Vellinge.

22:50

Allvarligt talat. Vad är det för jävla människosyn? Kan vi dra om Sveriges gräns lite i söder tro? Jag skäms.

Mymlan, Anjo, Andreas Ekström och Prankmonkey bland många många andra ger mig hopp ändå.

__________________________________

UPDATE:
Det kommer många bra kommentarer och reaktioner på det här otroligt korta inlägget. Kanske inte så överraskande. Så här skriver John:

"Jag kan hålla med om den förfärliga människosynen som råder. Däremot borde de flesta vettiga förstå att media också blåser upp detta. Om du har ett möte med 100 personer så finns det alltid några som utmärker sig på ett vidrigt sätt. Jag blir dock väldigt upprörd när indignerade göteborgare och stockholmarna gärna "drar om gränsen" för att det enbart finns SD-anhängare i Skåne ... Ska frågan diskuteras eller ska tonläget höjas ytterligare?"

Han har naturligtvis rätt. Klart vi inte ska dra om gränsen. Det var ett sätt att använda deras egen retorik, som jag nu i efterhand inser krävde ett förtydligande för att gå fram. Eller kanske en smiley, så här i #nosmiley-tider. Och inte kan vi påstå att alla söder om Halmstad är Sverigedemokrater. Vi kan inte ens påstå att alla som röstar på SD är onda människor. Nej, nej, nej, sådana förenklingar gör det bara värre. Men trångsyntheten hos vissa personer i Vellinge verkar vara monumental. Och jag tycker synd om alla de som dras med över samma kam.

Läs föresten Anja Gatus fina krönika i Sydsvenskan apropå det här.

__________________________________

UPDATE IGEN:
Ju mer jag läser om det här, desto dummare känner jag mig över den ogenomtänkta formuleringen i mitt ursprungliga inlägg.

Andra bloggar om , ,

31 kommentarer

 1. Fan vad arg jag blir! Vilka satans rikspuckon!!!

  SvaraRadera
 2. Låt oss bygga en mur runt om Vällinge. En hög stor mur. Och så kan de leva där bakom muren. Låt oss slippa höra deras enfaldiga tankar om sina medmänniskor som de skiter i. Låt dom leva i sin inavlade håla. Låt dem leva med sin låga kommunalskatt. Låt oss slippa sådanna idioter!

  SvaraRadera
 3. Ja du.
  Trots allt så är ju Skåne det landskap där flest röstar på SD.
  Nu säger inte jag att alla där är SD-anhängare.
  Men om man går efter det och läser det där och lägger ihop så förstår man ju en hel del.

  Idioter. Helt enkelt.

  SvaraRadera
 4. Och jag hittade ett passande YouTube klipp. Men mest blir jag ledsen.

  SvaraRadera
 5. Jag är skåning, jag röstar inte på SD. Jag blir bara så ledsen, på de Vellingebor som beter sig så här (för det kan väl inte vara ALLA som står bakom detta) och på dem som nu uttrycker sig nästan lika dumt som Vellingeborna fast om skåningar.

  SvaraRadera
 6. Man blir ju bara helt tom inuti när man läser sådant där. Hur kan man ens resonera sådär. Usch. Skäms är verkligen det rätta ordet. Idag är jag väldigt glad att jag inte bor i Vellinge och skänker en tanke till de som gör det men som inte har något med det här att göra.

  SvaraRadera
 7. I dagens pappersupplaga till Svenska Dagbladet intervjuas ett par Vellingebor och det fick mig att kasta tidningen och skrika rakt ut. Var har dom levt de senaste femtio åren? Ja jo, jag vet, i Vellinge typ... (Fast just dom här var väl inte 50 ens...)

  SvaraRadera
 8. Jag hörde det på lokalnyheterna och blir bara helt matt.

  Å andra sidan är det ju Vellinge kommun som gjort bort sej rejält när det handlar om barn med särskilda behov
  http://tankestormar.blogspot.com/2009/10/gardagens-fordomsprofil.html
  Jag tror helt enkelt jag håller mej till Lund - det känns oändligt mycket tryggare..

  SvaraRadera
 9. Jag håller med Vellinge!

  SvaraRadera
 10. Det blir obehagligt när människors fördomar mot invandrare blir så här tydliga.Som jag har förstått det handlar det inte om "små" barn utan om tonåringar och det är just det som skrämmer dem. Inte för att det faktumet rättfärdigar deras åsikter på något sätt, utan gör kanske deras rädsla mer tydlig. Det har skrivts mycket om tillståndet i exempelvis Malmö och rädsla smittar av sig, värre än vilken svininfluensa som helst. Den kryper in i varje vrå hos människan och förvandlas till någon märklig form av hat, riktad mot generella grupper. Vi har sett det förr... Okunskap, kallar jag det. Tänk om alla stöttade dessa ungdomar istället för att stöta ut dem. Oavsett ålder har de knappast valt att komma hit. Jag skäms för dessa människor, trots att jag vet att jag inte kan bära deras ångest.

  SvaraRadera
 11. Jag kan hålla med om den förfärliga människosynen som råder. Däremot borde de flesta vettiga förstå att media också blåser upp detta. Om du har ett möte med 100 personer så finns det alltid några som utmärker sig på ett vidrigt sätt. Jag blir dock väldigt upprörd när indignerade göteborgare och stockholmarna gärna "drar om gränsen" för att det enbart finns SD-anhängare i Skåne. Det finns en integration i Malmö och Skåne som inte finns någonstans i Sverige, tro mig! Jag har dock ännu aldrig stött på en infödd Stockholmare som besökt t ex Rinkeby. Ska frågan diskuteras eller ska tonläget höjas ytterligare?

  SvaraRadera
 12. Bodde i Vellinge men flyttade efter 5 år på grund av politikernas människosyn. Denna syn präglar dessvärre även stora delar av de som bor där eftersom man söker sig till Vellinge "för att få vara ifred". Som socialdemokraten sa på TV igår - det behövs inga Sverigedemokrater här, vi har Moderater i stället. Jag mår illa över att man kan prata om barn på detta sätt, barn som farit illa, varit utsatta för krig och övergrepp, barn som lämnat sin familj och kommer ensamma till ett land där man inte känner någon och inte kan språket. Fy fan för folk. Tur att det finns goda krafter som orkar bo kvar i V, jag orkade inte med det och var rädd för hur mina barns åsikter och människosyn skulle påverkas av mentaliteten.

  SvaraRadera
 13. Hittade detta på Vellinges hemsida http://www.vellinge.se/kommun-politik/kommunfakta/ :

  "Hjärtligt välkommen till Vellinge du också!
  Vi hoppas att du ska trivas och hjälpa oss att inte bara bevara utan också vidareutveckla vår kommun."

  Fast det gäller nog bara om du har gott om pengar, fast jobb och röstar blått! Om ni inte visste det, så är Vellinge kommunen med "lite större frihet" - käck slogan, eller hur.

  Härom veckan skrev en av kommunens rektorer såhär i en krönika: "...Exempel på det senare är föreningar och råd som bildas kring alla, efter 80-talet uppfunna, handikapp som allergier, Asberger, Damp, ADHD, anorexi, dyslexi, dyskalkyli, oral galvanism, anal magnetism…endast fantasin sätter gränser."

  Det är kul i Vellinge nästan jämt.

  Och snälla, dra absolut inte alla skåningar (eller vellingebor, för den delen) över en kam. Vi är faktiskt väldigt många som tycker annorlunda - tack och lov!

  SvaraRadera
 14. Och lika j-vla skrämmande är det ju att läsa vissa kommentarer under den artikeln. Att det finns såna människor är ju helt otroligt. Man tycker ju att människor i ett utbildat samhälle borde veta bättre. Här i Australien är det ju tyvärr likadant. Konstigt eftersom alla "riktiga" Australienare kom ifrån England från början.... Och var fångar till och med (men det törs man ju knappt skriva...). Man tycker ju att folk skulle sätta sig i dessa stackares situation, tänk att inte kunna stanna i sitt eget land och inte vara välkomna dit de kommer. Och barn dessutom som inte har några föräldrar. Fy Fan!

  SvaraRadera
 15. Jag blir lika förvånad och mörkrädd varenda gång jag hör nån på stan eller i nåt publikt sammanhang som diskuterar SD:s fördelar. Man känner verkligen att nästa riksdagsval kan bli läskigt.
  Vad är det som händer med Skåne?
  Är det okunskap som gör folk så främlingsfientliga? Bitterhet och missnöje över sin egen livssituation tror jag kan ligga bakom också.

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Jag trodde faktiskt att Vellinge lärde sig lite vett efter skandalen om särskolan. Vilket är väldigt hemskt det med, att obehöriga barn placeras där utan riktig kontroll.

  Håller även med de som säger här att man kan ju inte dra skåningar över en kam när det gäller politisk syn men i Vellinge verkar de vara rikspuckon hela bunten. Förhoppningsvis reagerar folk lite.

  SvaraRadera
 18. Jag förstår alla som blir upprörda över hur ett antal personer agerar. Själv blir jag både väldigt ledsen och förbannad men vi måste akta oss för att handla på samma fördomsfulla sätt som dessa rädda och osäkra stackars själar. Två fel ger inte inte ett rätt. Tror att det mest effektiva sättet att ändra människors mindset är att agera som förebild. Handen på hjärtat när gjorde vi något själva för flyktingar och papperslösa på vår ort i vår vardag?
  Bekämpa fördomar med positiv handling och inte med nya fördomar

  SvaraRadera
 19. Jag blev så arg, så ARG när jag läste om hela den här cirkusen igår. Var sitter hjärtat om man inte ens vill ta emot krigsdrabbade barn som har varit på flykt en längre tid? Jag förstår det inte. Och att dom försvarar det med att säga att dom skyddar sina barn, "för vad händer om vandrarhemmet där flyktingarna bor brinner ner?". VA? Står dom och säger rakt ut att om flyktingbarnen kommer dit så kommer vandrarhemmet brinner ner? Nej, jag förstår inte alls vad som pågår i invånarnas (dom som delar dessa åsikter) inre.

  Jag bor i Malmö, och är inte någon anhängare till SD, som många verkar vilja ha skåningar till här i kommentarsfältet, och jag känner inte någon som skulle rösta på det partiet heller. Om vi inte ska dra några förhastade slutsatser, som hela den här händelsen faktiskt bygger på, så kan vi väl lägga av med påhoppen på varandra här i sverige också? Jag kan ta att vi här nere pratar med gröt i halsen, absolut. Men när någon påstår att man gillar SD på grund av var man bor, där går gränsen.

  SvaraRadera
 20. Det är så man skäms för att vara Skåning :-(
  Barn är barn och människor är människor. Oavsett hudfärg.
  Punkt.

  SvaraRadera
 21. Tack för det svaret. Som sagt, dra inte alla skåningar över en kam. Det är lite för mycket sånt i riksmedia redan så att det räcker!

  SvaraRadera
 22. Skicka ett mail!
  http://www.facebook.com/event.php?eid=202288760534

  SvaraRadera
 23. Ifall nån reagerade på mitt anlägg angående nåt samband mellan Skåne/SD så vill jag poängtera att 1. större patriotisk skåning än jag finns inte, 2. jag står långt bort från SD politiskt och 3. eftersom jag bor i Skåne är det skåningarna jag möter mest och hör mest. Kan ju inte svara för hur stort SD är i andra landskap.

  SvaraRadera
 24. Om man kollar på hur stor bosättningen är bland invandrare så är det faktiskt också där nere den är det. Kanske är det för att dom lever mitt i det som många där neråt inte vill ha fler invandrare eftersom dom lever så mitt i det. Rosengård och så vidare i skåne? Hur många skolor längre upp i sverige har BARA invandrare? Jag säger inte att vi inte ska ta hit dom, bara att det är väldigt lätt att säga det som låter rätt när man själv inte lever i det, vilket jag inte heller gör och också tycket det var ett otroligt dumt uttalande.

  SvaraRadera
 25. Även om det geografiskt kanske är inte är mer än dryga milen mellan Rosengård och Vellinge, vågar jag påstå att det är ljusår mellan vellingebor och rosengårdsbor. De vellingebor som besöker Rosengård går troligtvis att räkna på ena handens fingrar.

  En annan sak slog mig: Om jag inte missminner mig så var vellingeborna de som var mest positiva till EU när vi hade folkomröstning. Men det är klart; det är ju skillnad på folk och folk - det är ju en helt annan sak med européer än med ensamma flyktingbarn från krigsdrabbade länder...

  Som sagt var: Hjärtligt välkommen till Vellinge du också!

  SvaraRadera
 26. Vellinge är ju för härligt. Inte konstigt att folk börjar sarkasmera över dem: http://lista.se/listor/fem-passande-platser-att-lagga-flyktingar-pa-522/

  SvaraRadera
 27. Jag blir uppriktigt sagt rädd av uttalandena som har gjorts. Jag blir ledsen över att de ensamkommande barnen inte kunde komma till sitt boende igår eftersom hotbilden var så stor. Varför ska det överhuvudtaget behöva finnas en hotbild mot dem? Vad har dessa barn (ungdomar) gjort för att förtjäna det hela? Vilka är VI att döma ut dem? Att läsa i tidningar att folk är rädda för sin egen säkerhet bara för att de här barnen ska komma och bo där gör mig uppriktigt sagt förbannad. Varför är du mer rädd för utländska ungdomar än vad du är för svenska ungdomar? På vilket sätt är de farligare?! Ooohh. Jag kokar inombords!

  SvaraRadera
 28. Åh barn och vuxna och unga och gamla. De är människor allihop och borde behandlas därefter. Men hur hjälper det dem att komma till ett land som inte tar ansvar för dem hela vägen. Vi ser de här tonårspojkarna utan föräldrar i ett nytt land med ny kultur. Fler än jag som ser vad som troligtvis kommer ske? De kommer inte komma in i samhället. De kommer inte bli lyckliga och framgångsrika. Vi har väl sett det förr?! Sverige tar på sig ansvar de inte kan ge. Det finns redan människor i landet som kom hit som flyktingar. Var är deras hjälp idag? Vem har ansvaret för dem idag? Ta hand om de som är i landet innan ni slussar in fler människor som bara far illa. Det är för stora grupper för att de ska kunna anpassas och finna sin plats.

  Om ni vill vara så goda människor så öppna era hem och ge dem en trygg familj att vänja sig i. Ge dem ett riktigt stöd och en vettig grund som faktiskt kan leda till något bra. Den här massinvandringen leder inte till att någonting blir bättre för någon.

  Så om Vellingebor tar avstånd från detta är de inte humana och saknar empati? Jag är själv från Vellinge. Jag har bott här hela mitt liv och jag ser förändringarna runt omkring. Hela samhället blir mer och mer kaotiskt för var dag. Kulturer blandas och kommer inte överens. Grupper i Rosengård samlas för att planera en attack mot judar. Grupper i Malmö samlas för att bränna ner moskén.
  Man kan gärna vilja tro på en så god värld där alla älskar alla men bevisligen fungerar det inte så.
  Skolorna i Vellinge är lugna medans skolorna i Malmö är raka motsatsen. Och jag vill gå i en lugn skola, jag vill att mina barn ska gå i en lugn skola. Varför skulle jag då inte vilja bevara Vellinge som det är idag?

  SvaraRadera
 29. När jag var 16 gjordes den nedlagna skolan bredvid min gata om till boende för flyktingbarn. De flesta åsikter jag hörde innan barnen flyttade in var positiva. Skolan hade ändå stått tom så länge, det kändes bra att hjälpa de krisdrabbade barnen, osv. Så flyttade då de här barnen in. Barnen, som de hela tiden kallats, var i själva verket ungdomar mellen 15-20 år. Bara killar.

  Visserligen har dessa pojkar kanske inte haft en vanlig barndom, och behöver få kallas barn. Óch visst, en 15årig är ett barn. Men åh andra sidan, de har ju kanske inte haft en vanlig barndom. Deras kultur ser annorlunda ut, värderingarna är annorlunda och de har med stor sannolikhet upplevt sådant som inga barn borde få uppleva. Hur beter man sig då i Sverige?

  Det är bra att Sverige tar sitt ansvar gällande flyktingar och utsatta barn. Men det jag vet är att jag aldrig ville gå själv över den gamla skolan när jag skulle till bussen igen. Jag tog på mig mjukisbyxor över kjolen även fast det var 25 grader varmt ute och min pappa mötte mig nästan alltid vid busshållplatsen på kvällarna.

  Anledningen:
  Jag har aldrig fått så många glåpord, aldrig blivit så utstirrad och förnedrad, aldrig blivit så obehagligt närmad, förföljd till mitt hus eller känt mig som en bit kött för hungriga vargar - som jag gjorde varje gång jag var tvungen att gå förbi den gamla skolan.

  Förläggningen är nu stängd, och jag kan nu, när jag är 20år, äntligen gå hem utan att min pappa måste möta mig vid bussen.

  Det är lätt att vara efterklok. Men ännu lättare att vara dömande.

  SvaraRadera
 30. jag är så trött på att man drar alla vellingebor över en kam på grund av det som sagts i media. visst, många här i vellinge är emot flyktingförläggningen i hököpinge, men många av de som är emot är inte på grund utav själva flyktingarna eller förläggningen, utan de är emot på grund av det faktum att malmö, en större kommun som är för att ta emot flyktingar väljer att bara placera ut flyktingar till andra kommuner för att de själv inte klarar av att ta hand om det antalet som de tar in. jag är själv en av dessa som anser att förläggningen i hökpinge inte är okej av detta faktum, och då kan jag säga att jag inte på några plan är rasist eller något liknande.

  att media dessutom får det att verka som att dessa flyktingar som placerats i vellinge är barn är enligt mig skrattretande. dessa såkallade "barn" syns väldigt ofta stå och röka utanför förläggningen i hököpinge, och då börjar jag undra. enligt sveriges lag måste man vara över 18 för att få köpa cigaretter, och eftersom de alla röker borde iallafall minst en av dom vara över 18. enligt sveriges lag anses man också vara myndig när man är 18 år. frågan är då om dessa "barn" verkligen kan klassas som barn eftersom de, eller iallafall någon av dom, tydligen, är över arton?!?!?

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.