Om att tro.

22:51

Tänk er Antoni Gaudi. "Nämen, vi kör för fan. Kom igen nu, vi bygger la Sagrada Família. Skit i om det går eller inte. Det ska gå." Tidernas mest vansinniga bygge, och ett av de mest fantastiska. Startade 1882 och är inte färdigt än. Med lite tur kanske de blir klara till 2026.

Det här med att tro att saker och ting är möjliga. Att vara optimist. Att bara köra på och utgå från att saker och ting går att genomföra tills motsatsen är bevisad. Jag kan beundra det. Många gånger är det bara det som krävs. Ofta är det bristen på tro som gör att saker havererar, inte själva idén.

Ta min kollega och vän Fredrik (Hellobrother) till exempel. Ni vet. Han ville lära sig skriva låtar. Spelat och sjungit har han gjort i halva sitt liv, men alltid andras musik, alltid covers. Det måste väl kunna gå att göra egna grejer också, tänkte Fredrik. Och så bestämde han sig bara. Just do it.

För att sätta press på sig själv gjorde han ett projekt av det. En tidsram och ett mål. Jag tror egentligen inte att Fredrik har sådär värst mycket mer tid över nu när han är pappaledig än han har när han jobbar, men det blev en bra avgränsad tidsperiod att ge sig själv. Och för att sätta lite extra press och tvinga fram disciplinen startade han en blogg om projektet. Så fick han passa på att lära sig lite mer om bloggande också. Bra.

Då var det bara ett lite mer konkret mål som fattades. Fem låtar om familjen innan pappaledigheten tar slut 10 januari. Det borde gå. Men för att höja ribban lite till slängde han in en rad om att han skulle framträda med en av låtarna i TV också. Jag tror Fredrik garvade åt sitt eget vansinne och sa för sig själv "Jag är fan inte klok, men skit i det. Nu kör jag."

Det är just den inställningen jag snackar om. För ingenting är omöjligt visar det sig, bara man vågar tro på det. Sedan den där dagen i Augusti då Fredrik drog i gång bloggen och hela projektet har det hänt grejer, förstår ni. Låtar har blivit till, han har varit med i programmet Rivstart i på radiokanalen Bandit Rock (som också sändes i TV10), i TV-programmet Go'kväll i SVT och han har deltagit i ett program i P4 Göteborg. Det har skrivits om honom i Expressen, Resumé och Föräldrar & Barn. Och låten Elliot finns att köpa på iTunes.

Så det omöjliga målet är redan nått, efter halva tiden. Men Fredrik som fått blodad tand sätter sig inte och väntar på att det ska bli 10 januari. Nej, han tänker Skavlan. Det måste ju vara det ultimata målet, att få vara med i Skavlan. Fredrik skriver ett mejl och får det lite småraljerande svaret "kom tillbaka när du har fyllt konserthuset" från en projektledare för programmet. Det skulle projektledaren inte ha skrivit.

Fredriks nya mål är nu att fylla konserthuset. För gör han det, så blir det svårt för Skavlans redaktion att säga nej. Lite som när Emil i Lönneberga blev lovad den där hästen om han klarade av att sko den. Hästhandlaren hade väl aldrig trott att det skulle gå, men tji fick han. Och hästen fick Emil.

Och det är här vi kommer in i bilden. Jag och ni. För visst vore det vansinnigt kul att få se Hellobrother på Skavlan en fredag kväll? Vilken seger för tron. Vilket bevis för att den kan försätta berg. Fredrik har startat en Facebookgrupp där han försöker få ihop till ett fullt konserthus. Kanske bor du i närheten av Göteborg, kanske har du vänner som gör det? Klicka in på Facebook och åt oss tillsammans hjälpas åt fylla lokalen och skicka Fredrik till Skavlan.

Det är klart det går. Jag tror det går. Gör ni?

15 kommentarer

 1. Klart han ska ha hjälp med att fylla konserthuset! Har tipsat vänner som bor i Göteborg och dom håller med =)

  SvaraRadera
 2. Har delat länken på fb, bollen är i rullning...

  SvaraRadera
 3. Bodde vi bara tillräckligt nära så skulle vi dra med alla vi känner!

  SvaraRadera
 4. Det här ställer man självklart upp på!
  Men, om varken sambon eller jag har facebook, och bara vägrar att skaffa det, hur ska vi göra då för att stötta? Finns det ngt annat sätt?
  Hälsningar Maja
  http://rundvandring.blogspot.com

  SvaraRadera
 5. @Maja Sprid det på din blogg t ex. Dina läsare kanske har Facebook.:)

  SvaraRadera
 6. önskar jag bodde i gbg!!!!!!!!!!!!:(

  SvaraRadera
 7. Vilket fantastiskt inlägg. Ett jättetack säger ja till både inlägget och alla positiva kommentarer.

  På facebookgruppen som det är länkat till här skriver jag så ofta jag kan om hur arbetet fortlöper med att försöka boka Konserthuset och funderingarna kring vilken välgörenhetsorganisation som pengarna sa gå till. Hoppas ni vill hänga på.

  Tack igen.
  Fredrik / Hellobrother

  SvaraRadera
 8. Jag gillar idén som idé, men själva musiken kan jag leva utan. En av låtarna låter som en hopbyggd cover av en Stefan Andersson-låt och Bon Jovis "You give love a bad name" (på ett o-bra sätt). Men för all del, jag är känd som väldigt petig när det kommer till komponerande. Jag hoppas dock hallåbrodern lyckas. Han kan ju faktiskt inspirera någon som, enligt mig, gör bättre musik. Och jag kan slå över om han dyker upp i Skavlan.

  SvaraRadera
 9. Per descomptat. Arribo!

  /Cata Lunya

  SvaraRadera
 10. Skulle gärna ha kommit om jag varit i Götet. Har spridit via fb :) Lycka till!

  SvaraRadera
 11. Vilken jävla skön kille...jag är impad:)

  SvaraRadera
 12. Fick en länk av min dotter på Facebook. Hon ska gå men jag är bortrest och kan tyvärr inte vara där. Hoppas verkligen Konserthuset blir fyllt.

  SvaraRadera
 13. Säger som @maja har inte själv FB och tänker inte sprida en länk utan att veta vad som står bakom den. Så tyvärr skulle vilja stödja men det går inte så länge det stängs in bakom en FB-mur.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.