Godnattsång.

21:44

Ibland sjunger jag för Abbe när han ska sova. Det är så fint att se hur hans ögon sakta ändrar form. Det är förresten märkligt med Abbes ögon, jag kan inte riktigt säga vilken färg de har. Ibland väldigt gröna, som smaragder. Nästa gång bruna och fina som den Italienare han måste varit i sitt förra liv. Och några gånger går det liksom inte bestämma vilken färg de har. Inte som storebrors, som alltid är ljusblå och glittriga.

I alla fall. Jag tycker om att sjunga och se hur han kämpar för att hålla sig vaken, men till slut alltid kapitulerar inför sömnen. Först med stora och uppspärrade ögon, som tittar på mig tyst och väntar spänt på vilken sång som ska komma härnäst. Jag kan inte så många vaggvisor. När jag klarat av "vyss lull lille palt" och några till tar det slut.

Men det finns sång jag alltid sjöng Abbes storebror till söms med, då han var liten. Det är ingen vaggvisa, men den fungerar precis lika bra på Abbe som den gjorde på hans bror. Dessutom är det en otroligt bra låt.

"Old pirates, yes, they rob I,
Sold I to the merchant ships,
Minutes after they took I
From the bottomless pit."

Abbe tittar fortfarande stort, men ligger alldeles tyst.

"But my hand was made strong
By the hand of the almighty.
We forward in this generation
Triumphantly."

De små ögonlocken ser tyngre ut. Abbe tittar och lyssnar.

"Wont you help to sing
These songs of freedom?
cause all I ever have:
Redemption songs,
Redemption songs."

Efter första refrängen blinkar han allt oftare. Och allt längre.

"Emancipate yourselves from mental slavery,
none but ourselves can free our minds.
Have no fear for atomic energy,
cause none of them can stop the time."

Nu är de små ögonen mer stängda än öppna. Energin som går åt för att öppna dem överträffar vida den han sparar när de är stängda.

"How long shall they kill our prophets,
While we stand aside and look?
Some say its just a part of it.
We've got to fulfil the book."

Vid det här laget blundar Abbe hela tiden. Jag sänker rösten och sjunger refrängen svagare och svagare, och jag inbillar mig att det är ett litet leende jag ser på hans läppar. Han sover sött, och jag tittar länge på honom medan jag sjunger färdigt sången för säkerhets skull. I min mage känns allt varmt och gott.

Medan blicken vilar kvar på den snusande lille grisen funderar jag på om Bob Marley någon gång insåg vilken fin vaggvisa han skrev 1979, då han plitade ner texten och ackorden till "Redemtion Song".

Andra bloggar om: , , , , ,

16 kommentarer

 1. Åh, jag blir alldeles tårögd. Ser framför mig vilken otroligt vacker o intim stund detta är för er.
  Det är såna här stunder man vill ha fler o fler av, med sina älskade barn.

  Var rädd om er!

  SvaraRadera
 2. Åh, vad fint. Nu kommer jag tänka på er nästa gång jag hör sången :)

  SvaraRadera
 3. aw,lille vännen. min dotter ligger mest och ropar låtar högt för att hålla sig vaken, sen ropar hon på ett glas vatten från föräldern som inte nattar, sen läser vi en saga till, och då, oftast då kryper hon upp på min bröstkorg, håller om mig hårt och andas tungt och tyst.

  SvaraRadera
 4. Du nyanserar verkligen bilden av föräldraskapet för oss som inte har barn. Inte bara lull-lull, men när det är lull-lull är det så bedårande att det rycker i livmodern och den biologiska klockan skenar... Tack för att du delar med dig av det!

  SvaraRadera
 5. Så vackert beskrivet.

  Jag skulle tro att i den miljön och med en kärleksfulls pappas stämma, så kan nog rätt många av Bobs låtar funka som vaggvisor. De har ju liksom ett "skönt gung" flera av dem...

  SvaraRadera
 6. Den låten är otroligt bra!
  Vad kul att du är tilbaka, har saknat de dagliga inläggen!

  SvaraRadera
 7. Låter härligt...
  får mig att minnas tillbaka.

  Tack för besöket och lycka till!

  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Jag ville bara tala om att jag tycker att du skriver så bra och att jag ser fram emot varje inlägg från dig.
  Jag njuter av storebrors smarta, kvicka uttalanden och jag kan titta på Abbes filmer hur många gånger som helst.
  Vilket bra jobb din fru och du gjort med era ungar!
  Tack!
  Kram/Icka.

  SvaraRadera
 9. Du, Abbepappan - får jag bara fråga en sak - eftersom vi bloggar på blogspot båda två: Hur gör man för att få in det där du har längst ner i dina inlägg "Andra bloggar om..."? Skulle vilja ha den "gadgeten" jag också :)

  SvaraRadera
 10. Gulligt.
  Men inte konstigt att han blir trött av sången. Blev lite sömnig jag med.

  Engelska... det är sövande. Speciellt när man är liten och inte fattar ett skit. Syftar inte på mig. =)

  SvaraRadera
 11. Jag har också saknat dig!

  Min pappa sjöng "hang down your head, tom dooley" för mig när jag var liten. Den funkade också väldigt bra.

  SvaraRadera
 12. Phernilla: Mmm, det är väldigt mysigt.

  Anonymt: :-)

  Milla: Abbe kan allt vara ganska motvillig till att sova också. Men sjunga funkar oftast. Han fixar liksom inte att hålla sig vaken efter ett tag.

  Ämma: Det var fint sagt. Tack. Tick tack.

  Mamma J: Kanske det. Får väl utöka repertoaren om han tröttnar.

  Vickie: Visst är den. Kul att du är kvar.

  Gunilla: Mmmm, det är härligt. Tack själv.

  Icka: Tusen tack för de fina orden.

  Mamma J igen: Jag tittar in till dig och berättar hur man gör.

  Emma: Ja det kanske är därför den funkar så bra. :-)

  Margherita: Åh tack. Jag har saknat er allihop, jag med.

  SvaraRadera
 13. Jag bara ler... sedan min pojk var liten har han somnat bäst till Cecilia Lind... har kommit på mig själv med att per automatik lägga in den i repertoaren även för nästa knyte, som inte alls har samma krav som storebror. :-)

  SvaraRadera
 14. Jag har inga barn själv, men jobbar på ett avlastningsboende för barn och ungdomar med särskilda behov (autism, down's, epilepsi, angelmans syndrom, tourettes m.m i en salig blandning) och får då ofta tillfälle att sjunga vaggvisor. Tre låtar formar min grundrepetoar... 1. Klättermusens vaggvisa (samma som du sjunger Abbes pappa, roade igårkväll en liten pojke enormt eftersom den innehöll ordet "örat". Han gillar öron :) 2. Vaggvisa för flyktbenägna (Håkan Hellström) 3. Varför är du så tyst (Thåström)
  Dessa fungerar alltid! :)

  SvaraRadera
 15. Tack för en otroligt fin blogg.

  Vi har tidiga Bob Marley att tacka för att vår minsting somnar så pass lätt som hon gör. Sätter vi på rätt skiva lägger hon sig genast till rätta för att somna. Vi har testat med andra men skivor men denna funkar absolut bäst!

  SvaraRadera
 16. Bob Marley är värd att bli kallad legend. Jag totalt älskar Redemption Song, och alla hans andra låtar!

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.