Mycket ska man vara med om innan man fyller sex.

08:25

Visst är det lättare att förstå vad Abbe nu för tiden än det var före gomoperationen för snart ett år sedan. Det har ni själva hört i de små filmerna med våra samtal från före och efter operationen. Det har blivit mycket bättre, men inte helt bra.

Logopeden tycker att Abbe är duktig, att han har lärt sig att säga alla konsonanter på rätt sätt. Utom G och K, som är lite svårare att få till. Hon har gjort övningar som hela gruppen på dagis ska göra tillsammans så att Abbe ska få träna på just de där två långt-bak-i-munnen-konsonanterna. Det är fint.

Men ändå. Trots att Abbe gör rätt nu så låter det inte riktigt som det ska. Det läcker för mycket luft säger hon, logopeden. Och jag kanske borde tillägga att vi har väldigt stort förtroende för Abbes logoped, hon är en av de bästa. "Man måste titta i gommen hur det ser ut när han pratar", säger hon, "för att se om han behöver opereras igen eller ej".

Hur gör man det då? Jo, man filmar Abbe när han pratar. Inifrån. Läkaren stoppar in en liten kamera i en slang genom Abbes näsa och in i svalget. Men han får inte sova, han ska babbla på som vanligt medan de filmar. Inga konstigheter alls. Typ. Nu har vi pratat om detta i flera veckor med Abbe, och förberett honom på vad som ska hända. Men jag är skeptisk ändå. Kamera. I slang. I näsan. På femåring. Ni fattar.

Håll tummarna idag vid tretiden.

22 kommentarer

 1. Vi håller alla tummar som det går att hålla.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Ofta funkar det bättre än man vågat föreställa sig. Det har vi märkt. Lycka till idag!

  Ann-Charlotte

  SvaraRadera
 3. Vi håller alla tummar som finns att hålla för Er i dag, inte bara för Abbe utan också för Abbemamman och Abbepappan!

  Farmor o. Farfar

  SvaraRadera
 4. Håller så hårt jag kan...Go Abbe, Go Abbe!!

  SvaraRadera
 5. Håller tummarna hela dagen!

  SvaraRadera
 6. Självklart hålls alla tillgängliga tummar. Lyckat till!

  SvaraRadera
 7. Har följt din blogg i ett par veckor nu men inte gett mig till känna. Fascineras av din styrka att dela med dig av erat öde, det berör mig.

  Håller verkligen tummarna för er i eftermiddag!

  SvaraRadera
 8. Håller tummar så hårt det går. Lycka till underbara Abbe!!!

  //Nettan

  SvaraRadera
 9. Urk, det låter obehagligt. Hoppas att det går bra, det låter ändå rätt häftigt att de kan göra så och se något vettigt på bilderna. Lycka till.

  SvaraRadera
 10. Håller tummarna för er idag!

  SvaraRadera
 11. Vi håller alla tummar vi har för världens modigaste femåring!

  SvaraRadera
 12. Jag tror att det går jättebra! Den där kameran är liten och tunn och om Abbe tycker att det är häftigt kan han säkert få se sina stämband röra sig när han pratar.

  SvaraRadera
 13. Ojdå, lycka till! Nu börjar det närma sig.
  Underbara filmer förresten, den där efter-filmen hade jag missat. Gillar speciellt hur storebror shakar loss i slutet :D

  SvaraRadera
 14. Massa styrka och lugn och värme till er familjen!!!!!!

  SvaraRadera
 15. Nä men oj! Jag håller tummarna, jättehårt och önskar av hela mitt hjärta att det går bra!

  SvaraRadera
 16. Jag håller tummarna för allt jag kan. Heja Abbe

  SvaraRadera
 17. Hoppas att allt gick jättebra, och att Abbes stämband är precis så rörliga och mottagliga för träning som dekan vara

  Jag har gått igenom den undersökningen själv, som vuxen, efter en operation då man tog bort en sköldkörtelcancer. Det var tusan inte lätt att försöka säga iiiii och eeeee medan den tops-smala kameran killade mig i nässvalget!

  Abbe är en stor hjälte för allt han går igenom!

  SvaraRadera
 18. Jag håller fummarna.

  Annelie

  SvaraRadera
 19. Jag hann inte läsa innan det var dags för abbe, men om det går, så skulle jag hålla tummarna i efterhand. hoppas det gick bra!!!

  SvaraRadera
 20. Heja Abbe och heja abbepappan och abbemamman! Hoppas också att det gick vägen.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.