App app app.

20:56

Abbe älskar dataspel. Han är nog knappast en unik sjuåring på något sätt, ur det perspektivet. Det är lika bra att inse att kidsen kommer att vara fullfjädrade proffs på både internet och appar, innan den ålder jag själv kom i kontakt en dator över huvud taget. Och skönt är ju det, eftersom vi lever i en lite annorlunda värld idag än när jag var ung. Utmaningen nu blir snarare att lära dem vad och hur man bör och inte bör göra på nätet.

Eftersom Abbes 22q11-deletionssyndrom enligt all statistik och forskning skickar med inlärningsproblematik i paketet, tänker jag att vi borde kunna dra nytta av det här med att han älskar att greja med min iPad. Det finns ju numera en uppsjö appar och spel som är pedagogiska och roliga, så att man kan få hjälp med till exempel matematiken. Just matte lär vara det ämne som barn med Abbes syndrom har det jobbigast med.

Frågan är bara, hur hittar man rätt app ur den ständigt svallande floden av nya som kommer hela tiden? Jo, man låter någon annan testa dem, sortera in dem efter ämne och sätta betyg på dem. Det är nämligen precis det som sajterna Skolappar och Pappas appar gör. Rekommenderas varmt om ni går i samma tankar som jag.

Och hittar ni något strålande förslag på matematik-app för Abbe så hojta gärna till.

9 kommentarer

 1. Mattemästaren. Men den vet du nog redan om.

  SvaraRadera
 2. Tack för fina länktips!

  SvaraRadera
 3. Abbe gillar ju att sjunga, då är de här bra som inlärning! http://www.kunskapshubben.se/filmer/mediaitem/3375-6-ans-tabell

  SvaraRadera
 4. Zcooly Affären https://itunes.apple.com/se/app/id582646735, ett par kompisar till mig har varit med och utvecklat den. Inte själv testat den men den har fått bra betyg.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker att det är konstigt att Abbe redan är sju, jag har hängt med sedan du startade bloggen och var då 16 år så det känns lite som att jag vuxit upp med Abbe. Fin känsla är det, att få dela en sån fantastisk liten stor kämpes uppväxt :)

  SvaraRadera
 6. Hungry Fish eller Kids coloring and math. De funkar, vet inte om de är strålande men barnen som jag jobbar med gillar dem!

  SvaraRadera
 7. Här är math bingo populärt. Både dottern (jämnårig med Abbe och lillebror, 6år, gillar den skarpt. http://www.pappasappar.se/math-bingo/
  Jenny

  SvaraRadera
 8. Tusen tack för tipsen med sidor som betygsätter appar. Med dotter med 22q11 och arbete som ma-lärare underlättar dessa tips! Idag väckte hon oss med frågan Pappa, jag titta ipad... varav gårdagen var första gången hon lärde sig ordet ipad...det går snabbt...All lycka till med apparna men inget går upp mot matematiken i vardagens bakande och hemmafixande.

  SvaraRadera
 9. Hej! Genom Lunds universitets studenttidning läset jag om Khan Academy http://www.khanacademy.org/ finns även på youtube. Visserligen på engelska, men kan vara värt att kika in på deras sida. Har bara tittat som hastigast och vet inte riktigt från vilken ålder det kan passa.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.