Tvåsiffrigt!

01:00

Det var så pirrigt. Så nervöst. I fyrtio veckor hade vi väntat och undrat, vem är du du som bor där inne? Jag hade läst böcker och tittat på Lennart Nilssons fantastiska bilder, klickat in på hemsidor varje dag som visar exakt hur du vuxit från några ynka celler, via en liten bönformad krumelur till en figur som mer och mer liknade en person. Jag hade örnkoll på precis vilka organ som utvecklades i vilken vecka.

Vi kallade dig Fisk. Inte fisken, som om du simmade omkring därinne med fenor och gälar, utan Fisk. Din mamma hade suttit och surfat på en namnsajt, mest för att se om det kunde ge några bra idéer på vad vi skulle kalla dig. Det var en amerikansk sajt och där fanns pojknamnet Fisk. Ett svenskt namn som betydde "fisherman", enligt sajten. Vi skrattade gott åt det, din mamma och jag – mellan hennes illamående-attacker – och så fick du ditt "i-magen-smeknamn". När du väl kom ut hade jag svårt att byta från Fisk till något annat namn.

Du trivdes där, i mammas mage. Fyrtio veckor var för lite tyckte du och när personalen på förlossningen efter ytterligare en dryg vecka ville få ut dig, vägrade du. Din mamma fick medicin som skulle sätta igång värkarna så du kom ut, men nej. Sen fick hon morfin för att kunna vila på natten. Och ny värkmedicin nästa dag. Jag stod bredvid och tröstade, strök din mamma på kinden när hon grät och höll hennes hand när det gjorde ont. Men du hade det nog alldeles för bra där inne.

Efter tre dygn var mamma helt slut och när doktorn frågade om de skulle ta ut dig genom ett kejsarsnitt kändes det som en befrielse för både henne och mig. Äntligen skulle vi få se dig och äntligen skulle din mamma få vila. Och jag fick dina första timmar i livet helt för mig själv, medan mamma fick vila upp sig efter operationen. Jag var stolt som en tupp.

Jag är fortfarande stolt. Fortfarande som en tupp. Stolt över dig i skolan, över hur duktig du är på matte – det har du alltid varit, stolt över att du läser så bra och att du upptäckt hur skönt det är att läsa en bok på kvällen innan du ska sova. Jag är stolt när jag sitter på läktaren och tittar när du spelar handboll, för att du spelar bra, men också för att du är en schyst motståndare. Och när ditt lag vann fair play-pokalen på en cup nyligen, jag trodde jag skulle spricka. Så stolt var jag. Jag är stolt när du spelar på din saxofon, även om du själv blir frustrerad när det blir fel. Jag är så imponerad över vad du kan redan efter så kort tid.

Men mest av allt är jag stolt över vilken fin storebror du är. Visst bråkar du med Abbe ibland, men det gör alla syskon. Jag tänker ofta på att du var tvungen att bli stor så fort. Att du fick en lillebror som tog väldigt mycket fokus från allt och alla när han föddes. Okej, det gör alla småsyskon. Men alla småsyskon behöver inte opereras när de är en vecka gamla. Alla småsyskon gör inte mamma och pappa sjuka av oro de första åren när man själv är liten och behöver all uppmärksamhet. Trots det, eller kanske på grund av det, är du den finaste, mest empatiska bror Abbe skulle kunna önska sig.

Och vet du vad? Jag skäller på dig ibland, och du tycker att jag är skitjobbig och kass. Men det är mitt jobb som pappa att göra det, för att du ska bli en fin kille. Precis som det är ditt jobb som son att testa mig så att jag ska bli en bra pappa. Vi är varandras lärare du och jag. Det är fint att tänka på det, mitt i allt det arga. Och trots att jag skäller och är arg ibland vill jag att du ska veta en väldigt viktig sak. Det finns två människor i hela världen som jag älskar mer än någon annan. Mer än din mamma till och med.

Den ena av dem är du.

Grattis på tioårsdagen, Hugo!

40 kommentarer

 1. Nu sitter jag här med tårfyllda ögon och snuvig nos, för att du skriver så fint.
  Tack för att du delar med av detta underbara brev till din lilla stora son!

  Grattis på 10-årsdagen Hugo!

  SvaraRadera
 2. Så otroligt fint skrivet!!!

  SvaraRadera
 3. Du skriver så fint att ögonen svämmar över av tårar!

  SvaraRadera
 4. Väldigt fint skrivet, du skriver så fint om dina pojkar! Följer er från Kalifornien och står just nu i en Apple store i Los Gatos och blinkar bort en tår! Grattis till Hugo - min Kajsa fyller 9 om en månad, inte klokt vad tiden springer iväg...
  Kram från Mia

  SvaraRadera
 5. Tårarna strömmar, fantastisk text! Hjärteflickans pappa

  SvaraRadera
 6. Stort grattis på födelsedagen Hugo!!!

  SvaraRadera
 7. Vilken underbar pappa du är!

  SvaraRadera
 8. Åh!
  Grattis!! Till er båda.

  SvaraRadera
 9. Jättegrattis på 10-årsdagen. Farmor o. Farfar

  SvaraRadera
 10. Vilket underbart inlägg

  SvaraRadera
 11. Hej och hå, här sitter jag och gråter. Har följt er länge.

  SvaraRadera
 12. Hej och hå, här sitter jag och gråter. Har följt er länge.

  SvaraRadera
 13. Grattis fina Hugo. Både på födelsedagen och till att du har en så fin pappa

  SvaraRadera
 14. Att jag skulle sitta här en söndags förmiddag med tårar i ögonen trodde jag inte när jag vaknade idag. Så himla otroligt vackert skrivet!! Är rätt säker på att Hugo är stolt är sin far också.

  Grattis på födelsedagen Hugo!!

  SvaraRadera
 15. Grattis Hugo önskar en Emma med tårar i ögonen.

  SvaraRadera
 16. Åh tårar, dessa tårar..

  SvaraRadera
 17. Grattis storebror.
  Annelie

  SvaraRadera
 18. Jättestort grattis på tioårsdagen Hugo och grattis till mamma och pappa för att ni fick en sån fin kille!
  Kram från Mats och Helena

  SvaraRadera
 19. Grattis Storebror!
  Så'n fin födelsedagspresent du har fått här, så fylld av kärlek från din pappa.
  Hälsningar till dig & resten av fina Abbe-familjen!

  SvaraRadera
 20. Tårarna trillar här med! Grattis Hugo på 10-årsdagen. Hoppas den innehåller allt du kan önska dig.

  SvaraRadera
 21. Grattis finaste Hugo & Grattis till 10 år som mamma o pappa

  SvaraRadera
 22. Mitt hjärta klappar extra mycket för syskonen till alla sjuka barn. Det är lätt att de blir bortglömda mitt i allt arbete och alla känslor kring det sjuka syskonet. Därför blev jag så glad av ditt inlägg att jag inte kunde låta bli att länka till det på min blogg, för du skriver så klokt!

  SvaraRadera
 23. Blev alldeles tårögd av den fina texten. Grattis Hugo!

  SvaraRadera
 24. Här sitter jag och gråter en skvätt, du skriver alltid så fint.

  Grattis till stora killen! Tänk vad tiden går :o

  SvaraRadera
 25. Så fint Abbepappan, önskar att jag hade en sån pappa själv.

  SvaraRadera
 26. Grattis Hugo!
  Underbart fin text <3

  SvaraRadera
 27. Stora, duktiga, omtänksamma, fina Huno! Grattis!

  SvaraRadera
 28. Man blir så varm i hjärtat av att läsa denna bloggen. Så fint skrivna texter och så mycket kärlek.

  SvaraRadera
 29. Det är bara att hålla med alla föregående talare, du skriver så fint och man blir alldeles rörd

  SvaraRadera
 30. vilka fantastiskt fina ord om hugo, jag blir alldeles rörd! grattis till hugo!

  SvaraRadera
 31. Så bra du fick till det Gunnar! Han verkar vara en fantastisk bror, son och kille! Inte så konstigt med bra päron kanske?! ;)
  Grattis Hugo!

  SvaraRadera
 32. Första gången jag trillar in på din blogg, och nu kommer jag vara fast. Vilken hyllning! Så vackert att sätta rätt ord på vad de flesta föräldrar känner..

  SvaraRadera
 33. Första gången jag trillar in på din blogg, och nu kommer jag vara fast. Vilken hyllning! Så vackert att sätta rätt ord på vad de flesta föräldrar känner..

  SvaraRadera
 34. Grattis storebror!!

  SvaraRadera
 35. Fina Abbe- och Hugopappan!
  Så underbart skrivet och den där storebrorsan låter som om han är helt fantastisk!
  Hoppas han har tyckt att hans 10-års dag varit bra!

  SvaraRadera
 36. Tack för alla fina kommentarer om texten. Det värmer väldigt ska ni veta.

  Och Hugo hälsar och tackar för gratulationerna.

  SvaraRadera
 37. Underbara ord, dem berör långt in i hjärtat! Än har jag detta vackra framför mig och ser verkligen framemot att få bli mamma!
  Tack för denna fina blogg!

  SvaraRadera
 38. Christina Renlund9 februari 2013 kl. 09:37

  Grattis i efterhand Hugo och hela familjen som fick dig

  Gunnar och Hugo - jag har skrivit en fråga på mail och är lite osäker på om mailadress fortfarande är aktuell

  Ha det fint och många hälsningar
  Christina

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.