Från kravla till crawla, på åtta år.

19:33

Alltså jag blir sjukt avundsjuk på storebror. Han kan crawla. Och då menar jag inte veva runt med armarna och sprattla med benen medan man knappt flyttar sig framåt i vattnet och samtidigt riskerar att drunkna av utmattning och allt vatten man sväljer. Det kan jag också. Nej, storebror kan crawla på riktigt, så att han flyter fram så där snyggt och snabbt och dessutom samtidigt vänder upp huvudet åt ena hållet och andas då och då. Han är åtta år.

Tydligen har man kommit på att det är lättare för barn att lära sig crawl än bröstsim. Motoriken är enklare och påminner mer om rörelser de redan kan sedan de började krypa. Det hade man minsann inte kommit på då jag gick i simskola. Jag tragglade bröstsim med en simställning som påminde mer om en sjöhäst än någon annan fisk.

Häromdagen simmade storebror hem ett simborgarmärke, stolt som en tupp. Egentligen simmade han nog hem två stycken om man räknar alla bassänglängderna. Men någon måtta får det ändå vara.

6 kommentarer

 1. I Nya Zeeland är crawl det barnen lär sig allra först. Men så är de ju 12 timmar före oss också.

  /Maj

  SvaraRadera
 2. ^ "Men så är de ju 12 timmar före oss också.", haha!

  Filter skrev om detta i våras, att i Sverige lär man sig bröstsim medan man i de flesta andra länder fokuserar mer på crawl. Det berodde tydligen på att om man ska simma mot t.ex. någon som håller på att drunka är det lättare att hålla rak kurs och inte virra bort sig med bröstsim så därför var det viktigare att lära sig bröstsim.

  SvaraRadera
 3. Bravo! Vi är så stolta över Dej!
  Kram från Farmor o. Farfar

  SvaraRadera
 4. Wow, imponerande! Jag kan inte heller crawla hur jag än försöker. Snart lär han sig väl fjärilsim också kan jag tro, en simstil jag inte alls begripit mig på. Det ser liksom magiskt ut.

  SvaraRadera
 5. Åh, vad duktigt! Jag började träningssimma när jag var 10 år och simmade tills jag fyllde 19, de sista åren var det simträning 7-9 ggr/vecka och sen gym på det. Det är tufft men riktigt roligt. Det är allmänt känt inom simningen att bröstsim är det mest tekniskt komplicerade simsättet, med fjäril tätt intill. Det är så enkelt att lära sig frisim, även som äldre. Det går mycket vuxenkurser där man lär ut frisim. Jag har jobbat som simlärare och lärde 6-åringar simma, men nu som icke-aktiv ger jag mest tips till pojkvännen eller kompisar. Oftast handlar det om någon liten detalj som man kan ändra på som gör att någon kan gå från att knappt ta sig framåt till att simma ganska bra. Andningen är däremot ganska svår :)

  SvaraRadera
 6. Simborgarmärke, vilken nostalgi. Och så gick man på simskola ute i skärgården på sommarloven. Kallt som f-n var det :) Här på island börjar de också med crawl. Och så är det 25 grader minst. Fusk.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.