Dåligt samvete.

19:23

Idag drabbades jag av fruktansvärt dåligt samvete. Jag insåg plötsligt hur många gånger jag använt ord som mongolid eller utvecklingsstörd på helt fel sätt. "Den här datorn är ju totalt jävla utvecklingsstörd" om en krånglande laptop eller "Han är ju helt mongo" om en person man inte gillar. Herregud vilken kass medmänniska jag är!

Eller åtminstone, vilket fruktansvärt dåligt språkbruk. För det är klart att även om jag i detta nu skäms som en hund över mitt sätt att under stundom uttrycka mig, så menar jag ju inget illa med det. Jag tycker ju inte illa om människor med utvecklingsstörning eller Downs syndrom. Lika lite som jag föraktar några av mina allra bästa vänner som är homosexuella. Ändå händer det ju att jag vräker ur mig "förbannade bögcykel" om kedjan hoppar.

Nej, det får bli lite skärpning. Men är det inte märkligt vad som ska till för att man ska inse vilket pucko man är ibland?

2 kommentarer

 1. Du är med största sannolikhet hetl och hållet förlåten.
  Det är lika med uttycket: är du cp eller?
  Eller; är du blind?
  Det finns många och det är väl i grunden startat både av okunskap och rädsla för det som man inte riktigt känner till. Då driver man med det istället.
  Jag jobbar med blinda elever med tilläggshandikapp. Det är ett brett spektra på handikapp men alla har olika grders utvecklingsstörning.
  Sedan jag började där för 10 år sedan har jag också tänkt många gånger på samma sak som du.
  Är du cp? = Har du en muskelsjukdom..
  Är du mongo= har du ett medfött kromosomfel.
  Det blir ju jättefel och det är inga skällsord.
  MEN; huvudsaken är nog att man kommer till insikt.
  Och att man förmedlar den vidare till sina barn osv.
  Ha en fin dag.
  /Lallis

  SvaraRadera
 2. Du är nog helt förlåten ;)
  Jag har faktiskt en kompis med en CP-skada som själv använder uttrycket rätt flitigt på samma sätt som många andra.
  Sen finns det ju många som tvärtom mår dåligt när de hör andra säga saker dom "dampbarn, jävla cp" osv osv osv.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.