Drömmen om ett fritidshus – del 24. Pussel.

23:46


Ett krux vi hade att lösa var en trappa upp till loftet. Med lite yta och högt i tak så måste trappan bli brant. Det är vi i och för sig vana vid hemma, men här snackar vi väldigt brant. Ett sätt att få det att funka är en så kallad "spartrappa", där varannat steg är djupare på höger respektive vänster sida. Sedan gäller det bara att använda rätt fot först så funkar den som en vanlig trappa. Problemet med spartrappor är att de oftast är ganska fula.

Men jag hade sett en bild på Pinterest en gång av en spartrappa jag gillade. Jag letade reda på bilden och skickade den till vår arkitekt som höll med. Hantverkarna sa att det fanns lite spill av det tjocka korslaminerade massivträmaterialet som används som golvbjälklag mellan nedervåningen och loftet. Tänk om vi kunde göra hela trappan av massivträ? Ulf (arkitekten) gjorde en ritning på en massa olika klossar som tillsammans skulle bilda en trappa och vi fick tag i en kille på Öckerö båtvarv som hade tillräckligt stora sågar för att kunna såga up dem.

Det kändes lite nervöst när min svärfar varit på båtvarvet och hämtat de tillsågade stegen och vi hade en hög med trekantiga pusselbitar. Skulle det funka? Det var premiär för killarna på Nock också att bygga en sån här trappa. Men hey, det kommer att bli den coolaste spartrappan ever.Nästan allt i huset är av massivträ. Nästan. Det finns två små väggstumpar som är vanliga ihåliga väggar med reglar, osb-skivor och gips. Och de finns egentligen av den enkla anledningen att vi behövde någonstans att dra en massa rör och ledningar.

Den ena väggen är på nedervåningen och täcks på ena sidan av kakel i badrummet och på andra sidan av köksinredning så den passade bra att göra på traditionellt sätt. I den går vattenledningar, elinstallationer, avloppsluftning och ventilation från badrummet. Saker som är rätt svåra att gömma i en vägg av massivt trä. Den andra är en skiljevägg mellan storebrors sovrum och vårt, på loftet.

Resten är trä.

8 kommentarer

 1. Wow! Vilken helt fantastisk lösning. Och vad snyggt det blev uppifrån!!

  SvaraRadera
 2. Snyggt. Kul med duktigt folk som fixar det ni önskar.

  SvaraRadera
 3. Jättefin trapp! Vi har en mer vanlig spartrapp i vårt nybyggda hus. Jag tycker att den är fin, men eran är ändå snyggare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såklart finns det fler fina spartrappor. :) Men de har en tendens att se lite knasiga ut tycker jag.

   Radera
 4. Grymt snyggt! Ni kommer att ha sådan glädje av det här huset!
  Hur går det med familjen framför då? Och bröderna bakom?
  Låt inte dem skapa smolk i er glädjebägare! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Familjen Framför är i USA, så dem har jag inte sett på ett tag. Bröderna Bakom håller låg profil. :)

   Radera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.