Drömmen om ett fritidshus – del 4.
22:55
Ju mer jag skriver om vår fritidshusdröm desto längre inser jag att den här historien är. Kanske borde det bli en helt egen blogg? En som övergår till att berätta om hur projektet framskrider, när vi väl kommit igång. Om vi nu någonsin gör det.
Efter mötet hemma i Bröderna Bakoms hus var det bara att börja om från början. Om vi skulle få med oss dem så gällde det att inte bygga för högt. Och eftersom Fru Framför inte överhuvudtaget var förhandlingsvillig angående avståndet till deras tomtgräns fanns bara en sak att göra – lägg huset närmare Bröderna Bakoms tomt och få med dem på tåget.
Jag inser nu – såhär en bit in i historien – att jag kanske behöver förklara vissa grundläggande begrepp. Jag själv är så inne i allt det här att det är lätt att ta för givet att ni är med på vad jag snackar om, men om man aldrig själv varit i närheten av att bygga hus kanske hälften av det jag skriver är helt obegripligt. Så om ni är experter på Plan- och Bygglagen får ni stå ut med att det blir en liten grundkurs här nu.
Så här funkar det. Om man inte befinner sig långt ut på landsbygden så finns oftast något som kallas detaljplan för alla områden. Det är en uppsättning regler som styr hur man får bygga för att det inte ska bli totalt kaos med byggandet. Om folk fick göra precis som de ville finns risk att det blir väldigt rörigt och lite vilda västern, om ni förstår vad jag menar. En detaljplan reglerar t ex så att vägar och andra allmänna saker räcker till för bebyggelsen. Planen kan också styra hur små tomter får lov att vara för att på så vis ge ett område en viss stil. Låt säga att man vill behålla en lantlig karaktär på ett område så kanske man inte tillåter för små tomter för att undvika en alltför stor förtätning.
Planen styr också hur husen ska se ut. Detaljplanen som gäller för det området som vår tomt ligger i säger att huset får ha en byggnadshöjd på 4,5 meter (hur man mäter byggnadshöjd kräver ett helt eget inlägg, vi får återkomma till det), att byggnaderna ska vara enplanshus (där finns också en del regler som jag återkommer till) och att huset inte får vara större än 200 kvm. Dessutom styr planen i det här fallet att det måste vara 4,5 meter till tomtgränsen, vilket har med brandskydd att göra. Just den biten är ju nästan komisk om man någon gång varit i Bohuslän och sett hur nära alla hus ligger varandra, men ändå. Så säger lagen.
Om man följer detaljplanen ska det egentligen inte vara några konstigheter med en bygglovsansökan. Då kan till och med en handläggare på kommunen bevilja bygglovet utan att byggnadsnämnden behöver titta på ärendet. Men om man på något vis gör avvikelser från detaljplanen blir det lite annorlunda. Då får alla grannar runt omkring din fastighet frågan om de har några synpunkter på att ditt projekt avviker från planen. Om alla säger ja till din ansökan brukar det kunna gå bra (men inte alltid som vi vet). Det är också på det viset att nämnden kan göra en bedömning att avvikelserna från planen är såpass små att de godkänner bygglovet trots att någon granne sagt nej. Men då kan grannen överklaga till nästa instans – Länsstyrelsen (även det har vi ju erfarenhet från här hemma)
Okej, det var en lite snabbkurs om detaljplaner och annat smått och gott.
Alltså. Efter mötet i Bröderna Bakoms hus satte jag mig med bilderna jag tagit från deras fönster. Med hjälp av plankorna vi skruvat upp på vår gamla stuga och vad den yngre brodern sagt till mig, kunde jag räkna ut vilken höjd vårt hus max fick ha för att Bröderna Bakom skulle säga ja.
Arkitekten och jag satte oss igen och tog nya tag. Han fick en maxhöjd att utgå ifrån och ritade uppifrån och nedåt, så att säga. Resultatet blev ett trekantigt hus, några kvadratmeter mindre än det förra som vi dessutom måste spränga ner lite i berget för att klara höjden. Det resulterade i att vi inte kunde få det fall som kommunen kräver på vårt avlopp, utan måste skaffa en anläggning där vi pumpar avloppet uppåt i stället. Både all extra sprängning och specialavloppet innebar ganska rejäla merkostnader, men i detta läget ville vi bara få till något som grannarna kände sig bekväma med. Man kan säga att hela projektet nu var mer ett resultat av vad grannarna gick med på än vad vi själva önskade oss.
Jag mejlade ritningar, skisser och långa brev med hur vi tänkt till grannarna och bad om kommentarer. Bröderna Bakom tyckte att det såg lovande ut, de hade lite frågor om höjderna men när vi förklarat verkade de nöjda. Fru Framför tyckte att vår uteplats hamnade för nära deras trädgård och hon hade synpunkter på några fönster åt deras håll.
Suck.
Efter varje ny kraftansamling, varje ny ritning och varje synpunkt från grannarna går luften ur oss. Kraften räcker inte riktigt till och man behöver samla på sig ny energi en stund. Vi gjorde det och tog en titt till på ritningarna. Arkitekten stuvade om lite grann så att vi vände vår uteplats mer bort från Fru Framför och upp mot Bröderna Bakom. Nu kände vi oss trygga med att vi verkligen tagit hänsyn till alla kommentarer från våra grannar. Vi hade lyssnat och kompromissat på alla plan.
Jag skickade ett nytt mejl till grannarna med de nya ritningarna. Tiden gick och ingen svarade. Hur skulle vi tolka det? Vi gissade att eftersom ändringarna egentligen inte var så stora sedan förra mejlet så var antagligen Fru Framför och Bröderna Bakom nöjda, så vi skickade in vår ansökan till kommunen. Det här var förra sommaren, fyra år efter att vi köpt vår tomt.
Jag tror nästan ni kan gissa resten. Just det. Grannarna sa nej.
Läs även del 1, del 2 och del 3.
2 kommentarer
Jag förstår nu ännu mindre att ni ens VILL spendera somrarna med de där rigida människorna. Usch, vad trist det låter! Tittar grannarna er i ögonen när ni ses?
SvaraRaderaHoppas del 5 innehåller mer av positiva besked.
Jag har ingen erfarenhet av att bygga i Sverige men kan däremot redogöra för hur det går till i Australien. Vi har haft liknande problem med grannar här. Mitt tips är alltid att inte snacka med grannar eftersom det kan väcka ett nej (i ditt fall så är det uppenbart försent). Kommunen är din bästa vän i detta läge. Nu när vårt hus är byggt så finns det iofs grannar som inte hälsar. Deras problem. :-)
SvaraRaderaFinns det inget du kan göra med stadsarkitekten som garanterar att det går igenom utan att grannar överklagar?
Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.