Abbepappan och byggloven.

23:19

Ni som har hängt här ett tag vet att vi hade planer på att bygga ut vårt hus för några år sedan. Ni vet också att vi hade en granne som satte stopp för det. De försökte stoppa det först en gång, men kommunen tycket inte att de hade fog för sitt nej, så vi fick bygglov ändå. Grannen överklagade då till Länsstyrelsen och bygglovet drogs in. De lyckades dessutom att åstadkomma byggstopp i hela området på grund av detta och förlora de sista vänner de hade kvar i grannskapet. De kände sig inte välkomna och flyttade till slut, vilket jag personligen tyckte var skönt. Men byggstopet är kvar.

Men det där vet ni redan, om ni läst bloggen några år. Ni vet också att vi senare köpte en tomt på en ö i Göteborgs norra skärgård, där Abbemamman är uppväxt, och tänker bygga oss ett litet fritidshus. Vi struntar helt enkelt i utbyggnadsplanerna hemma och satsar på ett sommarställe. Och gamla läsare vet dessutom hur det gick när vi sökte bygglov där förra året. Avslag.

Men skam den som ger sig. Tomten är smal, lite tårtbitsformad och knepig, så ett vanligt rektangulärt hus får knappt plats. Om det inte är ett väldigt väldigt litet förstås. Typ friggebod. Så vi snackade med en arkitekt som tog sig an projektet och ritade ett hus som följer tomtgränserna (4,5 meter in från gränsen såklart). Ett trekantigt hus. Men eftersom vi förlorade lite yta på att göra det trekantigt ritade han in en loftvåning. Perfekt.

Ansökningshandlingarna är inskickade och korrigerade efter några samtal med bygglovshandläggaren i kommunen. Men så i lördags kväll ringde det på telefonen. Det var grannen ovanför oss på ön. Han tyckte att med det nya taket, med loftvåningen, blev huset för högt. Det tar lite av hans utsikt så han tänkte inte skriva på sakägaryttrandet.

Suck. Vi drog tillbaka bygglovsansökan, för att slippa ett avslag än en gång.

Tillbaka på ruta ett igen. Men det kommer blir ett hus så småningom. På ett eller annat sätt. Det blir fint. Lagom tills jag går i pension kanske.

25 kommentarer

 1. Man blir så trött på ogina människor som gör allt för att sätta käppar i hjulet för sina medmänniskor. Men ge inte upp, kämpa vidare. Vi håller tummarna för Er det vet Du.

  Far o. Mor

  SvaraRadera
  Svar
  1. I know. De verkar finnas överallt. Men vi tar nya tag.

   Radera
 2. Du får trösta dig med låten "Ett fel närmare rätt" av Den svenska björnstammen.

  Snart blir det eran tur!

  SvaraRadera
 3. Gräv Gunnar, gräv.
  Kram Clipp

  SvaraRadera
 4. Men grannen på landet är i alla fall karl nog för att faktiskt stå för det och ringa upp er och tala om det, istället för att låta det komma som en blixt från klar himmel. Inte en tröst men i alla fall mer "fair" om du förstår hur jag menar.
  Clipp har en poäng. Gräv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Han är okej. Vill i alla fall ha en dialog. Och jag förstår att han är mån om utsikten, det hade jag också varit. Men det finns en annan granne som är väldigt rigid med avståndet till deras tomtgräns och det är den som ställer till det hela egentligen.

   Radera
 5. Nej vad tråkigt! Nu har inte turen på er sida när det gäller bygglov direkt...
  NI får göra källlare istället för loftvåning. Inte lika mysigt men för utrymmets skull..? Kan tillägga att jag inte kan nåt om sånt här så det kanske för den insatte är ett jätte dumt förslag :p
  Håller tummarna för att ni iaf snart ska få ert lilla hus!
  /Emma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har börjat fundera lite i de banorna faktiskt, så det är inte alls så dumt förslag. Tack för tumhållning.

   Radera
 6. Svar
  1. Eller hur! Och JAAA, absolut lunch. Jag vill träffa dig och Nils.

   Radera
  2. Ja! Vi är förkylda men förhoppningsvis mår vi bättre nästa vecka. Jag hör av mig då.

   Radera
 7. Meeeeennnn. Less skulle bara vara förnamnet om jag vore i er situation nu. Men som sagt - skam den som ger sig.

  SvaraRadera
 8. Man kan ansöka om förhandsbesked. Jag antar att ni bor utanför detaljplanelagt område. Ett förhandsbesked är enklare och billigare. Ifall ni får det så är kommunen SKYLDIG att ge er bygglov om ni vill bygga ett likadant hus som det ni sökt förhandsbesked på inom två år. Ett enklare sätt att sondera terrängen.

  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inom detaljplanerat område faktiskt.

   Radera
 9. Hur fungerar det där med byggstopp egentligen? Kan man inte få vem det nu är som beslutar om detta att ta ett nytt beslut?

  SvaraRadera
 10. Att folk bara orkar hålla på...

  Jag hoppas att det löser sig och att ni hittar en lösning som funkar även för gnälliga grannar. Så ni kan få bygga och bo i fred sedan. Våra har drivit process mot en beviljad balkong, så nu är vi på gång i Tingsrätten... Så, ett försök att få dig att se det lite från den positiva sidan - ni står inte inför risken att behöva riva.

  För övrigt - låter som ert hus kan bli hur häftigt som helst - trekantigt!

  SvaraRadera
 11. Kolla in sommarnojen.se - där har jag sett mycket fint och kanske något som passar er? Lycka till! Bit dem i hälsenan bara :-)

  SvaraRadera
 12. Kanskje det kunne være en ide og lage et "trekkspillhus"? Et hus som kan trekkes ut når det er i bruk, men hvor gulvflaten er liten?

  Selve designet behøver jo ikke å være som her, men sjekk ut prinsippet:

  http://www.tv8play.se/play/263739/

  http://www.dragspelhuset.com/


  Helena

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.