Pox till alla BB. Om jag får bestämma.

16:38

Om du har läst början av den här bloggen – de där första kaotiska timmarna i Abbes liv – så vet du att de upptäckte att Abbe hade ett missbildat hjärta redan vid en kontroll som gjordes efter hans första dygn i livet.

Man höll på med ett screeningtest i Västra Götalandsregionen där man mätte syremättnaden i spädbarnets blod med en så kallad pulsoxiometer (pox) innan 36-timmarskontrollen, för att utröna om man hittade fler allvarliga hjärtfel än man vanligen gjorde utan den här metoden.

Abbes testresultat: 48 procent. Syre. I blodet. Och eftersom det skall vara 100% drog cirkusen igång.

När jag slog upp G-P igår fanns en artikel om ett nytt hjärttest som kan rädda liv, och jag behövde inte läsa många rader för att inse att det handlade om studien som Abbe deltog i. Han var ett av de 39 821 spädbarn som testades mellan 1 juli 2004 och 31 mars 2007 då studien pågick. Han var ett av de 60 barn som föddes med livshotande ductusberoende hjärtfel under perioden. Han var ett av de barn de upptäckte med hjälp av testet.

Även om jag mycket väl känner till hur allvarligt det var, hugger det till lite i magen när jag läser om det i tidningen. Det bli så påtagligt och otäckt på något vis. Jag citerar Madeleine Sahlman på G-P:

"Ett till två per 1000 nyfödda har ett omedelbart livshotande så kallat ductusberoende hjärtfel. Felet innebär att blodet till lungorna eller resten av kroppen stryps när fosterförbindelsen, ductus, sluter sig. Den processen startar med barnets första andetag och avslutas i allmänhet inom ett par dygn. När detta sker blir barnet mycket snabbt dåligt och behöver omedelbart tas om hand. I annat fall avlider barnet."

Utan studien och med lite otur, kanske jag inte hade haft världens bästa Abbeman idag. Det gör ont att tänka på det.

Forskningsrapporten visar i alla fall tydligt att man i tid upptäcker allvarliga hjärtfel i betydligt större utsträckning med den här metoden än bara med den traditionella läkarkontrollen. Är du intresserad kan du läsa mer här, här, här, här, här, här, här och på en massa andra ställen. Orsaken till att det skrivs om studien just nu är att den publicerades i British Medical Journal igår.

Tänk att med en enkel liten undersökning kan man rädda många små spädbarns liv varje år. Se nu till att varenda BB i landet har en pulsoxiometer och att det här blir en rutinkontroll.

Snälla.

Andra bloggar om , , , , , , , ,

16 kommentarer

  1. jag läste samma artikel i dn idag och tänkte på abbe. den här kontrollen borde bli standard genast.

    SvaraRadera
  2. Jag snälla, se till att alla BB i Sverige har den där lilla pulsoximetersaken. Som rutin.
    Annars vägrar jag föda barn!

    SvaraRadera
  3. Precis som Marie tänkte jag också på er när jag läste artikeln i GP. Att en sån liten grej kan göra så stor skillnad!

    SvaraRadera
  4. En pulsoximeter kostar inte så himla mycket. Och den är enkel att använda. Därmed anser jag att det vore självklart att använda den som rutin på alla nyfödda!

    SvaraRadera
  5. Jag tycker också att en sådan billig och enkel metod som dessutom inte är särskilt resurskrävande borde införas på alla BB i Sverige. Vår Alvin fick vara med i ett test inför studien (aug-03). Man var så facinerad att han höll 100% trots sitt allvarliga hjärtfel så man ville testa lite extra på honom. Men ändock, det är så många...och så enkelt.

    SvaraRadera
  6. Jag läste något liknande artikel i Jönköpingsposten. Fast kortare och mindre detaljerad tror jag.

    Det stod att av de 60 stycken som hade hjärtfelet dog 5 stycken. (Orsaken stod inte eller så minns jag inte). Om den här metoden innebär att fler liv kan räddas borde en pulsoximeter absolut finnas på varje sjukhus!

    Bra text! Det är bra att någon slår ett slag för det här. Det finns för mycket okunskap... om att det behövs osv. Borde vara en självklarhet.

    SvaraRadera
  7. När jag har varit sjuk har jag haft syremättnad runt 65 - 80, kan inte tänka mig 49. Verkligheten var klart förändrad vid 75, vid 65 vad jag intuberad.

    Om det räddar barn så ska det ju användas.

    SvaraRadera
  8. Jag håller med dig!! Det borde vara en självklarhet att dem använder en pox på BB. Våran dotter var också en av dem som deltog i studien och dem upptäckte hennes hjärtfel på precis samma sätt och tanken på att vi kanske hade fått åka hem utan att dem upptäckt det får ju en och rysa. Vi har en pox hemma så alla nyfödda i Göteborg kan få komma hem till oss och kolla.

    SvaraRadera
  9. Jag läste också den artikeln, fast i vår lokaltidning. Det högg i mitt hjärta också. Jag är glad att Abbe räddades men sörjer min Nils och önskar att testet hade kunnat rädda honom.

    SvaraRadera
  10. Min son föddes med ett ductusberoende hjärtfel. Ingen pox där inte, men en otroligt vaken och engagerad sjuksköterska på Neo på Huddinge envisades med att han inte hade några streptokocker (han var alldeles för ARG för att vara ett streptokock-barn) och till slut gjordes ett UL på sonens hjärta. Då upptäcktes hans transposition. Han var då ganska precis ett dygn gammal. Och han var då nere i 53% i syremättnad... Han klarade sig med några minuters hårsmån från döden den natten. Pox ska bli standard, absolut!

    SvaraRadera
  11. Finns inga ord. Tack och lov för testet !

    SvaraRadera
  12. Nu har jag inte läst på ordentligt men hur skiljer sig de här pulsoximeter-apparaterna från vanliga saturationsmätare? De sistnämnda borde (?) ju finnas överallt på sjukhus och det är ju med dem som man lätt kollar syresättningen. Det skulle ju ta max en extraminut att göra en saturationskoll när barnet är nyfött. Min son hade ju två hål i hjärtat men det upptäckte de ju inte genom att bara lyssna med stetoskop. Inget blåsljud hördes trots hjärtfel.

    /Anna

    SvaraRadera
  13. Marina: Jag önskar det också.

    Cina: Tack och lov för vakna och engagerade sköterskor.

    Anna: Pulsoxiometer och saturationsmätare är samma sak.

    SvaraRadera
  14. Åh, JISSES. Det var ju det som Ansgar dog av...

    SvaraRadera
  15. Hej Abbes pappa!
    Min son var med i samma test- han föddes 3 juli 2004. Han var ett av de barn som man tyvärr INTE upptäckte men trots det hann vi in akut med en MYCKET dålig Melvin.Blev opererad vid 10 dagars ålder & mår idag helt ok! Melvin har ett ductus beroende hjärtfel & hade dött om vi inte hunnit in i tid...
    Självklart skall ALLA nyfödda bebisar testas!! Kram Maria

    SvaraRadera
  16. Pulsoximetrar finns i överflöd kan jag lova.

    Norrbottens Läns Landsting har då 512 pulsoximetrar, så brist är det då inte på dom.

    (Ja, jag jobbar åt Landstinget)

    SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.