One more thing.

18:27

Jag måste erkänna att jag blev överraskad själv över hur jag kände i morse. Jag hade inte trott att en person jag inte känner skulle röra mig på det viset. Att en företagsledares bortgång skulle drabba mig alls. Men så blev det.

Steve Jobs påverkade mig och mitt liv. I den bransch jag arbetar har det alltid varit Apple som gällt. Allt annat har varit otänkbart. Då jag började jobba med reklam var vi i vår bransch ganska ensam om att anamma Macintosh, annat är det idag.

Med en aldrig trytande nyfikenhet och en ständig tro på att det går att förändra världen lyckade Steve Jobs med precis detta. Han förändrade världen.

"Here’s to the crazy ones. The rebels. The troublemakers. The ones who see things differently. While some may see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do." (från Apples reklamfilm "Think different")

Apple och Steve Jobs har förändrat sättet vi använder datorer på, hur vi köper musik, använder våra telefoner, surfar på internet och tittar på TV.

Och han gjorde det inte genom att alltid i första hand titta på siffror. Han gjorde det genom att skapa en vision, något att växa i. Han gjorde det inte heller genom att utgå från tekniken i första hand. Steve Jobs utgick från oss, hur vi lever, vad vi behöver och hur man kan göra det enklare och mer användbart.

Jag fick en klump i halsen i morse. Och gåshud. När jag såg det här på Apples hemsida:
Och sedan det här hos stora konkurrenten Google (se lilla texten under knapparna. Länken går till apple.com där bilden ovan fanns):


Och så tycker jag den här lilla bilden som cirkulerat på Facebook idag är fin (jag vet inte vem som är upphovsman till den från början):Det har sagts många bra saker om Steve Jobs idag. Det gör det ofta när någon avlider, men det fina är att det sas mycket bra om Jobs även innan han dog. Läs alla fantastiska citat på förstasidan av wired.com som Jocke Jardenberg tipsar om idag. De målar en bild av Steve Jobs storhet. Läs hela Jockes bloggpost förresten, den är mycket bra och där finns många bra länkar.

Aftonbladet skriver såklart massor. Och DN gör det också. Plus en herrans massa annan media.

UPDATE: Här är en fin text av en kvinna med en autistisk son och hennes syn på Apple som hjälpmedel för barn med behov av särskilt stöd.

Några av er tycker säkert att det här får väldigt stora proportioner. Kanske det. Men det går inte att komma ifrån faktum. Världen hade inte sett ut som den gör idag, om Steve Jobs inte funnits. Han har påverkat mitt liv. Steve Jobs har påverkat mig.

7 kommentarer

 1. Jag skulle ha kunnat skrivit varenda ord i det här inlägget... Från när jag som 20 åring började på reklambyrån och satte mig vid min första Macintosh. Och oxå hur otroligt berörd jag blivit idag.

  När Chippen kommer hem ikväll ska vi äta Applepaj med tänt ljus.

  SvaraRadera
 2. Läste en kommentar nånstans: "Ge Steve 3 månader på sej, sen kan vi sms:a honom i himlen!" ;-)
  Nåja, kanske inte så realistiskt, men ändå på nåt sätt
  klockrent om hans visioner/entusiasm och vad han betydde för många av oss.
  Vila i Frid, Steve Jobs!
  /Cata L

  SvaraRadera
 3. Så fint beskrivet. Och jag tycker det är alldeles rätta proportioner eftersom ingen annan kan bedöma hur just du berörs. Jag berördes också, oväntat, av denna nyhet - och av den andra stora nyheten den dagen: http://cecilia.ekhemmanet.se/?p=112

  SvaraRadera
 4. Hittade till din blogg via din hjärteinsamling, får säga att det är en blogg som rör mig djupt i hjärtat. Har själv startat en insamling till hjärtebarnen samt skickat efter Mojjes pins som jag skall sälja t nära & kära;)

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.