Bandet.

23:54

Min svåger jobbar på fabrik. Dom gör lastbilar. Ibland går en tjej på slak lina mellan bilarna som rusar fram emot öppningen på ett tunnelrör. På film, på internet. Fabriken ligger i Tuve och där inne rör sig lastbilarna sakta framåt längs ett bestämt stråk. Så sakta att kanske till och med jag hade vågat försöka gå på lina mellan dem. Men bara kanske.

De rör sig sakta för att min svåger och alla hans hundratals arbetskamrater ska hinna skruva ihop dem på vägen. In i ena änden av fabriken kommer rullar med tjock plåt som formas till balkarna i lastbilarnas chassi. Och ut ur fabrikens andra ände rullar färdiga lastbilar. Jag vet inte hur många dagar det tar, men jag tycker det är fascinerande på något vis.

Min svågers jobb kunde förmodligen inte vara mer olikt mitt. Jag med nya arbetsuppgifter varje dag, alltid strävande efter att komma på något nytt, något kreativt, något som ingen tidigare gjort och som gör att mina kunder uppnår sina mål på bästa sätt. Min svåger vet vilka skruvar han ska sätta dit varje dag. Ibland ska lastbilen till Tanzania och då vill kunden ha det på ett visst sätt, ibland ska den till Norge och då kan önskemålen vara andra. Men principen är densamma.

Min svåger börjar 06.42 på morgonen, och går hem klockan 15.48. Varje dag. Jag börjar runt halv nio på morgonen och slutar vid halv sex-tiden, om jag är färdig. Är det dead line på tidningen, presentation för kunden nästa dag eller någon filminspelning går jag hem när jag är klar. Det kan lika gärna bli till fyra på natten.

Många tycker kanske jobba på reklambyrå låter mycket mer spännande än att skruva ihop lastbilar på bandet i en fabrik i Tuve. Kanske är det det också. Men jag ser väldigt mycket jag gillar med min svågers jobb. De verkar vara ett gott gäng. Han slipper en massa prestationsångest, slipper ta med sig jobbet hem. Han kan montera det han ska, tjöta med polarna eller lyssna på favoritmusiken och klockan tolv minuter i fyra kan han gå hem och ägna sig åt det han själv gillar bäst.

Om man skulle byta jobb med honom?

5 kommentarer

 1. Känner igen mig i jobbet som lärare. Det sägs att det positiva är att tiden går fort- men det är även det som är problemet med ett jobb utan "gränser". Tiden rinner på och man hinner inte med allt...och när är man egentligen färdig? Vad är fritid vad är privatliv? Allt svårare med dagens teknik då man ständigt ska vara anträffbar. Ibland lockar jobbet på Maxi...men tänk vad härligt det är när man får god respons på det man gör? Du verkar vara lysande på ditt jobb med tanke på ditt bemötande på denna blogg och din kreativitet, som jag vet kan dala när man har sitt kämpande barn som vi båda harerfarenhet av. All lycka till med att finna balansen!

  SvaraRadera
 2. Min man var anställd som forskare på universitetet och hans arbete gick inte så mycket ut på atgt forska som att försöka få anslag till sin forskning. Det gick så långt att han inte sov på nätterna - då hoppade han av! Nu kör han truck och mår så mycket bättre än innan. Det finns fördelar med förutsägbart arbete!

  SvaraRadera
 3. Det finns många fördelar med förutsägbart arbete. Det bästa är en kombination av ett jobb som man inte kan ta med sig hem, när dagen är slut så är den slut och samtidigt ha lite spänningsmoment som tävligar tex.
  Sen är arbetskamraterna och stämningen viktigare än något annat.

  SvaraRadera
 4. been there done that... det är inte så spännande i längden. hjärnan kräver lite också och det är svårt att få stimulans genom att bara tjöta me arbetskompisarna. men visst. du lämnar jobbet när du går hem och du tjänar bra mycket mer än vad du gör i t ex sjukvården.

  SvaraRadera
 5. Beror nog på ens personlighet å vad en vill få ut av ett jobb. Ingen mår nog bra av för mycket ytterligheter såsom för monotont eller för mkt stressigt ansvar. Själv tyckte jag det var såååå långtråkigt att jobba på apotek. Allt var likadant varje dag, nya varor, samma rutiner. Till slut tyckte jag bäst om när nån snattade eller jag tappade en låda hostmedicin så jag fick städa upp typ. Ingenting var nånsin utmanande eller stimulerande.

  I mitt nuvarande jobb är det analys, problemlösning å strategi hela tiden. Kan bli för mycket men föredrar det ändå alla dar i veckan.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.