Försäkringar

23:36

Har du någonsin försökt försäkra ett barn med medfött hjärtfel och en kromosomavvikelse? Det har jag.

Det är väl allmänt känt att det kan vara svårt att springa iväg och teckna en livförsäkring i samma veva som man fått en dödsdom av något slag. Där förstår jag försäkringsbolagen. Tänk om alla skulle passa på att göra arvtagarna rika så fort de drabbades av någon farlig sjukdom. Det hade ja självklart varit en mysig tanke men inte så hållbart ur ett affärsperspektiv om man driver försäkringsbolag.

Därför var vi i på något vis lättade över att ha tecknat en VäntaBarn- och en MammaBarnförsäkring hos Trygg Hansa innan Abbe föddes. Då var han ju så att säga frisk innan försäkringen tecknades. Skönt att ha ett skydd i detta läget.

Trodde vi.

När det var dags att få hjälp från sjukförsäkringsdelen fick vi reda på att den ej gäller för "Medfödda sjukdomar och missbildningar...bla bla...samt kromosomavvikelser...bla bla...exempelvis Downs syndrom och medfött hjärtfel." Alltså i princip de tillfällen då du behöver försäkringen.

Helt meningslös med andra ord, men ett bra sätt att få kunder på kroken direkt från födseln. Efter några månader får man så klart erbjudande om att förlänga försäkringen och låta den gå över i en vanligt sjuk- och olycksfallsförsäkring för barnet. Och varför inte en för mamman när vi ändå håller på?

Nu har jag forskat runt en hel del. Sjukförsäkring är i det närmaste omöjligt att teckna. Allt som kan härledas till hjärtfelet eller 22q11 undantags i försäkringen. Med lite god fantasi blir det ju det mesta. Men en olycksfallsförsäkring går att få. Abbe kan ju självklart cykla omkull och skada sig eller råka ut för någon annan olycka så det behövs ju ändå. Men det finns ett undantag. Ett bolag som verkar hyfsat vänligt inställda till svårt sjuka barn. Det är ganska okänt i Sverige än så länge och heter ACE Försäkringar.
Heja ACE.

7 kommentarer

 1. Vi har en olycksfallsförsäkring hos Folksam. Men jag undrar om den går att utnyttja den dagen olyckan är framme. Pga diagnosen (DS) kommer de säkert att hävda att barnet är klumpigt pga den sena motoriken som ALLA dessa barn har.

  I föräkringsvärlden ser man ju inte till individen....

  Har en känsla av att vi betalar i onödan men man vågar ju inte låta bli heller.

  SvaraRadera
 2. Nä, det är svårt att låta bli. Och det är svårt att orka läsa all den finstilta texten innan man tar en försäkring. Och det är svårt att förstå den.

  Det blir en chansning. Tyvärr.

  SvaraRadera
 3. Hejsan! Jag förstår din frustration ang. sjukförsäkringar. Jag är ett idag vuxet "hjärtbarn" och jag minns när jag var i 18 års åldern och min försäkring som mina föräldrar tecknat för mig gick ut. Vi tänkte inte alls på följderna av detta förräns jag själv skulle teckna en försäkring. Den blev fruktansvärt dyr och gav inget skydd för mitt hjärta, snacka om att jag blev snopen men allt detta "bara" för mitt hjärtfel. Man kan ju undra hur de som bestämmer om försäkringar tänker!

  SvaraRadera
 4. Vad jag kan läsa mig till så ska man kunna teckna en extra gravidförsäkring som övergår i barnförsäkring utan krav på hälsokontroll?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, det stämmer. Men de friskriver sig från allt som har med eventuella hjärtfel och kromosomavvikelser och en himla massa annat. Oavsett hälsokontroll eller inte.

   Radera
 5. Hej! Är i v 24 och väntar tvillingar, den ena pojken (det är två grabbar) har fått diagnosen pulmonaris atresi med VSD och just nu sitter jag och min sambo med sådan frustration över att inte kunna få någon hjälp av försäkringsbolag... Pratade med Ace igår, som ju inte har någon försäkring som gäller innan barnet är fött, men sade att vi var välkomna sen.
  Min fråga är, har ni kvar Ace? Har det funkat bra under tiden? Tänker på alla sjukhusvistelser osv. Hur tänker de gällande vanprydande ärr? Föräldrars förlorade inkomst? Har inte lyckats hitta någon som kan hjälpa mig med dessa frågor och vänder mig därför hit då jag och min sambo försiktigt kikat på bloggen. Vi har en diagnos, men är rädda för vad som väntar oss...
  Tack på förhand.
  Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jenny.

   Ja vi är kvar på Ace. Vi vågar inte byta eftersom det betyder ny hälsokontroll. Idag finns det fler försökringsbolag som olycksfallsförsäkrar hjärtebarn vilket det inte gjorde då, men man kan säga att alla friskriver sig från sjukdom och olyckor relaterade till diagnosen.

   Jag minns inte alla detaljer i försäkringen just nu, men jag vet att vi får en peng per dygn vi bor på sjukhus. Det ska väl täcka en del av inkomstbortfallet. Båda föräldrarna för ju VABa när man ligger på sjukhus, men VAB täcker ju inte hela lönen. Kan inte minnas att vi fått något för ärr.

   Lycka till med killarna. Det kommer att gå hur fint som helst, se på Abbe och oss!

   Radera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.