Diskriminering?

15:11

Jag är arg, jävligt arg! Och ledsen. Abbe får ingen plats på storebrors Montessoridagis. Det är så många i kö och det var inte Abbes tur än. Det är väl inget konstigt, tänker du kanske, men det är här det börjar bli lite fishy. Och det gör mig förbannad och skrämd.

Det borde vara Abbes tur. Om man går efter åldersstruktur, könsfördelning och annat som vägs in vid intagningen. Det var ingen mer före honom i kön. Men nix. Ingen plats. Av en tillfällighet fick vi genom bekanta höra att en annan liten kille däremot kommit in. "Rätt från gatan". Helt utan syskonförtur.

Jag har gjort otaliga försök att tala med rektorn. Bett henne redogöra för hur kön ser ut. Men de frågorna rinner bara av henne. Istället glider samtalet in på saker som, extra resurspersonal, behov av stöd och "vi har ju redan ett barn med DS som behöver resurser". Och nu börjar jag koka inombords. Samtidigt rasar en bit av min värld ihop.

Är det så här det kommer att vara? Är detta ett första exempel på vilket liv som går Abbe till mötes? Misstrodd, satt på undantag, marginaliserad och besvärlig. Är det så han kommer att behandlas? Det pallar jag inte.

Och vi som flyttat på Abbes storebror från ett dagis där han trivdes, för att ge Abbe förtur till en pedagogik han kan komma ett behöva.
Det är inte lätt att göra rätt.

5 kommentarer

 1. ÅÅh, man blir så arg! Ni borde gå vidare med det här, låt dem veta att ni tänker tala med DO. Låt dem lägga alla kort på bordet, så att ni vet helt säkert vad ni talar om. Ska det till en kvällstidningsartikel för att få dem att fatta? Jag tror ni orkar, jag tror ni vill, men ta ledigt i helgen och samla krafter först. På dem igen! Heja Abbe!

  SvaraRadera
 2. Ja sånt här blir man fruktansvärt arg av och besviken. Hoppas att det löser sej verkligen!

  SvaraRadera
 3. Alltså, min RSS-läsare visar inte att det här inlägget var gammalt. Sorry.. får vi nån update på om Abbe fick sin montessori-plats?

  SvaraRadera
 4. Hej Lina: Ja, vivar nära att gå vidare. Det fanns folk i media som gärna ville skriva om det. Men Abbes bror gick ju där, och så ville vi ju ha in Abbe med, så vi valde att ligga lågt.

  Hej Jesper: Visst suger det. Men det löste sig till slut.

  SvaraRadera
 5. Hej! Jag läser till lärare och har under hösten läst en kurs där vi fördjupar våra kunskaper om en lag särskild lag mot diskriminering och annan kränkande behandling. Jag mailar eller faxar gärna den information jag har på papper ang lagen. hör av dig. mia.sweden@hotmail.com
  "Lagen (2006:67) om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elevern. "
  Stadgades i april 2006. Den ska främja barn och elevers rättigheter ich innebär skärpt rätt för barnen och skärpt ansvar för huvudmannen (rektor/kommun) Gäller förskola, skolbanrsomsorg, förskoleklass, grundskola, särskola, specialskola, sameskola, gymnasieskola osv. Denna lag har till ändamål att främja barns och elevers lika rättigheter samt att motverka diskiriminering på grund av kön, etnisk bakgrund, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller fuktionshinder, Lagen har också till ändamål att motverka annan kränkande behandling.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.