Gör barnen till läsare.

22:30

Jag älskar att läsa. Visserligen är jag lite utav en periodare när det gäller böcker, men när jag kommer in i mina läsperioder kan jag liksom inte sluta. Och Abbemamman ska vi inte tala om. Hon slukar litteratur med ett rasande tempo. Alltid. Kanske är det därför vi så gärna vill att killarna ska upptäcka hur fint det är att ha en bra bok att försvinna in i.


Vi har läst för barnen sedan de var i pekboksåldern. Jag är övertygad om att det är så man lägger de första byggstenarna till läsningen och böckerna för barnen. De får ett större ordförråd av att lyssna på sagor och berättelser och de upptäcker hur spännande det kan vara att förlora sig i en bra historia. Dessutom är det ju nästan det mysigaste på hela dygnet att få ligga med en bok i ena handen och ett litet sjuårigt huvud på den andra armen. Med all stress i vardagen, så blir de där stunderna till en gyllene paus.

Ta Harry Potter till exempel. De böckerna läste jag först själv på engelska när de kom. Sedan den svenska översättningen för storebror när han blev stor nog. Och nu är Abbe och jag på näst sista boken. Bästa stunden.

Numera (sedan några år tillbaka faktiskt) har storebror själv upptäckt tjusningen med att läsa en stund innan han somnar. Han börjar bli som sin mamma och konsumerar mängder av böcker. En av bibliotekets yngre stamkunder. 

Abbe har inte riktigt kommit dit än. Han läser tio till femton minuter varje dag, som läxträning, men han lägger sig inte frivilligt med en bok i sängen innan han ska somna. Då lyssnar han hellre på mig när jag läser Harry Potter för honom. Men jag tycker mig ändå kunna se att han slukas av historierna i favoritböckerna om hästen Sigge, så det kanske bara är en tidsfråga innan han tar boken av egen fri vilja.

Det handlar om att hitta böcker man gillar. Så är det ju för mig med. Jag ser på storebror när han upptäcker en ny bokserie som han gillar. Då vill han bara läsa de böckerna.

Så nu testar jag en ny grej. Dels för att jag hoppas att det ska göra att Abbe upptäcker det som hans bror gjort och dels för att det kanske kan ge storebror lite bra tips på nya författare och nya bokserier som han gillar. Vi har gått med i Barnens bokklubb.

Varje månad får man hem ett åldersanpassat bokpaket – bokklubben väljer ut aktuella böcker som de tycker är bra för ditt barns ålder, från baby och upp till tonår. Och så får man en medlemstidning med fler böcker, erbjudanden, författarintervjuer, reportage och fakta kring barn och läsning.

Och det började riktigt bra måste jag säga. Den första boken som damp ner var lustigt nog den senaste boken i serien "Dagbok för alla mina fans", samma serie som Abbe just nu läser en tidigare bok ur.

Det ska bli jättekul att se vad det kommer för böcker i fortsättningen. Det ser jag fram emot.

Och vet ni vad? Nu när jag gick med har jag dessutom fått chansen att ge er ett litet erbjudande. Ni som vill gå med i Barnens bokklubb nu, får ett välkomstpaket som present om ni klickar på den här länken >>.

Bra va?

2 kommentarer

  1. Hej, jag ville bara tipsa om en bokserie. Doktor Proktor av Jo Nesbo. Det finns fyra böcker, den första heter Doktor Proktor och pruttpulvret. Jag läser för min sjuåring och han håller på att skratta ihjäl sig. Jag tror även att den passar mycket bra för äldre barn. Nu är vi inne på bok nr 2. Den är så spännande att jag inte får sluta läsa för 7-åringen. Det är så otroligt mysigt när man lyckas få barnen läsintresserade. Tycker i alla fall jag.
    Tack för en fin blogg. Slinker in ibland men jag kommenterar aldrig. Mvh Linda

    SvaraRadera
  2. kul! det var via Barnens bokklubb som jag började på Harry Potter. jag valde (eller jag tror faktiskt det var mamma, jag har aldrig varit ett stort fan av fantasy så jag var skeptisk först) De vises sten som välkomstbok, det måste varit 1999, när jag var nio. och sen växte jag ju liksom upp tillsammas med Harry.
    hoppas dina kids kommer gilla att vara medlem lika mycket som jag gjorde!

    SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.