Uppdrag chansning.

22:52

Ikväll är jag sur, irriterad och lite ledsen. Ledsen över att det verkar som att inte ens min stora hjälte Pär Johansson kunnat låta bli att försöka lura till sig lite extra pengar i sitt arbete med Glada Hudikteatern.

I kvällens Uppdrag granskning kommer det fram några grejer som inte känns helt bra. Och det gör mig ledsen. Men på samma gång blir jag jävligt sur och trött på hur fruktansvärt hårt vinklat och insinuativt programmet var. Som alltid när det gäller Uppdrag granskning.

De ville verkligen gräva fram en skandal om Pär Johansson. Oklart varför, men det ville de. Så pass mycket att de jobbat i åtta månader med reportaget, för att komma fram till, vadå? Slutsatsen de drar är att Pär ljuger när han säger att alla människor är lika mycket värda eftersom de utvecklingsstörda amatörskådespelarna tjänat 920:- per föreställning medan Pär Johansson blivit rik på projektet.

Men eftersom det verkar finnas förklaringar till det (som t ex att det är teaterförbundets riktlinjer för vad en amatörskådespelare ska tjäna) drar man på för fullt med andra grejer för att svartmåla Pär. Som att han flög hem från en föreställning på i Visby medan ensemblen åkte buss. Eller att hans föreläsningar knappast kan klassas som en bisyssla. Och så vidare. Vafan, vi hittade inte så mycket på honom, men dra på lite extra på det vi har. Vi får chansa. Det blir bra TV. Så de dundrar på, penslar med den breda penseln, stråkar och pukor för nu ska den skenhelige funkiskramaren hängas högt.

Jag slutar där jag började, med att jag är ledsen för att det verkar som allt mjöl i Pärs påsar inte är alldeles rent. Men motivet till att Uppdrag granskning så gärna vill sänka honom och kanske förstöra allt det fina han trots allt har åstadkommit för hela gruppen utvecklingsstörda, förblir oklart.

16 kommentarer

 1. Jag såg inte programmet själv, men håller med om att det ofta är vinklat till att ingen är så perfekt som vi trodde...eller att alla har minsann någon hund begraven någonstans..
  Man vill åt så mycket skandaler idag att iaf jag inte alltid orkar titta. Det dagliga livet är väl fyllt av tillräcklig dramatik utan att man behöver granska alla och såga alla och leta upp små saker som vem som helst kunde begått. För ingen av oss är väl felfri? Vi har alla skrikit åt våra barn eller äkta makar. Betett oss illa inför en större grupp, många har säkert jobbat svart eller försökt tjäna en hacka på någon annans bekostnad någon gång i sitt liv. "Den av Er som är utan skuld ska kasta första stenen" lär det ha sagts en gång..jag tro inte någon kan kasta den stenen, inte ens Janne Josefsson. Tänk om man istället lade energi på att skildra positiva händelser i människors liv. Men det säljer väl inte lika bra förstås. En bloggare som skriver om meningslöshet och yta har säkert fler läsare än den som skriver om "vanliga" händelser. Vi behöver väl vältra oss i andras bedrägerier och visa att han ni trodde var så bra, han har minsann gjort detta... Vad som saknas i våra liv idag vet jag ej, men något borde det vara när man visar sånt hela tiden! Och jag håller oxå med om att det är ledsamt om det visar sig att han inte har så rent mjöl i påsen, men å andra sidan kanske det med dagens mått mätt, visar att han är mänsklig!?

  SvaraRadera
 2. Det här kan mycket väl vara det sämsta Uppdrag Granskningsprogram jag sett. Eva Hamilton hade för en gångs skull helt rätt. Tyvärr verkar ju inte UG haft någon anledning att glida och dölja saker för PJ, annat än att försöka koka soppa på en spik. (Därmed inte sagt att jag inte heller blev lite besviken över att man t ex krävt tillbaka lön efter den där USA-resan.)

  SvaraRadera
 3. Jag tycker det är bra att såna här saker kommer fram! Man ska inte utnyttja andra med lägre löner osv. Men Pärs idé från början har nog vuxit sej för stor. Om de medverkande inte mår bra av detta, lägg ner och fortsätt som de gjorde från början! Pär själv kan väl köra sin "bisyssla" på heltid, de verkar han göra ändå. Jag förstod som att det var föräldrar o gode män som hade hört av sej till UG, som undrade om allt verkligen gick rätt till! Pärs gloria fick sej en rejäl törn igår vilket gjorde mej fruktansvärt besviken! Han har gjort sååå mycket bra och det ska vi verkligen inte glömma!!!!

  SvaraRadera
 4. Såg det mesta av programmet, blev också störd på att man verkligen försökte göra ett Problem av något som ingen annan verkade tycka att det var ngt att hetsa upp sig för, är trött på att media verkligen gräver fram skit om folk. Mer stör det mig att man behandlar alla olika. Littorin som köpte sex hörde man i media i 2 veckor, Sahlins tobleroneaffär är väl inne på 20:e året eller nåt, juholt har man grävt om sedan han kom till( för jag visste inte att han fanns förrän för ett halvår sedan) Ola fick sparken för sin knarkaffär men Persbrant kör på som vanligt o är inte mindre poppis efter sina alkoholskandaler, vissa skalll man platta till medans man inte tar i vissa människors "skit"... Media har lite lite för stor makt för de kan vinkla en liten grej till något stort bara för att kasta skit på en människa som gjort 99% gott i livet. Måste man då gräva i de 1% som är mänskliga felsteg?? Eller måste kända människor vara 100% perfekta?? Kram till en underbar blogg

  SvaraRadera
 5. Har inte sett. Ska. Men av det jag läst i dina länkar att döma, tycker jag att det finns betydligt större problem än att Pär åkt flyg och skådespelarna buss. T ex hur lönerna ser ut generellt om du som funtionshindrad är anställd av Mica - vem annan skulle vilja jobba för 40 kr/dag? När det gäller vår syn på utvcklingsstörda överlag har Pär och Glada Hudik åstadkommit något, gjort skillnad. Om sedan UG vill göra skandal av det, så hoppas jag att det i förlängningen kastar ljus på de ännu större missförhållanden som råder.

  SvaraRadera
 6. Synd att jag missade detta...Har därför inga åsikter ännu...Vi var samtidigt som programmet sändes på en föreläsning med en annan "hjälte" - Thomas Sjödin. Fantastisk.
  Imorgon har det gått två år. Hur är det möjligt...?
  Niklas

  SvaraRadera
 7. Tycker det var ett jättebra program. Problemet är ju inte att han tjänar massa pengar utan att stjärnorna, de funktionshindrades lön är den lägsta i hela produktionen och att PJ:s argument för det är baserade på felaktigheter - de skulle inte förlora sin pension om de tjänade mer enligt försäkringskassans handläggare som ju var med i programmet. Som mamma till en utvecklingsstörd flicka rös jag mest till när kommunchefen och kommunalrådet kommenterade deras lön :"men de får ju så mycket annat, de utvecklas, förut strök de längs väggarna etc etc." Som om de ska vara tacksamma att få var med i den normala världen, det ska vara lön nog. ALLA utvecklas väl i en teaterföreställning, utvecklingsstörd eller ej?

  SvaraRadera
 8. Det är tragiskt att måla upp Pär som en dålig person. Glada-Hudikgänget skulle inte funnits utan honom. Varför blir man alltid en ond människa i Sverige om man tjänar pengar. Kan man inte bara vara glad för hans skull.

  SvaraRadera
 9. Åh, jag håller med dig. Blir. Så. Trött.
  Det ska letas skandaler i vartenda hörn, och hittar man ingen så ska man banne mig intyga tittare/läsare att den smuts man hittar faktiskt ÄR en skandal. Ingen ska få framstå som hygglig och juste och bra, då ska de fram och visa att det minsann inte är så hela vägen igenom.

  SvaraRadera
 10. Länge sen jag kommenterade här. Men UG är inte ett seriöst program och det är väldigt trist när eldsjälar svartmålas. Det är farligt att vara en person som ger mer än andra. Som sticker ut och gör skillnad. Exakt vad som har hänt vet vi ej, men att UG knappast är en tillförlitlig källa det kan jag garantera. Och av egen erfarenhet vet jag att det inte alls är så som FK så fint framställde det för UGs reporter, att det bara är att tjäna hur mkt som helst och behålla sin sjukpension ändå. Tyvärr. Grundtanken är kanske sådan men i praktiken så riskerar de utvecklingsstörda sina ersättningar om de tjänar för bra. Och DÅ kan vi börja snacka press... Sen när ett ideellt projekt växer och blir framgångsrikt så förändras villkoren på gott och ont. Det blir en annan verksamhet. Jag känner inte Per personligen och kan därför inte med säkerhet veta hur just deras verksamhet utvecklats men jag kan tänka mig att det var flera år då han fick slita hårt för denna verksamhet och själv skjuta till både obetald arbetstid och egna medel till verksamheten för att det öht skulle kunna existera. För så brukar det vara när man bryter ny mark på såna här områden... Men sen började det gå bra för honom, och han började t om. tjäna pengar på sitt kall och då jäklar ska vi nita dit honom. Det ser fult ut att de flög medan de utvecklingsstörda åkte buss. Men det är så mkt vi ej vet. Vi som jobbat med den här gruppen vet att det mkt väl kan vara så att olika diagnoser gör att en flygresa inte är det bästa valet för en del av de här personerna. Det är bara en gissning. De flög till USA så kanske kan just dessa individer flyga utan problem. Men vad jag menar är att det är så mkt bakom programmet som döljs och som Per kanske inte ens får svara på, pga. sekretess.

  SvaraRadera
 11. Per har kommenterat allt på gladahuddikteatern.se ( med reserv.för felstavning) läs det så känns det ok igen ;)

  SvaraRadera
 12. Jag bestämde mig för att inte se programmet. Tänker inte se det i efterhand heller.

  Min tro på Pär Johansson och hans stora medmänsklighet och mänsklighet har inte fått sig någon törn. Jag tror fortfarande på honom och visst, han är också mänsklig. Men, att hoppa på någon som har gjort så mycket bra på det här sättet kan jag endast se som småaktigt. Den svenska avundsjukan...

  SvaraRadera
 13. Såg inte heller programmet men har hört om det från ett gäng fotbollsledarkollegor. Jag tycker trots detta att Pär har gjort en fantastisk bedrift när han startade Glada hudik teatern. Om det inte vore för honom, kanske människor fortfarande skulle sitta och träna på att snöra skor, år i sträck.
  Att han dessutom väljer att berätta om sin erfarenhet genom föreläsningar och liknande tycker jag bara är bra och jag hoppas att den dagen min funktionshindrade son skall ut i arbetslivet, får möta en ledare som honom.

  Undrar vad UG skulle hitta om de riktade strålkastaren mot Janne Josefsson! Han har säkert också lik i garderoben.

  SvaraRadera
 14. Tycker inte att det verkar oskäligt det som han får ut för föreställningarna, det är ju inte mer än en normal lön ungefär.

  Att han tar rejält betalt för föreläsningar mm är väl inte mer än rätt, det gör ju alla andra föreläsare.

  SvaraRadera
 15. Nu har jag inte sett det programmet men överlag har jag väldigt svårt för Uppdrag granskning, det känns alltför ofta som att de _letar_ felsteg och skandaler som vid närmare koll är helt normala fel/misstag som kan ske.

  I Sverige är det dock inte okej att sticka ut, vare sig bra eller dåligt. Då "måste" "man" leta fel, helst hos enskilda individer och inte i strukturer eller på högre nivåer (då kan det ju leda till varaktiga och positiva förändringar).

  SvaraRadera
 16. Pär kanske är bättre på att få saker gjort än administration? Jag slår vad om att Pär också har ett antal kvitton för utlägg på sitt skrivbord som han helt enkelt aldrig lämnat in till kommunen!

  Och om han nu fuskat till sig 14 000 kr så är det inte alls OK, men om nu miljonerna rullar in på föredragen, varför mygla till sig denna förhållandevis lilla summa?

  Och det är sorgligt om skådespelarna fått 920 istället för 2500kr! Men samma sak där, det är nog en miss av annan karaktär än lömskhet och egen vinning...

  Och en bisyssla är en bisyssla även om man tjänar miljoner, något UG inte verkar fatta. Underbart att man kan bli rik på något så hedervärt!

  Jag håller med dig, uppdrags gransknings motiv att svartmåla honom förblir oklart...

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.