Hjärtrapport.

23:41

Det slog mig plötsligt att någon kanske undrade hur det gick hos hjärtdoktorn förra veckan. Jag berättade ju aldrig det.

Bra.

Det gick bra.

Det märks att Abbe har blivit äldre. Han gick rakt in, klädde av sig helt utan protester och lät sköterskan klistra kroppen full av EKG-elektroder. Han har aldrig gillat det där något vidare. Nu pratade han och fnissade när hon tryckte dit dem på de kittligaste ställena, frågade om han kunde få ta med ett par elektroder hem och satt alldeles stilla när det var dags att mäta hjärtats arbete.

Detsamma med ultraljudet. Abbes kardiolog fick i lugn och ro undersöka hans hjärta medan Abbe själv låg och tittade på en film. Inga protester.

Det är tre saker de i första hand håller ögonen på. Den första är kärlet de opererat in för att ersätta lungartären som var blockerad. Eftersom det är främmande vävnad så är risken att det kalkar igen lite extra hög. Som jag förstått det så förkalkas de alltid, det är bara en fråga om när det blir för trångt, och det är det de håller koll på. Än så länge ser det fint ut.

Den andra saken de vill undersöka är den där förträngningen på vänstra grenen av lungartären som de gick in med hjälp av hjärtkatetrisering och ballongsprängde med gott resultat. Det finns ju risk att det, så att säga, fjädrar tillbaks. Även det ser fint ut.

Den tredje biten man tittar extra noga på är funktionen på klaffarna på det nya kärlet Abbe fick. De läcker. Tanken är ju att de ska fungera som en backventil, dvs hjärtat pumpar ut blod och klaffarna gör så att det inte kan rinna tillbaks in i kammaren igen. Abbes "nya" klaffar läcker ungefär tre på en fyragradig skala. Dvs ganska mycket.

Men för att se hur de här olika sakerna påverkar hjärtat håller man ett öga på är hur höger kammare mår. Om den får jobba väldigt hårt, pga trånga kärl och läckande klaffar t ex, finns risk att den blir förstorad. Precis som en biceps som får jobba extra mycket på gymet. Och det är inte bra av diverse olika skäl.

Som väl är verkar höger kammare må fint än så länge, så summa summarum ser det bra ut med Abbes hjärta. Abbe ska genomgå en Mag3-scintigrafi för att ha koll på att det går ungefär lika mycket blod åt höger som åt vänster, men bortsett från det behöver vi inte komma tillbaka till hjärtmottagningen förrän om ett år.

Härligt.Hade ingen kamera med mig men knäppte ett par Instagram-bilder med mobilen.

7 kommentarer

 1. Puh! Jag har inte vågat fråga. Skönt att allt gick bra. Heja Abbe!

  SvaraRadera
 2. Vad skönt, G. Förutom att det läcker då.
  Ledsen att jag inte hört av mig. Vi har varit sjuka. Igen.

  SvaraRadera
 3. Nästa vecka fyller min mamma 50 år, eller ja, egentligen fyller hon 65 i december. Men nästa vecka är det 50 år sedan hon överlevde sin hjärtoperation på Lunds Universitetssjukhus.

  Innan henne var det ingen som överlevt just den operationen hon gjorde. Läkaren hade sagt åt hennes föräldrar (när hon hörde på) att dom kunde börja planera hennes begravning.

  Det är så härligt att läsa om Abbe, och fantastiskt att se hur sjukvården utvecklas!

  SvaraRadera
 4. Tack för uppdateringen, det var riktigt skönt att höra. Visst har vi undrat. Tänkte att ditt behov av att skriva av dig förhoppningsvis inte var så stort pga positivt resultat. Bra att det nu är ett års frist till nästa gång..

  SvaraRadera
 5. Vad skönt att höra att det gick bra!

  SvaraRadera
 6. Duktiga, modiga och alldeles förtjusande Abbe.

  Kram
  Jenny

  SvaraRadera
 7. Så väldigt, väldigt skönt att läsa!! <3

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.