
 8. Jag lever på hoppet, att SD inte ska få en vågmästarroll.

  SvaraRadera
 9. För många sjuka människor i vårt land spelar det en stor roll vem som styr! För en del spelar det så stor roll att det kan avgöra om de måste sälja sitt hus eller sin lägenhet! Det kan för en del spela så stor roll att det är det avgörande för om dem har mat till sina barn eller inte! Jag är grymt besviken på svenska folket som röstade för en femhundring extra i sin egen plånboken istället för ett Sverige där vi har en trygg sjukförsäkring som inte skickar cancersjuka, allvarligt sjuka eller andra kroniskt sjuka människor till arbetsförmedlingen för en sänkt ersättning till 3000 kr i månaden INNAN skatt! Det är som min sambo säger, jag har råd att betala skatt och jag är stolt över det för de där pengarna kan göra stor skillnad för någon annan!

  SD då? Det är inte konstigt att de kom in i riksdagen. Många är missnöjda. Många lever på mycket små marginaler och ser hur invandrarna får ALLTING betalt. Vi har väl alla hört om utlänningen som kör runt i en Mercedes och lever på socialbidrag?! Kör någon runt i en Mercedes och lever på socialbidrag är han antagligen kriminell! Många fattiga människor får det sämre och sämre, de rika får det bättre och om fyra år kommer ännu fler att rösta på SD! Min röst för de aldrig, det får inte alliansen heller för den delen! Så får vi fråga oss hur vi ska stoppa främlingsfientligheten i Sverige, inte är det genom att göra fattiga människor fattigare i alla fall!

  SvaraRadera
 10. Hej! I kväll har jag läst hela din blogg, från början till slut med avbrott för Idol.:) Jag halkade in från någon annans blogg och efter att ha läst några inlägg så började jag från början. Kommer helt klart att fortsätta läsa den, tack. Mvh Annica

  SvaraRadera
 11. Förlåt Abbe-pappa för jag kommer stjäla plats i din blogg

  @Nikki
  Jag mådde lite illa när jag läste det du skrev, jag håller med dig i mångt och mycket men att invandrarna skulle få ALLTING betalt, var får du det ifrån? Jag det finns säkert de som kör Mercedes och gå på soc och dem är säkert kriminella, men är det alla invandrarnas fel?

  Jag kom hit själv som flykting så jag vet vad jag pratar om. Jag har levt på soc i 4 år. Under de fyra åren har vi aldrig ätit på McDonalds, aldrig gjort några utflykter (utom de vi kunde ta oss gratis till), aldrig ätit dyrare frukt (tex jordgubbar och vattenmelon), aldrig fått något utöver det mest nödvändiga. Min mamma (som är för övrigt civil ekonom) fick "omskola" sig till undersköterska och jobba inom vården. (Inte att det är något fel på det men det är rätt så stor skillnad)
  Och hela tiden ska man vara så förbannat tacksam, och buga och tacka och aldrig kräva något. Och ändå får man skit för allting.

  Ni vet ingenting hur det är att komma hit och bli förödmjukad, från socialen, från AMS:en, från försäkringskassan, och sedan när man äntligen lyckas ta upp ur skiten, ja då blir folk avundsjuka, att man tjänar mer, att man har bättre bil, lägenhet, snyggare kläder. Då heter det "De kommer hit och tar våra jobb."

  Förlåt jag menar inte att vara otrevlig mot dig och jag tror inte du menade något illa, men många har inte levt det liv jag har som flykting och invandrare men ändå verkar många veta precis hur vi har det.

  Mvh

  Nettan

  SvaraRadera
 12. Såg dokumentären om Glada hudik igår. Gud så jag grät och skrattade! Vilka underbara människor, och vilken varm och god människa Pär verkar vara.

  Valet orkar jag inte kommentera, det gör andra så bra :)

  SvaraRadera
 13. Nettan!

  Du missförstod mig totalt!!!!! JAG menar INTE att invandrarna lever loppan på socialbidraget det jag skrev var att man kan inte leva på socialbidrag och äga en Mercedes då är man antagligen kriminell för socialbidrag räcker minsann INTE till att köra Mercedes! Jag är INTE främlingsfientlig!!!!

  SvaraRadera
 14. Nettan igen!

  Nej, jag vet inte hur det är att komma hit och inte känna sig välkommen. Men jag vet hur det är att som svensk bli illa behandlad av FK! Alliansen skapar ökade klyftor i vårt samhälle och fattiga blir fattigare medans rika blir rikare och detta kommer bara göra att ännu fler kommer skylla problemen på invandrarna så tyvärr är jag rädd att nästa val har SD ännu fler röster men min får de inte den går till Socialdemokraterna som den alltid gjort!

  SvaraRadera
 15. Hej igen,

  ok då är på samma sida! Jag håller med dig både när det gäller Mercedesen och alliansen :)
  Och jag förstod att du inte var främlingsfientlig från första början.
  Tycker det är faktiskt skönt med svenskar som stör sig på vissa saker och vågar vädra sina åsikter istället för att undertycka dem och skapa rädsla och fördomar.

  Ha en fortsatt bra kväll och förlåt om jag gick lite för hårt mot dig :)

  Nu låter jag Abbe-pappa ha sin blogg ifred :)

  //Nettan

  SvaraRadera
 16. Hm, fast jag uppfattar Kents Sverige som sarkastisk och kritisk mot just sveriges integrationspolitik eller förhållningssätt mot det som faller utanför mittlinjen. "En tiger som skäms", "Och glasen glittrar tyst på vårt bord/Lika tomma som ord." och på det "Välkommen välkommen hit"... osv osv.
  Men det är kanske just därför du länkar till den. Jäkligt bra låt det där.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.