Grattis till alla blivade små stockholmare.

22:22

Jag har skrivit om detta tidigare. Först i det här inlägget. Och sedan skrev Expressen om det i bland annat den här artikeln. En enkel undersökning med en pulsoximeter, av alla nyfödda, skulle rädda liv. Det är Abbe ett levande bevis på.

Nu verkar det äntligen som att åtminstone Stockholms läns landsting bestämt sig ge alla nyfödda barn en möjlighet till pox-screening. Härligt. Det tog bara tre och ett halvt år från att de presenterade resultatet av studien att ta det beslutet (!?).

Låt oss hoppas att alla landets landsting går samma väg.

14 kommentarer

 1. Ja jag hoppas verkligen att alla landsting tar detta till sig.
  Min dotter fick nyligen barn och ville gå hem dagen efter. Jag sa åt henne att hon skulle kräva ett poxtest innan dom skrevs ut.Dom undrade varför och hon förklarade att hennes bror har hjärtfel.Det var inga problem och dom fixade snabbt och lätt och det visade att allt var bra men bättre att göra en så enkel undersökning än att gå hem och nåt skulle vara fel.Det borde vara en självklar grej innan barnen skrivs ut!
  Tack för en bra blogg:)

  SvaraRadera
 2. Vi har gjort det på alla våra tre barn på NÄL i Trollhättan. Väldigt enkelt och smidigt. Borde finnas överallt!!!

  SvaraRadera
 3. Detta har de tydligen börjat med i Gävleborg också :-) Tänkte direkt på Abbe då...

  SvaraRadera
 4. På NUS i Umeå undersöks alla nyfödda med POX. Det har de börjat med någon gång de senaste åren.

  SvaraRadera
 5. Härligt att läsa era kommentarer att man börjat med detta på fler ställen.

  SvaraRadera
 6. Jobbar på Neo på Östra sjukhuset, både vi och BB poxar alla barn i hand och fot vid tolv timmars ålder. Är det sådant poxtest du syftar på eller finns det ngt annat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst är det ett sånt jag syftar på. Vad bra att ni också gör det numera! Innan man gjorde studien (2004-2007) gjordes det inte alls, och än gör inte alla landsting det.

   Radera
 7. När jag födde min dotter i juli undersöktes hon med pox. Hon är född i Linköping. Jag fick information om att man gjorde det på alla nyfödda. Så det verkar sprida sig.

  SvaraRadera
 8. I Jönköping har det gjorts i flera år på alla barn när de har blivit 6 timmar. Bra att fler och fler också gör det!!

  SvaraRadera
 9. I Kalmar har de, de berättade det idag när jag var på info inför förlossningen, men vet att jag kollade upp det redan när du ksrev inlägget om det förra gången och att de hade det redan då! BM idag sa att det räddar ca 10 liv per år, det är ju fantastiskt även om det bara skulle vara ett barn, det är ju en så enkel koll!!!! SaramedNora

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.