Organdonation på Facebook

23:50

Om ni hängt här ett tag så vet ni att jag tycker att det är viktigt att ta ställning till om man vill donera sina organ eller inte. Man kan ha skäl emot organdonation, det har har jag full respekt för, men det är dumt att inte ens ha funderat över hur man vill ha det. Och om man bestämt att man vill donera organ efter sin död är det väldigt onödigt om om man inte berättar det för myndigheterna. Jag har skrivit många inlägg om det här genom åren. Att jag själv är positiv till att donera organen är kanske inte så konstigt. Abbe hade inte funnits hos mig idag om inte en vänlig själ valt att donera reservdelar som han kunde få.

Nu drar Facebook sitt strå till donationsstacken. Egentligen gjorde de det redan i början av maj i vissa länder, men från och med idag finns möjligheten även här i Sverige. Nu kan du visa i din tidslinje när du anmälde dig till donationsregistret så att alla dina vänner kan se det. Kanske kan det ge en påminnelse till någon annan att ta ställning och anmäla sig.

Så här gör man. Gå in på din sida på Facebook. Överst i din tidslinje ligger fönstret där du skriver statusuppdateringar, postar bilder etc. Där finns också en rubrik som heter "Livshändelser". Klicka på den så dyker det upp ett antal undermenyer. Klicka på "Hälsa och välbefinnande" så dyker det upp ytterligare undermenyer och en av dem är "Organdonator..." När du klickar på den kan fylla i när du registrerade dig och där finns också en länk för att "registrera dig i lämpligt register" som leder till Livsviktigt där du kan anmäla dig som donator.

 
Om du inte har Facebook eller inte vill skylta med detta där kan du såklart klicka direkt in till Livsviktigt via den här länken och anmäla dig.

Ta ställning. Det skulle göra mig väldigt glad.

8 kommentarer

 1. Jag bestämde mig för att donera mina organ den dagen min pappa dog på grund av sin cancer. Jag vet inte om han kunde överlevt med hjälp av organdonation för det gick så snabbt, men den dagen jag dör och mina organ inte kommer användas av mig själv så vill jag kunna ge någon annan en chans att leva och kanske ge en dotter möjligheten att få leva några år extra med sin pappa.

  SvaraRadera
 2. Det var nog tack vare din blogg som jag tog mig i kragen och anmälde mig till donationsregistret. Har numera ett kort i plånboken som talar om att jag vill donera, och alldeles nyss lade jag till det på min tidslinje på Facebook. Förhoppningsvis får det någon att anmäla sig. Tack för en jättefin blogg Abbepappan!

  SvaraRadera
 3. Nu är jag anmäld!

  SvaraRadera
 4. Jag anmälde mig för någon månad sedan och la upp det som "livshändelse" igår kväll, idag hade jag fått kommentaren "åh hur gör man det?". Det här är nog ett jättebra sätt att få fler att ta ställning!

  SvaraRadera
 5. Kommer inte till sidan att anmäla sig på... Får bara upp fel meddelande =/

  SvaraRadera
 6. Tack för tipset, nu är jag anmäld till donationsregistret.
  /Jenny

  SvaraRadera
 7. Tak for påmindelsen. Det vil jeg gøre mandag morgen.

  SvaraRadera
 8. Tack vare dig fick jag äntligen lite eld i baken. Jag har tidigare haft svårt att ta ställning, men nu är det gjort. Anmälde mig just som donator.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.