Drömmen om ett fritidshus – del 31. Peppar peppar.

07:50

Trä, trä, trä. Alla väggar och tak i huset är gjorda av massivt trä. Det ger en väldigt fin känsla – ombonat, varmt och hemtrevligt. Men som ni vet så måste man slipa trä innan man kan behandla det, åtminstone om man vill ha ett bra resultat. Smuts från byggprocessen måste slipas bort och ytan ska bli ren, len och fin.

Det är bara det att just i det här huset är det väldigt många kvadratmeter trä som behöver slipas. Och rätt många av de kvadratmetrarna sitter ovanför huvudet.

För att underlätta lite lånade jag en så kallad "giraff" av en kompis som har ett måleriföretag. Det är en slags roterande slipmaskin på en lång arm som dessutom är kopplad till en byggdammsugare, så att man slipper slipdammet som annars yr i hela huset. Målarna brukar använda den när de spacklat gipsskivor eller ska slipa väggar som de bredspacklat, men det borde ju funka lika bra trä, tänkte vi

Och visst funkade det, resultatet blev jättebra. Jag kan säga att jag hade aldrig orkat slipa alla väggar och tak i huset för hand, utan maskinen. Då hade det nog tagit sex år till innan vi kunde flytta in. För trots att jag hade giraffen så lyckades jag skaffa mig en inflammerad axel bara av att gå omkring och lyfta den mot taket. Jag var redo för en kortisonspruta rakt in i axelleden (baserat på tidigare erfarenhet) men lyckade häva skiten med genom att gå på Voltaren i ett par veckor. Så kan det gå, men alla träytor blev släta och fina i alla fall.

0 kommentarer

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.