Drömmen om ett fritidshus – del 33. Den blå väggen.

23:15

Det finns egentligen bara två väggar i huset som inte är av massivt trä. En på bottenplan och en uppe på sovloftet. Eftersom badrumsväggen ändå skulle kaklas så fanns inget behov för att den skulle vara i massivträ. Dessutom behövdes det någonstans att dra en del installationer – som till exempel el, vatten, ventilation, luftning av avlopp, imkanal från köksfläkten och så vidare. Väggen mellan köket och badet fick alltså bli en ihålig vägg gjord på traditionellt vis av reglar, OSB- och gipsskivor. Detsamma med väggen rakt ovanför den, som delar loftet i två sovrum. Väggen på bottenplan viker också runt hörnet och täcker utrymmet under trappan där all teknik finns i form av varmvattenberedare, golvvärme, säkringsskåp och så vidare.

Alltså några ytor som behöver spacklas och målas. Eftersom alla andra väggar och tak i huset är vitlutat trä så tänkte vi att vi skulle få in lite färg. Samtidigt ville vi att det skulle funka bra ihop med det grå betonggolvet och det ljusa trät. Och så ville vi gärna fånga upp det som finns i omgivningarna lite grann – havet, de släta klipporna eller något annat av allt det där som gör Bohuslän så speciellt. Vi bestämde oss för att försöka hitta en färgpalett i blåmusslans skal. Låter sjukt pretentiöst när jag skriver det ser jag nu, men ändå. Det ljusa/vita finns redan på väggarna och i taket, en grå nyans i betonggolvet och så kommer köket delvis att bli svart. Så vi valde en blå ganska mättad kulör som drar lite lite åt det gröna hållet. Från blåmusslan.

  Det var ett litet projekt att ta hål genom golvet/taket för skorstenen till braskaminen. Tigersågbladen var för korta, borren likaså. De fick borra först nedifrån och sedan uppifrån …

… och då blev det en sån här trätårta över. :) Får försöka hitta på något kul med den så småningom.

Jag köpte vanliga garderobsdörrar på IKEA, slipade dem och målade dem i samma kulör som väggen, eftersom vi inte ville att de dörrarna skulle få någon framträdande roll.

Eftersom huset är litet gäller det att utnyttja alla skrymslen och vrår. Det blev en liten förvaring längst ner under trappan också.

3 kommentarer

  1. Åh vilken fantastisk blå färg ni valt! Jättefin i kontrast till alla naturmaterial.

    SvaraRadera
  2. Snyggt! /Malin Vbg

    SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.