Bin vs getingar.

21:36


Det här getingboet är stort som en basketboll ungefär.

Geting_________________________Bin

Det surrade oroväckande mycket ovanför mitt huvud igår. Uppe under taknocken vid en inspektionslucka till krypvinden satt en massa flygfän. Shit, har våra bin svärmat nu, tänkte jag och gick och hämtade overall, slöja och handskar från vårt lilla förråd av biodlarprylar.

Väl uppe på stegen såg jag att det alls inte var våra bin, utan getingar. Lika bra att öppna luckan och kolla om de byggt något bo innanför. Och gissa om det var ett getingbo. Jesus Christ. Det var stort som en basketboll och proppat av getingar och larver.

Så här i sommartider kan det kanske vara på sin plats med ett litet förtydligande för alla som inte kan se skillnad på bin och getingar. Nu ska du få höra.

Bin är åt det bruna hållet, lite ludna och inte alls så tydligt tecknade ränder. Det finns visserligen lite olika raser som har mer eller mindre tydliga ränder, men om vi jämför med getingar så är de inte särkilt randiga. Getingar är inte så ludna, de är tydligt svarta och gula. Det är inte bara den gulsvarta bakkroppen som skiljer sig utan även framkroppen. Getingen har svart framkropp, biet brunt och ludet.

Getingar bygger bon av trä som de tuggar och blandar med sitt saliv så det blir en slags pappersmassa. Bin bygger i vax.

Getingar äter frukt och nektar, men matar sina larver med tuggade insekter, alltså kött. Det är därför getingar ofta är rätt jobbiga när man äter t ex grillat kött ute. Ett bi däremot hittar du aldrig på köttbiten, de är bara intresserade av pollen och nektar. Ibland, om det blir varmt tidigt på våren innan blommorna kommit igång kan bin intressera sig lite för saft eller läsk man har framme, eftersom de inte får tag i nektar. Men det är rätt sällsynt så det är sannolikt en störig geting man har i saftglaset med.

Getingar kan stickas fler gånger. Ett bi som sticker offrar livet. Gadden ramlar av och biet dör. Får du ett stick av någon av dem, smörj på lite Xylocainsalva, eller Hydrokortison.

Jag gillar bin, men inte getingar. Men det kanske framgick?

Andra bloggar om , , , ,

14 kommentarer

 1. Hjälp vilket stort getingbo! Usch! Bin är faktiskt mycket trevligare även fast humlor är min stora favorit.

  SvaraRadera
 2. Det här har jag fått mig med sen barnsben från en pappa som är väldigt mån om att bin är bin och geting är geting. Men det är nog en bra upplysning för alla som inte vet!

  SvaraRadera
 3. Hallå Gupp, får mig att tänka på när du hade krig mot getingarna för massa år sedan och de hittade näsan på dig. Lite mer rutin nu för tiden kanske. Hälsar Clipp.

  SvaraRadera
 4. Så vad hände med boet? Getingar är ju som du påtalar ströriga..

  SvaraRadera
 5. Tack för den utläggningen... *Rys*

  SvaraRadera
 6. Googlade på skillnad mellan getingar och bin. Nu vet jag, tack! Verkar vara en fin blogg, detta. Jag återkommer. :)

  SvaraRadera
 7. Jävel vad bra, nu komer jag aldrig att ta fel!

  SvaraRadera
 8. Tack för klargöringen nu blir det lättare att se skillnad :) Ha en trevlig dag!

  SvaraRadera
 9. Hej hopp! Tack för förklaringen om skillnaden mellan bi och geting! Har länkat till ditt inlägg här: http://evaiaten.blogspot.gr/2012/09/geting-gullig-fluga-lacka-altangolv-weigela.html
  ☼☼☼

  SvaraRadera
 10. TACK! En sån utmärkt förklaring av skillnaden mellan getingar och bin. Nyss hade jag tydligen getingar surrande ikring mig i trädgården och gick in för att kolla om det var bin eller getingar. Med din fina blogg förstår man lätt skillnaden. Tack än en gång!

  SvaraRadera
 11. Om man har bin får man mindre besök av getingar då?

  SvaraRadera
 12. Det är några härliga skapningar bin. Mina ungar undrade här idag om vi kunde göra egen honung :-). Tror att jag behöver en bikupa eller två. Är det svårt att ha en bikupa för att göra egen honung? Någon som vet?

  SvaraRadera
 13. Kan bin och getingar typ kriga. Spg nåt jag uppfattade sim det. Min dotters hund blev stungen på örat.

  SvaraRadera
 14. Jag tänkte att jag skulle pröva att hjälpa humlorna att klara sig runt huset nästa år. Det blir ett spännande projekt!

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.