Behovet av förenkling.

21:13

Jag träffade en gammal kollega och han sa något angående Pär Johansson och Uppdrag Granskning som jag tyckte var intressant och som jag funderade en del på efteråt. Vi pratade om människans behov av att förenkla saker och ting, dela upp i bra och dåligt, gott eller ont, svart eller vitt. Det är så mycket enklare att förhålla sig till sanningar om är antingen det ena eller det andra. En blandad verklighet blir för jobbigt.

Kanske var det därför jag blev så besviken i förra veckan? För mig är Pär Johansson lite av en idol. En kille med ett stort hjärta som gjort fantastiska saker för en grupp människor i samhället som ofta blir åsidosatta. Någon jag ser upp till och gärna lyfter fram som ett bra exempel. När jag såg programmet naggades den bilden i kanten och då blev det jobbigt.

Jag vill gärna tro gott om folk. Försöker se saker ur andras perspektiv för att förstå dem bättre. För så är det ju, att ibland fattar man inte hur sjutton folk tänker. Om man då bara för ett ögonblick försöker vara den andra personen, försöker tänka som honom eller henne, blir det oftast lättare att förstå. Kanske tycker man ändå olika, men det blir åtminstone lättare att relatera.

Enklast är såklart att välja sida. Att se svart eller vitt. Jag känner folk som alltid rasar över alla skandaler som presenteras i media. Som alltid ondgör sig över kändisen som gjort bort sig. Som alltid kastar den där stenen, oavsett hur mycket glashus man själv sitter i och oavsett om det handlar om politiker som fifflat eller andra kändisar som gjort något dumt. Jag tror det handlar om jakten på den där förenklingen. Det svarta eller vita.

Jag tänker fortsätta att beundra Pär Johansson för allt fantastiskt arbete han har gjort för utvecklingsstörda. Jag tror fortfarande att han hjälpt den gruppen människor än någon annan i det här landet och jag hoppas att han inte slutar med det. Jag hoppas också att han fortsätter föreläsa om det och inspirera andra människor, precis som han inspirerat till exempel ICA att att dra igång projektet "Vi kan mer". Det behövs fler sådana projekt och det behövs fler Pär Johansson. Och jag hoppas faktiskt att han fortsätter ta bra betalt för sina föreläsningar.

Jag hoppas också att han ser över amatörskådespelarnas löner och att han inte utnyttjar kommunens välvilja till sin fördel på ett dåligt sätt i fortsättningen. Jag hoppas han ser till så att inte Uppdrag Granskning har någon anledning att göra ett nytt program om honom.

Livet är helt enkelt inte svart eller vitt. Människor är inte bara bra eller dåliga. Inte ens Pär Johansson.


UPPDATERING:
Jag upptäcker att jag inte är ensam om att ha reagerat på programmet Sebastian Marquez von Hage skriver på Newsmill, Sebastian Robertson bloggar om det, Lena Hörngren, Prestationsprinsen och Josefine Jonsson, Kjell Stjernholm likaså. Sundsvalls Tidning skriver om det och Arbetarbladet ägnar en leadre åt det. Och kanske ännu fler som jag inte läst.

UPPDATERING 2:
Föräldrar till Glada Hudik-barnen replikerar i en insändare i SvD.

12 kommentarer

 1. Har du läst hans kommentarer och
  förtydligan av fakta efter programmet?
  http://www.gladahudikteatern.se/information.asp
  Känns som bra att läsa hans version oxå ;)

  SvaraRadera
 2. Absolut är det så! När man förstår att världen är oerhört mångfacetterat grå, inte svartvit, så blir man mer ödmjuk. Man kan önska att J Josefsson också kunde se det grå lite oftare. Att media inte var så snabba med att slakta ministrar också.

  SvaraRadera
 3. @ettnyttliv Ja jag har läst dem. Jag länkade till dem i det förra inlägget. :)

  SvaraRadera
 4. Klart att det många gånger saknas nyanserad livsåskådning. Det finns ju ett stort "problem" i denna situation: UG sänder program som de vet lämnar ingen oberörd. Två läger? Sannolikt. Och målet är nått: TV -tittare.
  Världen är inte svart eller vit. Ej heller konstant grå. Den är färgstark, precis som Per J (för att använda dina egna ord i ett delvis annat perspektiv!)
  Niklas

  SvaraRadera
 5. Satirprogrammet "Public Service" gjorde ett fyndigt inslag om den här historien. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=4748058&play=3519274&playtype=Ljudklipp

  SvaraRadera
 6. Men behovet av förenkling tror jag gick för långt den här gången i Uppdrag Granskning. De flesta har redan gjort sin förenkling och sorterat in Pär Johansson som god, idol, hjälte och bra facken.

  En del är lättköpta och sorterar om kvickt, men för många krävs det mer än så här. Alla gör fel eller mindre bra ifrån sig och Pär verkar mänsklig och ödmjuk, så han får förhoppningsvis vara kvar i förenklingen "bra!" hos många!

  SvaraRadera
 7. Nu har jag startat en tävling på min blogg där ni kan vinna ett valfritt smycke, så kolla gärna in detta inlägget: http://nightmarecandyy.blogg.se/2011/october/tavling-vinn-valfritt-smycke-fran-angelicash.html#comment och delta. Super enkla regler är det! :)

  SvaraRadera
 8. håller så med dig. känner också folk som rasar över hur kändisar agerat, utifrån vad de läst i en tidning/sett på tv, där man ofta bara får höra ena versionen. och myntet har som sagt alltid två sidor. jag försöker alltid se den andra också. såklart handlar det om förenkling som du skrev, men jag tror också att det handlar om samma sak som förnedrings-tv: det är kul att se andras misslyckande och det flyttar fokus från ens egna problem, som man kanske ist borde lägga tid på.

  SvaraRadera
 9. Hej Abbepappan!

  När jag läste Metro fick jag syn på en kolumn av Lars Adaktusson angående Uppdrag Granskning och Glada Hudik. Den finns inte på nätet ännu, men det kommer väl...

  SvaraRadera
 10. Janne Josefsson och Uppdrag Granskning är en skamfläck! Det är något som alla borde veta, programmet gör sig bättre som Uppdrag Smutskastning, och hör hemma i samma genre som boulevardtidningarna Aftonbladet och Expressen med sin snaskiga journalistik á la sensation.
  Det de gjorde mot Pär Johansson var både korkat och dumt - Glada Hudik är något bra! Det är bra att utvecklingsstörda får synas i samhället! ICAS satsning är även den bra! En annan sak är att Uppdrag granskning enligt Adaktusson gick för långt när man grundlöst påstod att utvecklingsstörda var "sjuka" eller att "deras sjukdom hade förvärrats"... Vad i hela världen har Josefsson & Co för en sjuk syn på människor? Att stämpla de svaga i samhället ännu mera, eller? Kan ju till och med klassas som hets mot folkgrupp.

  SvaraRadera
 11. Uppdrag Granskning är ett program så uselt som skandal-kramare av värsta sorten. Programmet är inte bättre än kvällstidningarna och vissa ofina journalister som klandrar både ministrar och myndighetspersoner samt polisen - sådana saker kallas kort och gott socialporr! Släng ut Josefsson från SVT och förbjud Uppdrag Smutskastning!

  SvaraRadera
 12. Jag blev så grymt illa berörd när jag såg det UG avsnittet. Jag älskar Glada Hudik och tycker att Pär Johansson är en eldsjäl utan dess like!
  (Har dock ingen anknytning till någon som är funktionshindrad - jag är bara en medelsvensson)

  Jag har slutat kolla på UG efter det avsnittet, jag tycker att dom enbart bjuder på extremt USEL journalistik. Det är inte frampresenterad fakta, som man sedan fick tolka med sitt eget intellekt - Berättarrösten verkligen BANKADE in i huvudet på oss exakt hur vi skulle reagera på varje uttalande.

  Alla svenskar som inte riktigt bildat sig en egen uppfattning om Glada Hudik tidigare fick ju det serverat framför sig på ett extremt vinklat sätt.

  Jag blev SÅ glad och lättad när jag läste föräldrarnas svar-på-tal i SVD som du länkade till Abbepappan! Tack. Nu kan jag släppa det och fortsätta tycka om Glada Hudik o Pär Johansson.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.